'Yerli muz üretiminde her geçen yıl artış olacak'
Diyarbakır'da toptan muz satışı yapan tüccarlar, muz yetiştiriciliğinde oluşan rekabetten dolayı her geçen yıl muz üretiminin artacağını söylediler.
Uzmanların yaptıkları araştırmalara göre, besleyici özelliği olan, içerisinde birçok vitamin, protein ve mineral bulunan muzun Türkiye’deki üretimi, yurtiçi tüketimini karşılamıyor.
Diyarbakır’da toptan muz satışı yapan tüccarlar, sıcak bölgelerde ve tropik iklim şartlarında yetişen muzun yurtiçi üretiminin 2000’li yıllardan sonra sürekli arttığını söylediler.
Mersin’de aldığı ithal muzu bayilere dağıtan Mehmet Eroğlu adlı tüccar, bu artışın temel sebebinin muz üretiminde oluşan rekabet olduğunu söyledi.
Yerli muz üretimindeki artışın hem ülkeye hem de çiftçilere katkı sağlayacağını dile getiren Eroğlu, “İthal muz yılda 13 ile 15 milyon kutu arasında Türkiye’ye gelmekte. Yerli muzumuz ise 2014 ile 2015 yılları arasında 9 milyon kutuya tekabül etmekteydi. Bu nedenle ithal muza karşı ciddi bir rakip oluştu. Bu da hem ülkeye hem de çiftçiye ciddi bir şekilde katkı sağlıyor. Muz ciddi manada bir rekabet olduğundan dolayı üretiminde artış sağlandı. Yerli muz üretiminde her yıl artış olacak ama yine de yetişmeyecek. Şu an 21 bin dönüm arazide muz ekilmiş. Bu sayı şu andakinin iki misline çıktığı zaman belki karşılanabilir.” dedi.
Gelinen nokta itibariyle ithalatçıların muz satmakta zorlandıklarını ifade eden Eroğlu, “Yerli muz üretimi arttığı için ithalatçılar muz satmakta zorlanıyor ve fiyatını ona göre kırıyor. Kimi zaman normal kâr ediyorlar kimi zaman da zarar ediyorlar. Yerli muz üretimi fazlalaştıkça fiyat ona göre düşük oluyor. Dışa bağımlılık azalıyor. Yerli muz dışarıya ihracat yapılmıyor. Kendi içimizde 81 ile dağıtım yapılıyor. Bu çoğalınca fiyat da düşüyor. Ülke ekonomisine çok büyük katkısı oluyor.” şeklinde konuştu. (Hamza Adiyaman/M. Sıddık Bilge - İLKHA)