Yoğurtta süt yerine palm yağı ve jelatin çıktı
Yoğurdun maliyetini azaltmak için palm yağı ve jelatin kullanıldığı belirlendi. Uzmanlar iyi bir yoğurdun ekşiyebileceğini, sulanabileceğini hatta küflenebileceğini ve maya olarak kullanılabileceğini söyledi.
Son dönemde et ve süt fiyatlarındaki artışın ardından Tarım Bakanlığı'nın gıda denetimleri de arttı. 4 bin 400 personel ile sahaya inen Bakanlık'ın ilk tespitleri vatandaşın sağlığının hiçe sayıldığını ortaya çıkardı. İncelemelere göre bazı firmalar et ve süt ürünlerinin yanı sıra piyasaya sağlıksız zeytinyağı sürüyor. Yoğurdun maliyetini ucuzlatmak ve sertlik vermek için süt yağı yerine palm yağı kullanılıyor. Düşük fiyata satılan sucuk, salam, sosis ve hazır köfte gibi et ürünlerine ise farklı maddeler ekleniyor. Pazar ve market raflarından yapılan denetimlerde yoğurdun yanı sıra kaşarın da sağlıksız yöntemlerle piyasaya sürüldüğü tespit edildi. Bazı firmalar hakkında konuya ilişkin olarak idari para cezası ve ruhsat iptaline gidilirken Bakanlık son dönemde denetimlerini yoğunlaştırdı.
Denetimlerin ilk sonuçlarına göre bazı firmaların gıda sağlığını tehlikeye attığını aktaran Tarım Bakanlığı yetkilileri vatandaşa, "Et ve süt ürünleri alırken dikkat edin, ucuz diye merdivenaltı üretimlere kanmayın." uyarısında bulunuyor. Bakanlıktan gerekli onayları almış firmaların ürünlerinin tercih edilmesi gerektiğine dikkat çeken üst düzey bir yetkili, "Güvendiğiniz yerlerden yoğurt başta olmak üzere et ve süt ürünleri alın. Aksi takdirde yoğurdu sertleştirmek için bazı üreticiler daha değerli olan süt yağını alarak palm yağı ve jelatin katıyorlar. Sağlıklı gıda tüketmek yerine bilmeden sağlıksız ürün kullanılabilir." diye konuştu.
Et ve süt fiyatlarındaki artışla birlikte bazı firmaların ürünlerin içerisine palm yağı kattığına yönelik şikâyetlerin arttığına dikkat çeken Tarım Bakanlığı yetkilileri, raflardan seçilen ürünlere ilişkin olarak risk odaklı denetim yapıldığını aktardı.
İyi yoğurt ekşir ve maya olarak kullanılır
Yoğurt, sütün mayalanmasıyla oluşan beyaz koyu kıvamda bir süt ürünü. Tam yağlı ve yarım yağlı olarak ikiye ayrılıyor. Tam yağlı yoğurt daha makbul. En iyi yoğurt koyun ve manda sütünden elde ediliyor. Gıda uzmanlarına göre gerçek yoğurt sulanabilir, küflenebilir, hatta ekşiyebilir. Ama yoğurt sulanmıyorsa, ekşimiyorsa, maya tutmuyorsa sütü doğru değildir. Tüketici aldığı yoğurdu, başka sütle mayalayarak yoğurt yapabilir. Eğer yoğurt tutuyorsa bu, maya olarak kullandığı yoğurt kaliteli anlamına geliyor.
Kaşarın maliyetini palm yağı ucuzlatıyor
Palm yağı yoğurdun yanı sıra kaşar peynirinde de sıkça kullanılıyor. Kilosu yaklaşık 1 dolar olan bu ürün firmaların maliyetlerini azaltıyor. Normalde 8-9 kilo sütten 1 kilo kaşar elde edilirken gerçek kaşarda sadece sütün maliyeti 7-8 lirayı buluyor. Palm yağları, bir tropikal ürün olan palm meyvesinden elde ediliyor. Anavatanı Orta Afrika olmasına rağmen şu anda yüzde 98 oranında Malezya ve Endonezya ülkelerinde üretiliyor. Önceleri don yağının bitkisel karşılığı olarak sabun üretiminde kullanılmış, ileri teknoloji yatırımları yapılarak 1970'lerden itibaren dünyada yağ olarak kullanımına geçilmiş.
Ercan Baysal / Zaman