Yeni eğitim ve öğretim yılı başladı

Yeni eğitim ve öğretim yılı başladı


Bir Eğitim yılına daha başlamış bulunuyoruz. Bu eğitim yılında yaklaşık 1 milyon 136 bin öğrencinin ilkokul birinci sınıfa, yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrencinin de okul öncesi eğitim kurumlarında eğitime başlaması bekleniyor. Bu eğitim öğretim yılına katılan öğrencilerle beraber 2015-2016 eğitim-öğretim yılında 18 milyon öğrenci ders başı yaptı. Resmi ve özel okullarda yaklaşık 600 bin derslikte, yöneticiler de dâhil olmak üzere 900 bin 794 öğretmen eğitim verecek.
MEB'in çalışma takvimine göre, birinci kanaat dönemi bugün başlayacak ve 22 Ocak 2016 Cuma günü sona erecek. Yarıyıl tatili, 25 Ocak-5 Şubat 2016'da yapılacak. İkinci kanaat dönemi, 8 Şubat 2016 Pazartesi günü başlayacak ve 17 Haziran 2016 Cuma günü sona erecek.
Her yıl eğitim öğretim alanında yığınla sorunlar var ve bu sorunlar artarak devam ediyor. Türkiye eğitimli (Yada Diplomalı) nüfusunun her yıl daha da arttığı bir ülke. Daha 20 yıl önce lise mezunu olmak bir ayrıcalık gibi görünürken şimdi neredeyse üniversite mezunu olmak bile bir ayrıcalık olmaktan çıktı.
Türkiye’de Eğitimli (Diplomalı) sayısı artıkça değerlerimizin seviyesi düştü. Türkiye’de verilen eğitim ile erdemli bir toplum olmaktan uzaklaşıyoruz. Her iktidara döneminde iktidarlar müfredatı değiştirerek bu işe bir çözüm bulmaya çalışırlar ama bu güne kadar müfredat değişimi ile ileriye değil hep geriye gidildi.
Burada en büyük sorunu müfredat değil. Bence en büyük sorun “iş” “memurluk” için okunan okuldur. Bir öğrenci 16 yılını okula verdiği zaman devletten iş bekliyor. Hem de masa başı bir iş bekliyor. Devlette ona diyor ki; “Ben eğitiminin tamamlattığım her bir ferdi istihdam edemem”
Peki, 16 yıl okul okuyan bir öğrenci müteşebbis olabiliyor mu? 600 bin üniversitelinin işsiz olduğu ve bir o kadarı da ilgili olduğu işler dışında istihdam edildiğini görünce kesinlikle hayır diyorsunuz. Neden özel müteşebbis olamıyor? Çünkü o öğrencinin birçok yeteneği verilen eğitim ile köreltiliyor. Meslek okulları sırf imam hatiplerin önü kesilsin diye tırpanlandılar. Mesleği olmayan, hiçbir işe adapte olamayan 22 yaşındaki bir gence “Eğitimli” diye eline diploma vererek piyasaya sürdüler. Ortaya bugünkü durum çıktı.
Üniversiteyi bitiren bir insan ekmeğini kazanamıyorsa bu insanın almış olduğu eğitimin ona başka ne faydası var? Manevi olarak bir fayda yok. Maddi olarak bir fayda yok!.. O zaman bu insan en güzel yıllarını niye eğitime verdi? Devlet, “Ben her mezun olan öğrenciye iş veremem diyor” haklı olarak. Öğrenci, “ben bunca yıl okudum her işte çalışamam. Bana beni okuttuğun alan üzerinden iş imkânı oluştur” diyor. O da haklı! Haksız olan kim? Bunun cevabını tam olarak verilebildiği zaman bu sorunlar minimize edilebilir.
O zaman gelin bir dilekte bulunalım!..
Teşhisi konulmuş, tedavisi yapılan, haklıların hak ettiğini alabildikleri en güzel eğitim ve öğretim yıllarına kavuşmak dileği ile