YSK, Hatip Dicle'nin milletvekilliğini düşürdü

YSK, Hatip Dicle'nin milletvekilliğini düşürdü
Muhalefet partilerinin listelerinden milletvekili seçilen Ergenekon, Balyoz ve KCK davalarının tutuklu sanıklarının tahliye olup olamayacağı merakla beklenirken ilk karar Hatip Dicle için çıktı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), BDP'nin desteğiyle Diyarbakır'dan seçilen bağımsız milletvekili Dicle'nin vekilliğini düşürdü. Dün gece bir açıklama yapan YSK Başkan Vekili Turan Karakaya, hakkında 'terör örgütü propagandası' yapmaktan hapis cezası kesinleşen KCK davası tutuklusu Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin oybirliğiyle düşürülmesine karar verildiğini açıkladı. Dicle'nin avukatları, karar düzeltme başvurusunda bulunacak.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahke-mesi'nin Dicle hakkında verdiği 1 yıl 8 aylık hapis cezası Yargıtay'ca onanmıştı. Avukatlarının başvurusu üzerine aynı mahkeme 'mahsupluk' kararı vermişti. Yani tutuklu bulunduğu süre bu cezadan düşülmüş ve Meclis yolu açılmıştı. Bunun üzerine gözler YSK'ya çevrilmişti. Hatip Dicle cephesinde dün hareketli saatler yaşandı. Gündüz saatlerinde YSK'nın talebi üzerine tutuklu bulunduğu Diyarbakır D Tipi Kapalı Kapa Cezaevi'nden İl Seçim Kurulu'na getirilen Dicle, burada savunma verdi. Mahsup kararı için Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz ettiklerini bildiren KCK sanığı, bu nedenle savunma için süre istedi. Avukatı Mehmet Emin Aktar, "Cuma günü Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tahliye talebinde bulunduk, şu ana kadar da herhangi bir cevap verilmedi. Bir an evvel tahliye edilmesini talep ediyoruz.'' dedi. Fakat akşam saatlerinde çıkan karar tam tersi yönde oldu.

YSK Başkan Vekili Turan Karakaya, yaklaşık 7 saat süren toplantının ardından konuya ilişkin alınan kararı açıkladı. Karakaya, Anayasa'nın 76. maddesinde bir yıl veya daha fazla hapis cezasına hüküm giymiş olanların milletvekili seçilemeyeceği düzenlemesine yer verildiğini hatırlattı. 2839 sayılı Milletvekili Kanunu'nun 11. maddesinde de benzer hükmün yer aldığını anlatan Karakaya, şunları kaydetti: ''Adı geçen, Terörle Mücadele Kanunu'nun 7. maddesine göre, almış olduğu 1 yıl 8 aylık hapis cezası nedeniyle milletvekili seçilme olanağını kaybetmiştir. Diyarbakır il seçim çevresinden bağımsız aday olarak milletvekili seçilen Mehmet Hatip Dicle'ye verilen milletvekili tutanağının, seçilme yeterliliğine ilişkin tam kanunsuzluk hali nedeniyle 298 sayılı kanunun 130/4 ve 2839 sayılı kanunun 39/4. maddeleri uyarınca iptaline, Diyarbakır İl Seçim Kurulu'nca 2839 sayılı kanunun 34 ve 35. maddelerindeki esaslara göre sıradaki adayın tespit edilerek milletvekili tutanağı düzenlenmesine oy birliğiyle karar verilmiştir.''

Bu durumda, Dicle'nin yerine bir başka bağımsız adayın mı yoksa AK Parti'li Oya Eronat'ın mı milletvekili olacağı tartışma konusu oldu. Karakaya, gazetecilerin bu yöndeki sorusu üzerine, kararı Diyarbakır İl Seçim Kurulu'nun vereceğini belirtti. Hatip Dicle'nin ek süre talep ettiğinin hatırlatılması karşısında da, ''Biz kararı verdik. Karar verildi.'' cevabını verdi. İsmail Avcı / Zaman