Özel Hastanelerde ücretsiz yatak dönemi bitti

SGK, özel hastanelerdeki yataklı tedavilerde uygulanan ücretlendirme sisteminde köklü değişikliklere gitti.

Özel Hastanelerde ücretsiz yatak dönemi bitti
Önceki uygulamalarda kulak burun boğaz, yenidoğan onkoloji tedavilerinde ve organ nakillerinde yatak parası alınmıyordu. Yeni düzenlemeye göre, özel hastanelerde bir gecelik yatak parası yoğun bakım dışındaki tüm tedaviler için 97 lira oldu.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 22 Haziran 2012 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile özel hastanelerle ilgili önemli değişikliklere imza attı. Önceki uygulamalarda kulak burun boğaz, yenidoğan onkoloji tedavilerinde, KVC (kalp-damar) ameliyatlarında, doku organ nakli ve doğumsal anomalilerde (kuvöz vb.) özel hastaneler yatak parası almıyordu. Tebliğin "3.3.4 Otelcilik Hizmetlerinde İlave Ücret Uygulaması" maddesinde yer alan değişiklikle birlikte adı geçen tedavilerde de yatak ücreti alınması kararlaştırıldı. Bundan sonra özel hastanelerde yoğun bakım dışında yatarak tedavi gören herkes günlük 97 lira yatak ücreti ödeyecek.
Sağlık Uygulama Tebliği'nin 3.3.5.1 maddeli "İlave Ücret Alınabilecek İstisnai Sağlık Hizmetleri" maddesindeki değişiklikte ise istisnai hizmetlerin kapsamı genişletildi. Ağrısız doğum, lazerli prostat, robodik cerrahi gibi istisnai hizmetler sınıfına giren tedavilerde 3 kat ilave ücret alınabiliyor. Tebliğle birlikte istisnai hizmetlere 3 yeni işlem daha eklendi.
Bağırsak sarkması ve ileri derece hemoroid hastalarında uygulanan hemorodopeksi (longo) yöntemi ile yapılan hemoroid ameliyatları, vasküler lezyonlara yapılan lazer işlemleri, pigmentli lezyon lazeri işlemlerinde de üç katına kadar ilave ücret alınabilecek.
Tebliğin ek 9 listesinde ise (Tanıya Dayalı İşlem Listesi) 18 yaşına kadar olan çocuklarda kepçe kulak sorununun tedavisi için 3 psikiyatristten rapor alınması zorunluluğu kaldırıldı. Kepçe kulak problemi olanlar 18 yaşına kadar herhangi bir rapor almadan tedavi olabilecek. 18 yaşından büyüklerin ise 3 psikiyatristten ileri psikolojik sorunlar yaşadığını belirten rapor alması gerekecek.


ÇİFT KOL VE BACAK AMELİYATLARI KARŞILANMAYACAK
Yine Tanıya Dayalı İşlem Listesi'ndeki değişiklikler arasında organ nakli konusu da yer aldı. SGK, yapılan değişiklikle organ naklinin önünü açtı. İlk aşamada yüz nakli ile kol ve bacak nakillerinin devlet tarafından ödenmesi sağlandı. Yürürlüğe giren düzenleme ile yüz naklinin devlete maliyeti 42 bin lira olacak. Daha önce iki kol ve iki bacak nakli yapılan Şevket Çavdar'ın yaşamını yitirmesi nedeniyle çift kol ve çift nakillerine destek çıkmadı. Devlet, tek kol ve tek bacak nakillerinde 38 bin 500 lira destek verecek.
Adem Elitok / Zaman