Özel okulların zam oyunu

Özel okullarda ön kayıt dönemleri başlarken, başta şubeleşmiş zincir okullar olmak üzere birçok özel okulun ara sınıf fiyatlarındaki enflasyon duvarını liste fiyatı ile aştığı ortaya çıktı.

Özel okulların zam oyunu


Şöyle ki Milli Eğitim Bakanlığı Özel Okullar Kayıt Yönetmeliği’ne göre, ara sınıfların eğitim ücretleri bir önceki yıl okulun ilan ettiği ücrete (Y.İ-ÜFE+TÜFE) / 2 oranına en fazla yüzde 5 daha ilave artış yapılabiliyor.

ZAM VELİNİN ÖDEDİĞİ FİYATTAN YAPILMIYOR

Uygulamada ise bazı özel okullar, kayıt dönemlerinde yeni öğrenci alırken, velileri ikna etme adına liste fiyatlarından cazip indirimler yapıyor. Cazip indirimlerle çocuğunu okullara kaydettiren veliler ise bir sonraki eğitim-öğretim yılı için kayıt yenileme dönemi geldiğinde, yüzde 10’lar civarında fiyat zammı beklerken, yüzde 30-40’lere varan zamlarla karşılaşınca şoke oluyor. Çünkü okullar Milli Eğitim’in zam yönetmeliğindeki oranı, velinin bir önceki yıl ödediği fiyat üzerinden değil, açıkladıkları şişirilmiş liste fiyatları üzerinden yapıyor. Hal böyle olunca da yüzde 10’lar seviyesinde olması gereken zam velilere yüzde 30-40’lara kadar yansıyabiliyor. Velilere de ya okul yönetimi ile ‘kurban pazarlığı’na tutuşmak ya da her yıl çocuğunu alıp yeni bir okula kayıt ettirmek kalıyor.

SON 10 YILDA YÜZDE 185 ARTTI

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, son 10 yılda Türkiye genelinde özel okul fiyatlarındaki artış yüzde 185. Yıllık olarak bakıldığında ise ortalama artışlar 2011 yılı dışında yüzde 10’lar civarında bulunuyor. 2011 yılında ise ücret artışı yüzde 185’e dayanmış. Ancak bu ortalamalar Türkiye genelini yansıtıyor. Uzmanlar, İstanbul’daki okullarda yıllık artışın çok daha fazla olduğunu belirtiyor.

İŞTE MEB’İN FİYAT ARTIŞ YÖNETMELİĞİ


Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Eşbaşkanı CEM GÜLAN: Zincirleşen okullar sektörde fiyatlama dengelerini bozuyor

“Eskiden Milli Eğitim Bakanlığı ücret açıklama dönemi belirler ancak ücret artışına karışmazdı. Fiyatlamalar serbest piyasa şartlarına bırakılırdı. Ancak özellikle son yıllarda özel okullar arasında bazı grupların zincirleşmeye başlaması piyasanın da dengelerini bozdu. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanlığı ara sınıflarda (Y.İ-ÜFE+TÜFE)/2’ye en fazla 5 puanlık zam düzenlemesi getirdi. Düzenlemenin ‘ilan edilen fiyat’ üzerinden olması, özellikle bazı zincir okulların yanlış davranışları yüzünden fiyat anlamında bozuklukları gidermeye yetmiyor. Örneğin, yıllık ücretini 20 bin lira olarak belirleyen bir okul, yan okuldan öğrenci kapma uğruna ilk yıl öğrenciyi 7 bin liraya kayıt alıyor. İkinci yıl fiyatına MEB’in düzenlemesindeki yüzde 10 civarındaki zammı yapınca, ilan edilen fiyatı 20 bin liradan 22 bin liraya çıkıyor. Ancak bir önceki yıl 7 bin liradan kayıt olan öğrencinin fiyatında anormal bir zam oluşuyor. Aslında sektör genelinde son yıllarda hem Türkiye ortalamasında hem de İstanbul ortalamasında zam oranı yüzde 10’lar seviyesinde seyrediyor. Ancak bazı zincirleşen okulların yukarıda örnekte anlattığım uygulamaları bütün özel okulları olumsuz etkiliyor. Benim bu tip uygulamalara maruz kalmış velilere önerim, bir araya gelsinler ve haklarını Milli Eğitim Bakanlığı ve hukuk önünde arasınlar. Eğer okul, birkaç veliye bir söz vermişse yazılı olmasa bile bu da bir sözleşmedir ve okulun o görüşmede verdiği fiyat üzerinden her yıl bakanlığın belirlediği fiyat artış oranı uygulanmalıdır.”

Kaynak : Habertürk