Zorunlu Eğitim; 'Sorunlu eğitimdir'

Zorunlu Eğitim; 'Sorunlu eğitimdir'
Zorunlu eğitim insan haklarına ve eğitim/öğretim özgürlüğüne aykırıdır…

28 Şubat gizli (post modern) darbe sürecinde sekiz yıllık kesintisiz zorunlu eğitim; ‘Ecevit başbakan, Mesut Yılmaz’ın da yardımcısı olduğu (Ana-sol-m) hükümeti tarafından yasalaştırılmıştı. Tabi bu uygulamayla imam hatiplerin önünün tıkanmak istendiği herkesin malumudur…
Sekiz yıllık kesintisiz zorunlu eğitimin verdiği zarar ve sıkıntı yetmezmiş gibi, şimdi de Milli Eğitim Şura’sının (iyi bir karar vermişler gibi) “gururla sunduğu” 1 artı 4 artı 4 artı 4… Yani zorunlu eğitimin13 yıla çıkartılmak istenmesi çok büyük sıkıntılara neden olacaktır.
Aslında zorunlu eğitim başlı başına sakat bir şeydir. Ne demek zorunlu eğitim; bir aile isterse çocuğuna istediği kadar (kaç yıl isterse) eğitim verebilmelidir. İstediği zaman da eğitimine ara veya son verebilme hakkına sahip olmalıdır. Bu hak ailelerindir. Devletlere ait olamaz.
Hatta şu anda dünyanın birçok ülkesinde böyledir. Mesela; ABD’de, İngiltere’de, Rusya’da, Kanada’da, Fransa’da, Belçika’da, Danimarka’da, Finlandiya’da, Macaristan’da, İtalya’da, Norveç’te, Polonya’da, Portekiz’de İsviçre’de ve Avustralya’da böyle bir zorunluluk yok.
Yan bu ülkeler de Aileler çocuklarını okula göndermek zorunda değiller. Evet yanlış duymadınız, bu saydığımız ülkeler de bir anne-baba çocuğunu okula göndermek zorunda değildir.
Belki bir anne-baba kendi çocuğunu kendisi eğitmek istiyordur. Veya istediği şekilde istediği yerde… Üstelik pedagojik olarak ta ispatlanmıştır ki; Sekiz yıllık kesintisiz zorunlu eğitim sıkıntı olmuştur, hal böyleyken; bunun daha da artırılması bence felakettir. Felakettir çünkü sanatkârlar zaten eleman sıkıntısı çekiyorlar. Geçen günlerde bir ayakkabı imalatçısı ile konuşurken şöyle dedi; “eski ustalar/kalfalar emekli oluyorlar, ölüyorlar. İşi bırakanlar var… Ama biz bunların yerine yeni eleman alamıyoruz/bulamıyoruz.
15 yaşında ki ergenlik çağına gelmiş bir çocuk gidip çırak olarak çalışmak istemiyor. Bazı meslekler de ise, elemanların o işi kavrayabilmesi için küçük yaşta eğitilmesi şarttır…
Şimdi zorunlu eğitim 13 yıla çıkarsa bir çocuk 20 yaşında zorunlu eğitim den kurtulacak/bitirecek. Bu yaştan sonra meslek öğrenilir mi? Hayır.
Milyonlarca çocuğu zoraki yıllarca okuttunuz diyelim. Bunlara devlet kadroların da iş imkânı verilebilecek mi? Bu yaştan sonra iş bulamayan bir insan ne yapacak? Bu yaşına kadar bir işte/bir meslekte (zorunludan dolayı) çalışamamış, meslek elde edememiş bir insan bu yaştan sonra ne yapacak…
Üstelik sanayi deki sıkıntının, üretim yapan çeşitli meslek dallarının vasıflı eleman bulamamanın çektiği/çekeceği sıkıntıyı düşünelim…
Bu yazım ve tavsiyelerim yetkililere ulaşır mı bilemem ama ben buradan TBMM’sinde ki parlamenterlere, Sayın Milli eğitim bakanına, Milli eğitim şurasına katılanlara… Ve diğer duyarlı (resmi veya gayrı resmi) akademisyen, edebiyatçı, insan haklarına gönül verenlere, STK, basın, yazarlar ve duyarlı olan her kese sesleniyorum; “ bu uygulama yanlıştır, ileri ki zamanlar da çok büyük sıkıntılar doğuracaktır.
Lütfen insanların hayatlarıyla oynamayın… Bırakın çocukları anne babaları kabiliyetlerine göre, ‘okumaya veya mesleklere yönlendirsinler.’ Siz sadece insanların önünü açın ve imkan sunun yeter…

Twitter: @mehmeteminkus