Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa İl Temsilcisiği Sonuç Bildirgesi
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa İl Temsilcisi Muharrem ÇELİK, Şanlıurfa Valisi Celalettin GÜVENÇe Madde Bağımlıları İstişare Toplantısı Sonuç Bildirgesini sundu.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa İl Temsilciliği ile Şanlıurfa Sivil Toplum Örgütleri İnsani Yardım Platformu Maddeyle Mücadele Komisyonu işbirliği ile 21 Eylül 2013 Cumartesi günü Hacı Bekir Sofrasında gerçekleştirilen kahvaltılı Madde Bağımlıları İstişare Toplantısı Sonuç Bildirgesini Vali Celalettin GÜVENÇe sundu.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa İl Temsilcisi Muharrem ÇELİK, başta madde bağımlıları olmak üzere ilimizde bağımlılık konusunda çok ciddi sıkıntılar olduğunu, bunun da giderilmesi yolunun Kurumlar Toplum El Ele inanç ile çözüleceğini belirtti. Bu anlamda ÇELİK konuyla ilgili yapmış olduğu yazılı açıklamada şunları söyledi: Toplantının ayrıntıları ve basına yansıyan bölümlerinde bir dosya oluşturularak Vali Beye taktim edildi. İlimizdeki madde bağımlılarının genel durumu ve buna göre alınması gereken tedbirler konusunda Vali Beye bilgi aktardım. Halkımızın bu konuda bir an önce somut adımlar atmasının gerektiğini de Vali Bey ile paylaştım. Sayın Valimiz bu konuda hassas olduğunu, gereken çalışmaların hızlandırılması açısından da Yeşilayı desteklediklerini tekrar vurguladı. Bu konuda ilimizde farklı kurumlarda çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Vali GÜVENÇ, Yeşilayın yapmış olduğu toplantının sonuç bildirgesini okuyacakların buna göre hem kurumların hem de Yeşilayla beraber kısa vadeli eylem planları hayata geçireceklerini Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa İl Temsilcisi Muharrem ÇELİKe aktardı. ÇELİK bu raporların birer örneklerini başta Sayın Başbakanımız Recep Tayyip ERDOĞAN olmak üzere ilimizin Milletvekillerine, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanına göndereceklerini de söyledi.
Gerçekleştirdiğimiz programda bize destek veren başta Sayın Valimiz Celalettin GÜVENÇe, basın mensuplarına, kurum amirlerine, STK temsilcilerine ve özellikle Hacı Bekir Sofrası sahibi Bekir YAŞARa şahsım ve kurumum adına teşekkür ederim.
|
MADDE İLE MÜCADELE
İSTİŞARE SONUÇ RAPORU
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa Temsilciliği ile Şanlıurfa Sivil Toplum Örgütleri İnsani Yardım Platformu Maddeyle Mücadele Komisyonu işbirliği ile 21 Eylül 2013 Cumartesi günü Hacı Bekir Sofrasında gerçekleştirilen kahvaltılı istişare toplantı sonuç bildirgesi.
- Programda Şanlıurfanın madde kullanım istatistikî konusunda ve buna göre alınacak tedbirler konusunda bir kargaşalığın yaşandığı, bunun giderilebilmesi için de acilen Şanlıurfa Valiliği öncülüğünde Yeşilay, Harran Üniversitesi ve Sivil Toplum Örgütleri İnsani Yardım Platformu işbirliğiyle bir çalıştayın yapılması, çalıştayın ev sahipliğinin yanı sıra planlama konusunda da Harran Üniversitesinin aktif görev alması düşüncesi ortaya çıkmıştır.
- Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa Temsilciliğinin başta mekan olmak üzere, kurumlar tarafından desteklenmesi, kurumlarda Yeşilay Gönüllülerinin tespit ederek temsilciliğe yönlendirilmesiyle beraber madde bağımlılığı konusunda daha somut adımlar atılacağı düşünülmüştür.
- Şanlıurfadaki EYVAN-DER Merkezinin desteklenmesi, şubelerinin oluşturulması, bu kuruma her türlü desteğin sağlanması düşünülmektedir.
- Şanlıurfa da Sağlık Bakanlığı tarafından yapımı düşünülen Amatemin 30 yatak kapasitesinin az olması, yatak kapasitesinin arttırılmasıyla beraber bir an önce hayata geçirilmesinin önemi vurgulanmıştır.
- Madde bağımlısı gençlerin ailelerine psikolojik destek verecek olan merkezlerin bir an önce oluşturularak hayata geçirilmesinin önemi anlatıldı.
- Şanlıurfa Belediyesinin madde ile alakalı çok ciddi çalışmalarının olmadığı, bu konuya yönlenmeleri Gaziantepteki belediyelerin çalışmalarının örnek almaları ve parkların kameralandırılmaları konusundaki sorumluluklarının bir an önce yerine getirmeleri gerekmektedir. Parkların uygun bir yerine küçük mescitlerin inşa edilmesi düşünülmüştür.
- Tedavi olan madde bağımlılarının mesleki kurslar ve iş imkânlarının verilerek takibinin yapılması gerektiği düşünülmüştür.
- Gençlerin okuma bilinçlerinin artırılması için çalışmaların yapılması ve bu çalışmalar için Şanlıurfa Valiliği öncülüğünde bir komisyon oluşturulması gerekmektedir.
- Madde bağımlılığının dışında bilişim (İnternet, Televizyon, Telefon vb.) bağımlılığının da önüne geçilmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır. Bu bağlamda özellikle internet kafelerin denetimlerinin sıklaştırılması gerekmektedir.
- Belediyeler ve Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki spor tesislerinin aktif hale getirilmesi ve tanıtılması ile beraber burada spor yapan gençlere birer saat manevi eğitimin verilmesi gerekmektedir.
- Camiler ve okullarda etüd internetçiliğinin geliştirilerek yaygınlaştırılması yönünde çalışmaların yapılması gerekmektedir.
- Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesinde madde bağımlılığı komisyonlarının oluşturulması, risk altındaki öğrencilerin takibe alınarak tedbirlerin alınması gerekmektedir.
- Rehberlik ve Araştırma Merkezleri bünyesinde rehber öğretmenlerin madde konusunda eğitime alınması ve eğitilen rehber öğretmenler tarafından da diğer öğretmen ve velilerin de madde konusunda bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
- Şanlıurfadaki belediyeler konunun zararını üstü kapalı anlatacak tiyatrolar düzenlenmelidir.
- Müftülük tarafından konuyu kutlu doğum haftasında Peygamber Efendimize mektup olarak gençler tarafından yazılarak konunun işlenmesi gerekmektedir.
- Maddenin terk edilmesi ile ilgili olarak hazırlanacak olumlu ve güzel sözlerin maç zamanlarında statta ve bildborlarda sergilenmesi gerekmektedir.
- İl Kültür Müdürlüğü bünyesindeki mesleki kursların yaygınlaştırılarak bu anlamda gençlerin olumlu yönde önlerinin açılması gerekmektedir.
- Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa Temsilciliğinin 400 Kişi İle Tüm Mahalleler Aydınlanıyor Projesi nin hayata geçirilmesi gerekmektedir.
- Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa Temsilciliği tarafından ilimizde tüm kamu kurum ve kuruluşlarının belirleyeceği yetkililerinin bulunduğu bizzat Şanlıurfa Valisinin katılımlarıyla, madde bağımlılığı konusunda yapılan çalışmaları değerlendirmek üzere ikinci istişare toplantısı düzenlenmesi gerekmektedir.
- İlimizin yapısından kaynaklandığı üzere Şeyhler, Ulema, Aşiret Reisleri gibi kanaat önderleri bulunmaktadır. Şanlıurfa Valiliği, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa Temsilciliği ve Şanlıurfa Sivil Toplum Örgütleri İnsani Yardım Platformu tarafından ziyaret edilerek madde bağımlılığı konusunda belirtilen gurubun da işin içerisine girmesi sağlamak gerekmektedir.
- Harran Üniversitesinin madde bağımlılığı konusunda bilimsel çalışmalarının yanında sosyal ve kültürel aktivitelerinin yapılması, yaygınlaştırması gerekmektedir.
TOPLANTIDA SÖZ ALAN KİŞİLERİN GÖRÜŞLERİ
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa Temsilcisi Muharrem ÇELİK: Şanlıurfa Temsilciliğini yaptığım Türkiye Yeşilay Cemiyetinin Şanlıurfada etkin olabilmesi, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlere vereceği destekle orantılıdır. Bu anlamda Şanlıurfadaki tüm kuruluşlarımız yapacağımız faaliyetlere ilgililer. Yaptığımız bu gibi toplantılarla, toplumu zararlı alışkanlıklardan korumaya yönelik tedbirlerin alınmasına katkıda bulunuyor, bu anlamda yapılan çalışmalarda yaşanan sıkıntıları çözmeye yönelik çözümler üretiyoruz. Dilerim, bu toplantı da şehrimiz için, insanlarımız için faydalı olur.
Şanlıurfa il Milli Eğitim Müdürü Metin İLCİ, başta velilerimiz, idareci ve öğretmenler olarak geleceğin büyükleri olan evlatlarımızı madde bağımlılığından koruyalım onlara sahip çıkalım. Bizler Milli eğitim camiası olarak bu konuda Rehberlik araştırma merkezi çalışanları, rehber öğretmenlerimiz ve Din kültürü Ve Ahlak bilgisi öğretmenlerimizle birlikte bilinçlendirme çalışmaları yürütmekteyiz. Yeşilay başkanımızla sürekli bilgi alışverişi içindeyiz. Her türlü desteği vermeye de hazırız.
Şanlıurfa Müftüsü İhsan AÇIK: Toplumu zararlı alışkanlıklardan korumada üzerlerine büyük sorumluluk düştüğünün farkında olduklarını belirtti. Diyanet İşleri Başkanlığımızın programı dahilinde zararlı alışkanlıklar, madde bağımlılığı gibi konular gerek hutbelerimizde, gerekse vaaz programlarımızda zaman zaman işleniyor. Ama mevcut durumda kötü alışkanlık kazanmış bir insan olsa bile ben şahsen bundan sorumluluk duyuyorum. Acısını yaşıyorum. Biz biraz daha sorumluluk duyarsak, bu olumsuz hadiseler daha az olur diye düşünüyorum. Bugün Urfada yaşanan büyük bir tehlike var. 10 yıl sonra Karaköprüde mabedsiz bir şehir oluşmuş olacak. İnsanlar ezan sesi duyamayacak. Hızla yapılan binalar arasında cami yerleri çok az. Yeni yapılan alanlarda da cami unutulmuş durumda. Gelecek nesiller ezan sesi duyduklarında bu ne diyecekler. Şimdiden bunun uyarısını yapmak zorundayız.
Karaköprü Belediye Başkanı Av. Nihat ÇİFTÇİ: Biz belediye olarak rutin belediye hizmetlerimizin yanında bazı sosyal projeleri de destekliyoruz. Karaköprüde yapılmak istenen rehabilitasyon merkezi, sosyal merkez gibi projelere de destek veririz demiyorum, yapalım diyorum. Biz her türlü imkânımızı seferber etmeye hazırız. Yeter ki bu yönde bize bir talep gelsin.
Eyvan Derneği temsilcisi Mehmet CANBAZ: uyuşturucu madde kullanımıyla tanışmış kişilerin tedavilerinin öncelikle klinik olarak yapıldıktan sonra kendilerine yönlendirildiğini belirtti. Biz kesinlikle tıbbi bir tedavi yapmıyoruz. Sadece, madde kullanımıyla toplumdan soyutlanmış bireyleri bal peteği adını verdiğimiz sosyal çalışma kapsamına alarak, onu toplum içersinde, sosyal sorumluluk duyan birey haline getirmeyi amaçlıyoruz. Şimdiye kadar yürüttüğümüz çalışmalarda çok güzel sonuçlar elde ettik. Başarımız, bu anlamda başkalarına da örnek oldu.
Şanlıurfanın Ceylanpınar ilçesinden katılan Halime ALKIŞ isimli kadın, kardeşinin uyuşturucu bağımlısı olduğunu ve uzun yıllar bu bağımlılıktan kurtulması için mücadele ettiklerini belirterek, Sonuçta çaresiz kaldık. Diğer kardeşlerim bu kardeşimi dışladı, evlerine almadılar. En son ben üç yıl kadar uğraştım ve ben de pes ettim. Ondan umudumu kestim. Burada bulunan herkese sesleniyorum, başkaları da benim kardeşimin durumuna düşmesin, lütfen buna bir önlem alın diyerek, yaşadıkları sıkıntıları ve acıları gözyaşları içinde anlattı.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti İl Temsilciliğine getirilen Muharrem ÇELİKin, ilkini geçen yıl gerçekleştirdiği toplantıların, kurumlar nezdinde önemsendiğini belirten katılımcılar, madde bağımlılığı konusunda Şanlıurfa Valiliğinin uygulayacağı ulusal veya yerel projelere destek vermeye hazır olduklarını belirterek bu yönde somut adımlar atılmasını beklediklerini kaydettiler.