Yetim TOBB Ekonomi Şurası’nda Şanlıurfa’nın sorunlarını dile getirdi
TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleşen Şura Toplantısına Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ŞUTSO) Mehmet Yetim de katılarak Şanlıurfa'nın sorunlarına yönelik bir konuşma yaptı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Ekonomi Şurası, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ev sahipliğinde ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında ilgili Bakanlar ile oda ve borsa başkanlarının katılımıyla düzenlendi. TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleşen Şura Toplantısına Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ŞUTSO) Mehmet Yetim de katılarak bir konuşma yaptı.
Başkan Yetim, kentimiz Şanlıurfa'daki reel sektör firmalarımızın finansmana erişimde yaşadıkları sorunlardan kentimize düzenlenen uçak sefer sayılarının azaltılmasına, tarım dışı alanların sanayi ve GES projelerine açılmasına kadar birçok konuya dikkat çektiği konuşmasında, şu ifadeleri kullandı:
"Hem depremlerden hem de yaşanan sel felaketinden dolayı büyük hasar alan şehrimiz Şanlıurfa'da, reel sektör firmalarımız finansmana erişimde önemli sorunlar yaşamakta. O yüzden devletimizden ve yetkili bakanlıklarımızdan firmalarımızın ihtiyaç duyduğu destek ve teşvik paketlerini hazırlayıp sunmalarını bekliyoruz. Bunun, yatırımcılarımızın rahat bir nefes alması noktasında önemli bir adım olacağına inanıyoruz. Bu bağlamda, KOBİ’ler için kamu ve özel bankalardan uzun vadeli, düşük faizli kredi sağlanması, Kredi Garanti Fonu’nun kefaletine dayalı hazine destekli kredi imkânları için ise limitlerin açılması en büyük beklentimizdir.
Kentimizin temel sorunlarından olmaya devam eden bir diğer konu da, uçak sefer sayılarının azaltılmasıdır. Şanlıurfa'da, Haziran ayında 49 olan haftalık toplam uçuş sefer sayıları temmuz ayında 37’ye düşürüldü.
Alınan bu kararın, şehrimizin ekonomik, sosyal, turizm ve iş dünyasındaki potansiyelini olumsuz etkileyeceği aşikardır. Şehrimizin uçak seferlerinin azaltılması turist sayısını düşürecek ve ilgili tüm sektörler için ciddi bir daralmayı da beraberinde getirecektir. Turizmin can damarı olan ulaşım noktasında yaşanan bu olumsuz durumlar, şehrimizin turizm ve iş dünyası ekseninde gelişmesine büyük darbe vurmaktadır. Şanlıurfa'nın 2 buçuk milyonluk nüfusu, hızla büyüyen ekonomisi, daha sık ve düzenli uçuş seferlerini gerektirirken, maalesef uçak seferlerindeki azalma göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir sorun teşkil etmektedir.
2023 Dünya İslam Birliği Turizm Başkenti unvanı sahibi Şanlıurfa için uçak seferlerinin tekrardan artırılması, hem yerli - yabancı turistlerin şehrimizi daha kolay ve hızlı bir şekilde ziyaret etmelerini sağlayacak, hem de turizm gelirlerimizi ve iş dünyası yatırımlarını artıracaktır. Ayrıca, iş dünyasının gelişimine katkı sağlayacak ve yatırımcıların şehrimize olan ilgisini artıracaktır. Şanlıurfa'nın güzellikleriyle iş dünyasındaki potansiyelini dünyaya daha geniş bir perspektiften sunabilmek ve şehrimizin kalkınmasına destek olmak adına uçak seferlerinin artırılması hususunda desteklerinizi bekliyoruz.
Ayrıca, mera vasfını yitirmiş arazilerin sanayi ve GES projelerine açılmasını talep ediyoruz. Çorak, sulama imkânları çok kısıtlı, taşlık, mahsul kalitesi düşük olan araziler ile meralar dışında kalan tüm alanların Güneş Enerji Santralleri (GES) için işlevsel hale getirilmesi adına hibe, destek ve teşvik sistemi hususunda desteklerini bekliyoruz. Bunun yanında, şehrimizde tek kaliteli agrega bölgesi olan Tektek Dağları'ndaki taş ocaklarının keyfi şekilde kapatılması sorunu var. Maalesef bu durum, merkez ve ilçelerdeki beton santrallerinin çok zor durumda kalarak kalitesiz beton üretilmesi sonucunu beraberinde getirmektedir.”