Yeni Anayasa için çalışmalar başlıyor
Yeni Anayasa için çalışmalar başlıyor
Meclis açılmadan yeni anayasa için çalışmalar hız kazandı. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, 'Yeni Anayasa' için 24 hukukçu akademisyenle bir araya geldi.
Meclis açılmadan yeni anayasa için çalışmalar hız kazandı. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, 'Yeni Anayasa' için 24 hukukçu akademisyenle bir araya geldi.
Çiçek, toplumsal mutabakata dayalı yeni bir anayasa ihtiyacı ve beklenti olduğunu söyledi.
Çiçek, yeni bir anayasa yapımının sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada zorlu bir süreç olduğunu ifade ederek, 'Anayasa yapımında izlenecek yöntemden metnin içeriğine kadar her konuda sorun yaşanması son derece doğaldır ve bu süreçleri biz de yaşayacağız' diye konuştu. Birçok parametre göz önüne alındığında anayasa yapımının zorluğunun daha iyi anlaşılacağını vurgulayan Çiçek, 'Ancak hiçbir zorluk gelişmiş demokratik toplumları çağın gereklerine uygun, özgürlükleri güvence altına alan anayasalar yapmaktan vazgeçirememiştir, bizi de vazgeçirmemelidir' diye konuştu.
Anayasa konusunda yetki ve sorumluluğun, milletin iradesinin tecelli makamı olan TBMM'nin olduğuna dikkati çeken Çiçek, "Kangren olmuş bu sorunumuzu, ülkemize karşı sorumluluğumuzun bir gereği olarak ve elbirliğiyle çözeceğimize inanıyorum' dedi.
MECLİS YENİ ANAYASA YAPAR
Akademisyenlerle yapılan toplantıda, ağırlıklı olarak Meclis'in yeni bir anayasa yapıp-yapmama gücü olup olmadığı, yeni anayasanın nasıl yapılacağı ile ilgili usul ve içerik tartışması yapıldı. Toplantıda en aykırı görüşü Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu'nun dile getirdiği öğrenildi. Kaboğlu, Meclis'in yeni bir anayasa yapabilmesi için baştan Kurucu Meclis olarak ilan edilmesi gerektiğini, seçimlere giderken yeni anayasa ile gidilmediği için bu görevi yerine getiremeyeceğini savundu. Kaboğlu, yeni anayasa için önce bir çalışma yürütülmesini, daha sonra bunun halkoyuna sunulmasını kabul edilmesi durumunda çalışmaların devam edilmesini savundu. Ancak Kaboğlu'nun bu görüşü diğer akademisyenler tarafından kabul görmedi. Toplantıya katılan diğer akademisyenler buna karşı çıkarak, bu Meclis'in yeni anayasa yapma yetkisinin bulunduğunu söyledi.
TÜSİAD ÇALIŞMASINI SUNDU
Toplantıdan önce Çiçek, TÜSİAD yönetimini kabul etti. Çiçek, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner'i kabulünde yaptığı konuşmada, 'Çözümü, ne dağda arayacağız ne başka bir yerde. Geleceğiz, burada (TBMM) arayacağız" dedi.
Boyner de Çiçek'in anayasa konusunda çok birikimi olduğunu, bu süreci çok iyi yöneteceğinden emin olduğunu vurgulayarak, anayasa konusunda yaptıkları çalışmaları sundu.
AK Parti'den randevu talebi
Yeni anayasa çalışmalarını 1 Ekim'deki Meclis açılışını beklemeden başlatan AK Parti de muhalefet partilerine mektup yazarak randevu isteyecek. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Anayasa değişikliğiyle ilgili, "Sayın Başbakan, parti genel sekreterine bu konuda bir talimat verdi. Her halde bu hafta içerisinde bir mektup yazılacak ve TBMM'de grubu bulanan partilerden randevu talebinde bulunacak ve onların randevu vermeleri halinde, görüşme talebine olumlu cevap vermeleri halinde, AK Parti'den bir heyet, onların belirlediği bir heyetle görüşecek" dedi.