YYÜ'de yeni kütüphanenin açılışı yapıldı
Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin (YYÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde (İİBF) yapımı tamamlanan yeni kütüphanenin açılışı yapıldı.
Van depreminde ağır hasar gördüğü için yıktırılan YYÜ Merkez Kütüphanesi'nin yerine, daha uygun alana sahip fakültelerde yenisi yapılarak hizmete açıldı.
Yeni kütüphanenin açılışına Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, İİBF Dekanı Prof. Dr. Reha Saydan, YYÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı İsmail Çetinkaya ile çok sayıda kütüphane görevlisi katıldı.
Burada açılış konuşmasını yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, ilde meydana gelen depremlerin ardından yapılan çalışmalara değindi. 2011 yılında yaşanan iki büyük depremden sonra Merkez Kütüphanesi'nin ağır hasar görmesi ile yıkmak zorunda kaldıklarını ifade eden Rektör Battal, “2011 yılında Van’da iki büyük deprem meydana geldi. Bu deprem neticesinde üniversitenin tüm binalarını güçlendirdik, ancak güçlendirilmesi mümkün olmayan birkaç binamızı da yıkmak zorunda kaldık. Güçlendirmesi mümkün olmayan binalarımızdan bir tanesi de Merkez Kütüphane binamızdı ve bu binamızı yıkmak zorunda kaldık.” dedi.
“Üç farklı noktaya kütüphane kurduk”
YYÜ’nün Tıp Fakültesinde, İlahiyat Fakültesinde ve bugün açılan İİBF’de toplamda 3 adet kütüphane kurduklarını bildiren Battal, bu kütüphanelerle sınırlı kalmayacaklarını ifade ederek şunları söyledi: “Bir üniversite kütüphanesiz düşünülemez. Dolayısıyla yeni yapmış olduğumuz binalarda uygun olan mekânları kütüphaneye dönüştürüyoruz. Yeni açmış olduğumuz kütüphanelerle gerek akademik personelimizin ve gerekse öğrencilerimizin kitap ihtiyacını gidermeye çalıştık. Bu anlamda 3 farklı noktaya kütüphane kurduk. Bunların bir tanesi Tıp Fakültesinde, bir diğeri İlahiyat Fakültesinde ve bir taneside bugün açacağımız İİBF’de yer alıyor. Tabi bunlarla da yetinmiyoruz, şimdi yeni Mühendislik Mimarlık Fakültesi binamızda kurmaya başladığımız kütüphaneyi de yaklaşık 2 ay içerisinde teslim alacağız. Ancak bunlarla birlikte üniversitemizin kütüphanesini de hızlı bir şekilde yapmaktayız. İnşallah önümüzdeki yıl onu da hizmete açacağız. Bu kütüphanemiz Türkiyedeki üniversite kütüphaneleri içerisinde gerek donanım ve gerekse kitap sayısı olarak çok önemli bir yere sahip olacak. Çünkü kütüphanemizi sadece Türkiye’deki mevcut kütüphaneleri örnek alarak değil, dünyadaki kütüphaneleri örnek yaptık.” diye konuştu.
“En zengin elektronik kaynak koleksiyonuna sahibiz”
Daha sonra söz alan YYÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı İsmail Çetinkaya ise şunları söyledi: “Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde en zengin elektronik kaynak koleksiyonuna sahibiz. Yaklaşık 350 bin elektronik kitabımız, 50 bin dergi ve bunların sahileri ile 1,5 milyon tam metin teze erişebiliyoruz. Profesyonel araştırmacılar ve üniversitemiz mensupları için müzik veri tabanımız var. Yaklaşık 9 milyon müzik parçasına erişilebiliyor. Bu da 700 bin albüme denk geliyor. Görsel, multimedya veri tabanımız var. Fen, sosyal bilimler, sağlık ve güzel sanatlara yönelik değişik veri tabanlarımız bulunuyor. Bu tür 50'nin üzerinde veri tabanımız bulunmaktadır.”
Yapılan konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, İİBF Dekanı Prof. Dr. Reha Saydan ile YYÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı İsmail Çetinkaya kütüphanenin açılışını yaptı. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)