Yeditepe Bienali açıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya’da gerçekleştirilen Yeditepe Bienali’nin açılış törenine katıldı. Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfı’nın öncülüğünde düzenlenen bienalin açılış töreninde, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı

Yeditepe Bienali açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeditepe Bienali’nin açılışında yaptığı konuşmada, “Ülkemizde son 15 yılda diğer birçok alanda olduğu gibi kültür ve sanat alanında da tabuları yıktık, paradigmayı değiştirdik. Sadece belli sanat dallarının himaye edildiği, belli sanatçıların desteklendiği eski düzeni tamamen değiştirdik” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya’da gerçekleştirilen Yeditepe Bienali’nin açılış törenine katıldı. Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfı’nın öncülüğünde düzenlenen bienalin açılış töreninde, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı

Bienalin, kendi alanında dünyada bir ilk olduğuna ve 600 sanatçının 3 bine yakın eserini bünyesinde barındırdığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, etkinliğin, gelenekli sanatların tanıtımı bakımından önemli bir rol oynayacağını söyledi.

“İSTANBUL’UN BİZATİHİ KENDİSİ SANAT GALERİSİDİR”

Sergi ve bienallerin genelde kapalı mekânlarda icra edildiğine ve bu durumun çoğu zaman eserlerin geniş kitlelere ulaşmasını engellediğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeditepe Bienali’nin bu tür organizasyonlarda sıkça tekrarlanan bu yanlışı düzelttiğini görmekten de memnun olduğunu belirtti.

İstanbul’un bizatihi kendisinin, her köşesi ayrı bir medeniyetin, farklı bir kültürün eserleriyle dokunmuş bir sanat galerisi; özellikle tarihî yarımadanın devasa bir açık hava müzesi olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bienalde Ayasofya’dan ve yarımadadaki 30 tarihî mekândan istifade edilmesini kıymetli bulduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 45 gün boyunca düzenlenecek sergi, seminer, panel ve konferansların, yapılacak film gösterimlerinin ve müzik dinletilerinin İstanbul’un kültür hayatına canlılık katacağını kaydederek, projenin hayata geçirilmesinde katkısı olanlara teşekkür etti.

“SANAT, İNSANIN DÜNYA HAYATINI GÜZELLEŞTİRME ÇABASININ ÜRÜNÜDÜR”

Sanatın, insanın dünya hayatını Allah’ın kendine bahşettiği yetenek ve kabiliyetlerle güzelleştirme çabasının ürünü olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi: “Yüzyıllardır ehli hüner, her biri el emeği, göz nuru eserleriyle hayatımıza ilahi güzelliği nakşeder. Mimar Sinan’ın elinde taş, bugün bile görenleri kendine meftun eden Selimiye’ye, Süleymaniye’ye dönüşüyor. Hacı Abdülaziz oğlu Mehmet sert bir ceviz ağacından Evliya Çelebi’nin ‘cihanda bir örneği yoktur’ dediği Bursa Ulu Camii’nin o muhteşem minberini yapıyor. Şeyh Hamdullah’ın, Hafız Osman’ın, Ahmet Karahisari’nin kaleminin mürekkebinden her biri zarafet örneği olan hilyeyi şerifler, hüsnühatlar ortaya çıkıyor. Güzeli ihya gayreti sadece bina yapmıyor, aynı zamanda Buhara gibi, Kudüs gibi, Kurtuba, Kahire, Şam, İstanbul gibi ruhu, karakteri, kimliği olan şehirler inşa ediyor. Merhum Ahmet Hamdi Tanpınar, ‘cetlerimiz inşa etmiyor, ibadet ediyorlardı’ derken, aslında sanatkârlarımızın maddeyle, çevreyle ve eşyayla kurduğu bu özel ilişkiyi de anlatmaktadır.”

“BİZİM GELENEĞİMİZDE SANATKÂR, ALLAH’IN GÜZELLİĞİNİ TAŞA, KÂĞIDA, AHŞABA, DEMİRE İŞLEYENDİR”

İslam medeniyetinde ihtişam ile sadeliğin, vakar ile tevazunun, yeni ile eskinin, dünya ile ahiretin iç içe ve bir arada olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim geleneğimizde sanatkâr, tabiatta Allah’ın güzelliğini gören ve bu güzelliği taşa, kâğıda, ahşaba, demire işleyendir. Medeniyetimizdeki her bir sanat eserinin güzelliği, zarafeti yanında bize kulluğumuzu, bu dünyadaki asıl var oluş gayemizi de hatırlatmasının sırrı işte budur” diye konuştu.

Ülkenin dört bir yanında bu coğrafyanın pek çok medeniyete beşiklik yaptığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ancak, millet olarak diğer pek çok konuda olduğu gibi, burada da elimizdeki hazinenin kıymetini bilmiyoruz. ‘O mahiler ki derya içredirler, deryayı bilmezler’, böyle bir durumumuz var. Ne kendimize ne de yurt dışına bu güzellikleri layıkıyla tanıtabiliyoruz, adeta müflis tüccar gibiyiz” değerlendirmesinde bulundu. Kaynak: Cumhurbaşkanlığı