Yaralar Çok Büyük

Yaralar Çok Büyük

Yaralar maddi ve manevi olmak üzere iki çeşittir. Maddi yaraların tedavisi çoğunlukla maddi araçlarla yapılır. Manevi yaraların tedavisi ise manevi araçlarla olur. Bunlar hem kural, hem de ilkelerdir. İnsanlık bugün hem maddi hem de manevi yaralarla boğuşuyor. Tedavi yöntemlerini başka kulvarlarda arıyor. Eyüp AS. Allah’ın yeryüzüne gönderdiği peygamberlerdendi. Tüm Peygamberlerin öncelikli görevi tebliğdir. İlahi emirleri yaymak, İnsanları, şirkten, putlardan, kula kul olmaktan kurtarmak, tevhit inancını kalplere yerleştirmektir. Peygamberler İlahı emirleri tebliğ ederken, çok zorluklarla karşılaşmışlardır. Asrımızda olduğu gibi cahiliye adetlerini kaldırmak, yok etmek kolay değildir. Eyüp AS. Peygamber olduğu halde maddi hastalığa müptela olmuştu. Rivayetlere göre vücuduna kurtlar girmiş kokudan eşi bile yanaşamıyor muş. Eyüp AS. İslam tarihinde sabır timsali olarak anılır. Eyüp AS. mın maddi hastalığının kaç katı bugün Müslümanlar manevi yara berelerle boğuşuyor. Gerçek tedavi yapılmazsa görünen tablo çok kötüdür.

Toplumda İbadetsizlik var. İbadet yapanlarda kötülüklerden arınamıyor. Helal haramlara riayet edilmiyor ki, toplum fertlerinin en büyük yarasıdır. Gençlik sanal âlemle uyuşmuş, narkoz lanmış, mevcut eğitimle, proje, Programlarla düzelmesi imkânsız. Din dışı sporun her çeşidi, Gençlik merkezleri, gençliği ıslah edici değil, gençliği azdırıcı mekânlar haline gelmiştir. Evlilik yaşının otuzlara dayandığı, boşanmaların evliliklerin önüne geçmesi, büyük yaraların çanları çalıyor demektir. Edeple hayâ ile kurulmuş kadim yuvalar yıkılmaya yüz tutmuş, mağdur kitleler çoğalmıştır. Şefkat kahramanı eğitimin ilk öğretmeni anneyi evinden, eşinden, çocuklarından koparırsanız kadına en büyük kötülüğü yapmış olursunuz. Sözde batı tipli kadına pozitif özgürlükler adı altında kadına taltif edilen sözde yenilikler kadına değer katmamış, kadını değersiz hale getirmiştir. Kadının kişiliği değil, dişiliği ön plana alınmıştır. Feminizm tohumları kadın tarlasına kasıtlı olarak ekilerek mümbit topraklar çoraklaşmaya yüz tutmuştur. Bu da büyük yaralardan biridir.

Ülkemizde seçim atmosferi ile mevki, makam kapma yarışı son hız devam ederken, karşılamalar, alkışlar, afişler, ekranlar, basın sayfalarının yanlı algıları zihinleri kirletirken, yapılan israfların önlemi alınmazken, soğan artışını indirmek çare değildir. Depolarla uğraşacağımıza, repolarla uğraşmak en kestirme yoldur. Yaraların tedavileri iyi teşhis edilmelidir. Enflasyon canavarı, yarası dinmiyor fedakârlık hep mazlumdan bekleniyor. 31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçim için mecliste bulunan beş partinin kasasına tam 670 milyon lira para girecek. Millet, memleket, vatan sevdalısı olanlar bu paradan feragat etse, garip gurebanın yaralarına merhem olmaz mı? Belki demokrasinin ilkelerine dokunuyorum kusura bakmayın. Seçim bir yarış ise tüm partilerin ayni şartlarda seçime girmesi lazım. Bizde ise öyle değil, basının ekseriyeti tarafsız değil, devletin tüm imkânlarını kullanarak bir kesimi pompalıyor. Yarışta bazılarının ayaklarına taş bağlayarak, koşuda galip benim demek adil yarıştır diyebilir miyiz? Bu da toplum adına büyük yaralardandır. Kutuplaştırma toplum fertlerinin en büyük yarasıdır. Bu ayrıştırıcı yarayı dindirecek yöneticilerdir, siyasetçilerdir. Gerçek âlimler, tarafsız eğitimci, tarafsız basın yayın kuruluşlarıdır.

Toplumun en büyük yaralarından biride adaletsiz paylaşımdır. Kimine kaşıkla kimine kepçeyle vermek nasıl adil olabiliyor? Arjantin’de gelişmiş ülkelerin toplantıları oldu. Kim gelişmiş, nasıl gelişmiş, servetler kimde? Tabana, avama, yayılmayan hiçbir gelişmişlik adil değildir. Sömürü ile şişirenlerin servetlerine servet katmaktan başka… Adaletsizlikte toplumun büyük yaralarındandır. Özet olarak büyük yaralarımız; fakirlik, ırkçılık, cehalet, adaletsiz paylaşım, adaletsizlik, yolsuzluk, cüceyi yüce, yüceyi cüce yapma anlayışı, taraflı algılar, bizi biz yapan değerlerden kopma, koparılma ve niceleri diyebiliriz. Yarasız bir dünyada yaşamak dileklerimle… Vesselâm...