Öztürkmen'ten uyarı: Yalancı bahara kanmayın
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, “Yerlerin ıslak olması, nem miktarının fazla olması bir avantaj, ümit ediyorum ki çok kurumadan soğukta olsa problem yok. Çünkü ıslak olan yerlerde don biraz daha geç olur. Çiftçilerimiz bir don olayına hazırlıklı olsunlar, dikkat etmekte fayda var” dedi.
Şanlıurfa’da sıcakların mevsim normalleri üzerinde seyretmesi nedeniyle adeta “Yalancı Bahar” yaşanıyor. Çiftçiler erken uyanacak badem bağlarında don tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktan endişeleniyor. Urfa’da sayıları fazla olmasa da çeşitli yerlerde badem ağaçlarıbulunuyor.
“DON TEHLİKESİ İLE HER AN KARŞI KARŞIYA GELEBİLİRİZ’’
Şanlıurfa ve çevresinde hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sonucu badem ve meyve ağaçları çiçek açmaya başladı. Kentte Nisan ayında görülmesi gereken bahar manzarasının Mart ayında yaşanması çiftçileri korkutuyor. Çevredeki papatyaların ve meyve ağaçların açması ile adeta yalancı bahar yaşanmakta olduğunu belirten Şanlıurfalı çiftçiler, “Bu yıl beklenen yağışlar az oldu. Hava sıcaklıkları da mevsim normalleri üzerinde seyretmekte. Böyle olunca çevredeki papatya ve meyve ağaçları erken açtı. Şu anki manzarayı ancak Nisan ayında yaşamımız gerekirken, Mart ayında yaşamaya başladık. Tek endişemiz, badem bağlarının da erken uyanması. Badem bağları erken uyanırsa don tehlikesi ile her an karşı karşıya gelebiliriz’’ dedi.
ÖZTÜRKMEN: DUA EDELİM SIFIRIN ALTINA DÜŞÜŞ OLMASIN
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, hava derecesinin sıfıtrın altında seyretmesi halinde birçok badem ağacının zarar göreceğini ifade ederek, “Normal koşullar altında güzel yağmurlarda yağdı. Yağmur baya yağınca, bir de arkasında havalar açınca yalancı bahar dedikleri de bu zaten. Badem gibi, kaysı gibi onlar tomurcuklarını açıyor. Arkasında da havalar sıfırın altına düşünce ve su da donunca hacmi genişliyor. O tomurcuklar da donuyor, donunca da hacmini genişletiyor ve patlıyor. Tomurcuk demek meyve demek, bitkinin üreme organı demek. O ölünce de bitki üreme ya da meyve hayatını bitirmiş oluyor. Dolayısıyla çok tehlikelidir, mevsimin de nasıl değiştiğini kimse kestiremiyor, acayip değişiklikler var. Kışın çok olması baharı gösterdiği gibi donun olması da bu bir risktir. Ümit ediyorum ki sıfırın altına düşmez. Bademlerde falan çiçek açmaya başlamış. Eğer bir don olursa o bölgede badem biter ve ürün olmaz. Dua edelim don olmasın. Kimsenin de bunun için yapacağı bir şey de yok. Çok gelişmiş ülkelerde var. Mesela donu azaltan havalandırma sistemleri var. Soğuk havanın çöküp donmasını sağlayan büyük fanlar koyuyorlar. Bu sistemler Avrupa’da çok yaygındır. Dua edelim sıfırın altına düşüş olmasın. Aksi takdirde badem gibi narin ağaçların çiçekleri zarar görür ve verim alamayız” dedi.
“ISLAK OLAN YERLERDE DON BİRAZ DAHA GEÇ OLUR”
Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, ıslak olan yerlerde don olayının geç meydana geldiğini ifade ederek şöyle konuştu:
“Keşke meyve bahçemizin üstüne bir naylon örtebilsek, soğuk havalardan korunmuş olur, sıcak havalarda da açarız ama bunların maliyeti çok yüksektir. Mümkün olduğunca dua edeceğiz. Yerlerin ıslak olması, nem miktarının fazla olması bir avantaj, ümit ediyorum ki çok kurumadan soğukta olsa problem yok. Çünkü ıslak olan yerlerde don biraz daha geç olur. Çiftçilerimiz bir don olayına hazırlıklı olsunlar, dikkat etmekte fayda var. Ama çok da yapacak bir şey yok. Dua edelim don olmasın, bademlerimiz ve ağaçlarımız zarar görmesin.” RUHA AJANS