Yılbaşı, Piyango ve Doğum Günleri
Yılbaşı gecesini fırsata çevirmek:
Aslında bu soru üzerine çok tartışma yapmanın pek de gereği yok diye düşünüyorum. Yani bu konu çok su götürür. Birkaç kelime ile de olsa fikrimi beyan etmek istiyorum. Yılbaşının takvim başlangıcı olmaktan başka biz müslümanlar için ne önemi olabilir? Yılbaşı milli ve manevî kayıplara neden olabilecek şekilde kutlanmamalıdır. Bizim için yılbaşı, muhasebe gecesi olmalıdır. Bir yıl boyunca ben ne yaptım? Kâr mı ettim, zarar mı? Hayır kapısını mı çaldım, şer kapısını mı? Hayra mı vesile oldum, şerre mi? Geçen 365 gün pişmanlık vesilesi mi olacak? Önümdeki bir yıl, 365 günü nasıl geçirmeliyim, gibi soruların cevap bulduğu bir gece olmalıdır. Bu gece sevdiklerimizle beraber yeni yıla hayırlı bir başlangıç teşkil edecek şekilde geçirilmelidir. Zarardan, kayıplardan kurtulmak için karar gecemiz olmalıdır. Kısacası hem geçmişe hem de geleceğe bakma ve karar verme gecemiz olmalıdır.
Bir çılgınlık da piyango meselesidir:
Önce piyangonun başındaki “milli” kelimesinin çıkarılması lâzım. Kumarın millisi mi olur? Meşrusu mu olur? Piyango kumardır. O yolla elde edilen para da caiz değildir. Piyango büyük bir kumardır. Piyango, insanı hayale sürüklüyor ve hayal kırıklığına sebep oluyor. Kaybedenlerde yıkım oluyor. Emek sarf etmeden zengin olmanın yolu olarak gösteriliyor. Böylece emek sarf etmeden zengin olma duygusu empoze ediliyor. “Sana da çıkabilir” deniliyor, teşvik ediliyor. Piyango, şans oyunudur. Kur’anda şeytan işi pislik olarak nitelendiriliyor. Birçok insan üzerende yıkım yapıyor, çıkmayanlar perişan oluyor. İnananı da inanmayanı da bilet alıyor. Değerli kardeşim Müslüman bilet alamaz. “Kendisine çıkacağını %100 bilse de gene almaz. Piyango kumardır. Cenab-ı Allah haram kılmıştır.
Yaş ve doğum günü kutlama üzerine:
Hz. İsa’nın doğum günü kutlanıyorsa, biz buna karşı değiliz. Yaş gününü biz de kutlarız. Peygamberimizin doğum gününü, Mevlid Kandili olarak kutluyoruz. Her şeyin bir iyi tarafı, hayra vesile olan yönü vardır. Çocuklarımızın da yaş gününü faydalı bir biçimde kutlayabiliriz. Hani üzümden şarap yapan da olur, sirke yapan da olur, pekmez yapan da olur… Sonra kimi fazilet üretir, kimi rezalet üretir… Yani istenirse içkili, danslı, israf ederek, günaha girerek yaş günü kutlanır. İstenirse Kur’an okuyarak, dua ederek, hayırlı ömür dileyerek yaş günü kutlanır.
sevgi ve muhabbetle kalın…