Yeni anayasa çalışmaları STK'larla devam ediyor
Anayasa Platformu adı altında bir araya gelen 13 meslek kuruluşu ve sendika konfederasyonu tarafından düzenlenen ‘Türkiye Konuşuyor Vatandaş Toplantıları'nın dördüncüsü Diyarbakır'da Rönesans Gösteri ve Kongre Merkezi'nde yapıldı.
Toplantıya, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, AKP Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, CHP Anayasa Komisyonu Üyesi Atilla Kart, MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, ŞUTSO Başkan Yardımcısı Cem Göncü ile çok sayıda sendika genel başkanı, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve vatandaşlar katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Hisarcıklıoğlu, katılımcılara ve konuklara teşekkür ederek, yeni anayasa tartışmasının Diyarbakır'da yapılmasının ayrı bir önem taşıdığına değindi. Türkiye'de yıllardır yeni bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, bu çalışmanın Türkiye için bir fırsat olduğunu söyledi. "Bugün hep beraber diyoruz yeni bir anayasa istiyoruz. Artık anayasayı halk yapsın istiyoruz. 70 milyon insanı kucaklayacak bir anayasa istiyoruz" diyen Hisarcıklıoğlu, temel hak ve özgürlükleri sağlamayı esas alan bir anayasa beklentisi ile yapılan çalışmanın önemli bir süreç olduğunu vurguladı.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun ardından Türk-İş, Hak-İş, TESBB ve TÜRMOB genel başkanları söz alarak birer konuşma yaptı. Daha sonra AK Parti Karabük Milletvekili M.Ali Şahin, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP Milletvekili Altan Tan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek de konuşma yaparak yapılacak yeni anayasa hakkında düşüncelerini paylaştı.
Gerçekleşen toplantıyla ilgili bir değerlendirme yapan ŞUTSO Başkan Yardımcısı Cem Göncü, yaklaşık 5 yıldır yani 2007 seçimlerinden bu yana Türkiye gündeminde yer alan yeni anayasanın, bu yıl AK Parti hükümeti tarafından atılan özverili adımlarla oluşturulacağını ve bu yeni anayasanın toplumdaki tüm sorunların çözümünde toplumsal ittifak niteliğinde olacağını umut ettiğini söyledi. Göncü, gerçekleştirilecek anayasanın, sadece bugünü kapsamadığını gelecek nesil için ehemmiyetinin büyük olduğunu da kaydetti. Cem Göncü şöyle devam etti “Çıkmazlara neden olacak bir anayasa değil, sorun ve problemleri bertaraf edecek, tüm toplumu kucaklayabilecek bir anayasa yapılacağına inanıyoruz. Gerçekleştirilen bu toplantıyla bunu gördük. Katılımcılar, yeni anayasaya dair düşünce, talep ve beklentilerini tarafsız, serbest, medeni bir tartışma ve müzakere ortamında paylaştı. Temennimiz, bu toplantıların ardından ortaya çıkacak sonucun, TBMM içinde ittifakın sağlanmasına katkıda bulunmasıdır” dedi.
balikligol.com