Yardımseverler Suriye'de faciayı yerinde gördü FOTOĞRAFLI
60 Sivil Toplum kuruluşu, Şanlıurfa Belediyesi,Şanlıurfa Valiliği tarafından kurulan Suriyeli mazlum halka yardım platformu yönetim kurulu, muhaliflerin kontrolüne geçen Akçakale'nin karşısındaki Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinde bir dizi incelemelerde bulundu.
Yardım Platformdan Telabyad ziyaretine Suriye yardım platform başanı Osman Gerem, Şanlıurfa Belediye encümen üyesi ve Suriye yardım komite başkan yardımcısı Yusuf Mert,Günyüzü derneği başkanı Veysel Toprak,Birlik köprüsü derneği uyesi Emine Durdu, Elbirliği derneği başkanı Handan Karataş, İHH derneği yöneticisi Av.Ali Acar,Anadolu gençliği derneği başkanı Fevzi Çelik , Öğ-der yönetim kurulu üyesi Halil Atlı,Deniz Feneri Ankara lojistik sorumlusu ,Muhammed Said Aslan,Deniz feneri gönülüsü Ankara Bakır Temizkök,Salih Payda , Yardımeli derneği başkanı Halil Bilen, Gazeteci Mehmet Dikeç, Elcezire ve Habertürk temsilcisi İbrahim Halil Arslan, Gazeteci Tahir Coşandal katıldı.
FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ!...
AŞEVİNDE İNCELEME
İlk ziyaretlerini Suriyede evleri bombalanan ve kalacak yerleri olmayan ailelerin yerleştirildiği okullarda bulunan ailelerin yemek ihtiyacını karşılamak için kurulmuş olan Aş evinde gerçekleştirildi.. Aşevi yetkilileri yaptıkları açıklamada: İHH ve Katar finansmanı ile bu aşevini kurduk.Şanlıurfadan göndermiş olduğunuz gıdalarla her gün 2 öğün yemek yapıp okullarda bulunan ailelere gönderiyoruz. Allah Şanlıurfada bizleri bağrına basıp iaşe gönderen hayırseverlerden razı olsun..dediler.
FIRINDA YAPILAN İNCELEME
Fırın işletmesini yapan fırıncı , Bu fırında el değmeden ekmek üretiyoruz. Suriyede fırın ihtiyacı acil birinci ihtiyaç .Şanlıurfadan un gönderen hayırseverlerden Allah razı olsun. Fırınımız çok kalabalık oluyor yetiştiremiyorduk. Şimdi her mahalleden mahalle temsilcisi veköylerde köy temsilcileri seçildi onlar toplu olarak gelip ekmekleri bizden alıp mahalle ve köylerde dağıtmaya başladılar .Bu bizi biraz rahatlattı. Günlük 9 ton un kullanarak ekmek yapmaktayız .Bu ekmekleri çok ucuz satıyoruz. Sadece mazot ve işçilik ekliyoruz. dedi.
AİLELER OKULLARDAKİ SINIFLARDA YAŞIYOR
Savaşta evleri yıkılan aileler ,Suriyede bulunan okullarda yaşıyorlar. Yardım platformu okullarda kalan ailelere getirdikleri oyuncak ,ayakabı vb yardımları elleri ile dağıtıllar .Bazı okullarda sınıflara girerek yardımları dağıtırken ,bazı okullarda bahçede bulunan aileler araç etrafını çevirdiklerinden sınıflara giremeden bahçede izdiham içersinde yardımları dağıtıllar.Aileler yaptıkları açıklamalarda bir an önce savaşın sona ermesini ,kendi işyerlerine dönerek çalışmak istediklerini belirtiler.Kardeşleri ,çocukları, Babaları ,Anneleri şehit olan ailelerde Platformdan gelenlerle dertleşerek teselli bulmaya çalıştılar.
HASTANELER ZİYARET EDİLDİ.
Suriyede bulunan hastaneler ziyaret edildi.Hastanelerde ilaç yok. Çok acil ciddi ilaç ihtiyacı olduğu yetkililer tarafından açıklandı. Elektriğin olmaması nedeniyle diyaliz makinaları kullanılamıyor , ameliyat yapılamıyor.Hastalara ağrı kesici yapılıyor ve serum takılabilme dışında sağlık hizmetleri sağlanamıyor.Günlük 2 saat elektrik veriliyor. Özellikle çocuk ilaçları ve solunum yolu enfeksiyonu antibiyotikleri ,öksürük şurubu acil ilaç ihtiyaçları olduğunu belirtiler.
GÜNLÜK HAYAT DEVAM EDİYOR.
Şehir gezilerinde yollarda tahrip olmuş tanklarla karşılaşılıyor. Halk normal hayatını devam ettirmeye çalışıyor. Fakat bir çok esnaf dükkanını açmasına rağmen iş yapamıyor .Sadece zaruri ihtiyaç malzemeleri satanlar alış veriş yapıyorlar.
Oto tamircileri ,kaynakçılar, kuy pompaları tamircileri iş yaparken bir çok esnaf siftahsız günlerini geçiriyor.
Şehirde elektrik yok. Elektriğin olmaması hayatı olumsuz yönde etkiliyor.
Gece geç saatlerde geri dönüş yapan platform üyeleri,aynı günün akşamı Şanlıurfaya döndü.