Ya hesabını sorun, yada istifa edin!
Ya hesabını sorun, yada istifa edin! 4 Yıldır şehiriçi toplu taşımada yaşananlar zulum boyutuna ulaştı.. Esnaf ikiye bölündü. İflaslar, kavgalar, mahkameler, ihaleler, ihalelerdeki şaibeler 4 yıldır gündemden düşmüyor. Şehir trafiği iflas etti.
"Mevcut otobüs sayısı çok fazla, yarısı Urfa'ya yeter" diyen Fakıbaba, otobüs sayısını iki katına çıkardı. Belediye inat uğruna trilyonlarca zararda.. Esnafla giriştiği ölümüne rekabet hem esnafı bitirdi, hem vatandaşı.. Belediyenin trilyonluk zararları cabası.. Bugün de 50 otobüs yetkisi istiyor!.. Neresine sokacak memleketin?
Yollarda yıllardır süren aktar - dönder çalışmaları bitmedi.. Raylı sistem sözü verdi, 10 yılda 1 milyar $'ı kaldırım ve parke taşı döşemeye harcadı..
Urfa belediyesi SSK, Maliye, Tedaş borç listelerinde Türkiye'nin en borçlu belediyesi..
Belediyedeki usulsüzlük ve yanlışlıkları denetlemekle görevli, başta Belediye Meclisi olmak üzere bütün kurumlar 10 yıldır bu başıboşluk ve keyfiliğe karşı sessiz. Hatta zaman zaman hukuku da zedeleyerek, kanunlara rağmen yanlış ve dayatmalara destek oluyor, alet oluyorlar..
Tarihe not düşmek babından bugünkü belediye meclisine çağrıda bulunuyoruz:
Fakıbaba ne yapıyorsun diye sorun. Birinci döneminde mevcut belediye hatlarına da 500 - 750 bin TL'ye satarak özelleştiren Fakıbaba 4 yıldır AK Parti'de etkili olan bir milletvekilinin yakınına ait firmadan araçlar kiralıyor.. Bu kiralamalara bugüne kadar ne kadar ödendi? 4 Yıllık esnaf savaşının sadece Belediyeye maliyeti ne kadar? Raylı sistem diyorsun, ne oldu? Türkiye'de ve dünyada, 10 yılda kaldırım ve parke taşına 1 milyar $ harcayan başka bir belediye var mı.. Geçen mecliste gündeme gelen kent mobilyalarındaki 17 milyar TL'lik peşkeşin hesabını kim verecek? Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın'ın imzasıyla 1 yıl, sonrasında da bizzat Fakıbaba'nın bastırmasıyla 8 yıldır verilen bu işin sorumluluğunu kime bırakıyorsunuz? 5 yıl boyunca peşkeş çekildi diye feryad ettiğimiz için bizi susturan savcı ve hakim beyler! Şimdi nerdesiniz? Yüzünüz kızarıyor mu, vicdanınız sızlıyor mu? Bu 17 milyarlık kamu hakkının kaybından dolayı sorumluluk hissediyor musunuz? Dönemin belediye meclis üyeleri, mahalli idareler, siyasiler, aydınlar.. herkesin hissesine sorumluk düşüyor..
Sanayi esnafının uğradığı zulümde olduğu gibi..
Aynı filim ve işler 4 yıldır toplu taşımada yaşanıyor. 700 bin TL'ye hat satan Fakıbaba, bugün hat sahiplerini araç ve hatlarını kendi belirlediği şartlarda kiralamaya çağırıyor.. Çağrıya uymayan esnafa 4 yıldır yapılmayan kalmadı.. Güzergahlar yasaklandı, duraklar yasaklı. Cezalar sağlı - sollu. Trafik bir yandan belediye bir yandan. Esnafın hukuk savaşı devam ediyor.. Onlarca dava, trilyonluk hukuksuz cezalar.. Kavgalar hatta bu kirli uğraşa verilen canlar.. Kurbanlar.. Bu şehirde sorumluluk sahibi Belediye meclis üyesinden başlayarak herkese sesleniyoruz:
Ya bu yanlışlara dur deyin engel olun, yada zulme ortak olmamak için şerefli bir şekilde istifa edip kenara çekilin.
50 ARAÇ NEDEN GEREKLİ DEĞİL?
Özel halk otobüsü kooperatifleri, belediyenin 50 adet ek toplu taşıma aracı talebini meclis gündemine getirmesine tepki gösterdi
Karaköprü Otobüsçüler Kooperatif Başkanı Abuzer Şeker, Eyyübiye Otobüsçüler Kooperatif Başkanı Mehmet Emin Ak, Çankaya Otobüsçüler Kooperatif Başkanı Mehmet Polat'ın ortak bir açıklama yaptı.
Konuyla ilgili kooperatif başkanlarının açıklaması şöyle:
Fakkıbaba belediyesi toplu taşımaya 50 araç daha almak için konuyu meclis gündemine getiriyor. İlimizde gerçekten toplu taşıma aracına ihtiyaç varsa bu hizmetin önünde kimsenin durmaması gerekir yok eğer ihtiyaç yoksa sırf birilerinin egosunu tatmin etmeye ve intikam almaya yönelik olarak 40 milyon TL civarındaki bir kamu kaynağı da kişisel hırslar için heba edilmemelidir.
Belediye yönetimi 200 araçla günlük 125 bin yolcu taşıdığını ve araç başına düşen yolcu sayısının 625 olduğunu ve ek araca ihtiyaç duyduğunu belirtip meclisten 50 araç için borçlanma yetkisi istemektedir.
GÜNLÜK TAŞINAN YOLCU SAYISI VE ARAÇLAR: GERÇEK VE YALANLAR
Taşınan yolcu sayısı ile ilgili olarak 09.10.2012 tarihinde yerel gazetelere demeç veren Belsan ulaşım müdürü Abbas Yavuz günlük 105 bin yolcu taşıdıklarını ifade etmiştir.
Aynı günlerde Emin İzol'da 110 bin yolcudan bahsetmiştir. 10 gün sonra ise Fakkıbaba 19.10.2012 tarihinde güneydoğu tv'deki açıklamasında günlük ortalama 125 bin yolcu taşıdıklarını ifade etmiştir
Belsan ulaşım müdürü Abbas Yavuz 165 araçları olduğunu söylerken Fakıbaba 200 araçlarının olduğunu söylüyor. Dolaysıyla belediyenin vermiş olduğu çelişkili rakamlar gerçeği yansıtmamaktadır. Gerçekte araç sayısı 226 dır.bunun 75'i kendilerinin 151 tanesi de esnaftan kiralanmış araçlardır..Fakkıbaba yolcu sayısını şişirip araç sayısını da az gösterip araç başına düşen yolcu sayısını fazla göstermektedir ki getirmek istediği araçlara zemin hazırlama derdindedir.Gerçekler açıkça çarpıtılmakta ve sayısal verilerle oynanmaktadır
TOPLUTAŞIMA ARAÇLARININ KAPASİTESİ NEDİR:
İlimizde faaliyet gösteren 7 metrelik toplu taşıma araçlarının belediyece verilen toplu taşıma kapasitesi 25 koltuk 25'te ayakta olmak üzere 50 dir. İlimizde bir halk otobüsü ortalama 20 sefer yapmaktadır yani günlük maksimum doluluk oranı günlük 1000 yolcudur.
Yolcu saatlerindeki yoğunluktan dolayı %75'lik bir doluluk oranını baz aldığımızda bu 750 yolcu etmektedir. Belediyenin yalan yanlış bilgilerini baz aldığımızda bile bu rakama ulaşılamamıştır.
Diğer taraftan belediyenin dışında taşıma yapan 120 halk otobüsü günlük 300 yolcu rakamını bile yakalayamamaktadır. Fakkıbaba ; belsan dışındaki araçları yok saymaktadır.Şehrimizde toplu taşıma araçlarının eksikliğinden çok Fakıbaba'nın kişisel intikam sorunu bulunmaktadır,buda kötü bir yönetime ve başarısız işletme mantığına sebep olmaktadır.
Kamuoyunda yakından takip ettiği şekilde 2011 de yürürlüğe konan ulaşım master planında Urfa belediyesi yetkilileri 280 araçtan bile 80'nin fazla olduğu söylüyordu bir yıl içinde Şanlıurfa belediyesi önce 55 araç sonra 8 araç ve şimdide 50 araç daha istiyor.yapılan işin intikam boyutu buradan bile ortadadır.
TRAFİK RAPORU YOKTUR
Büyükşehirlerde toplu taşımaya araç konulacağı zaman bunun bir trafik etüdü yapılmaktadır. Hangi hatlarda yoğunluk olduğu,mevcut araç sayıları ve bunların doluluk oranları,trafiğe çıkacak araçların getireceği yükün hesaplanması ve alternatif hatlarda kullanılması gibi üniversitelerin ulaşım bölümündeki hocalara hazırlattırılan trafik raporu da bu 50 araç için alınmamıştır.Yapılan hiçbir bilimsel çalışma bulunmamaktadır.Yapılan düzenleme toplu taşıma esnafından intikam almaya dönük kin politikasıdır.
ESNAF ''ARAÇSIZLAŞTIRILIYOR''
Belediyenin kooperatif araçlarını kiralama stratejisinde esnaf devamlı bir şekilde ''araçsızlaştırılıyor''.Bir hat iki unsurdan oluşur: birincisi plaka değeri olarak güzergahtır bu işin soyut gayrimenkul değeridir birde somut olan taraf ise otobüstür. Şanlıurfa belediyesi 25 esnaf aracının hattını kiralayıp araçlarını da toplu taşımadan çektirmiştir. Bunun en son örneği TOKİ'de 5 aracın hattı kiralanmış araçları ise toplu taşımadan çıkartılmıştır (plakaları: 63 H 043,63,75,83,84 )sonrada deniyor ki TOKİ'de araç sıkıntısı var.
TOKİ'de otobüs sıkıntısı varken neden halihazırda TOKİ hattında çalışan toplu taşıma araçlarının hattını kiralayıp otobüslerini ise hattan çıkartıp sattırıyorsun? Bizde ise 25 esnafımız baskılara dayanamayıp araçlarını satmıştır hatları ise boştadır.
Toplamda şuan için 50 halk otobüs hattı atıl durumdadır. Belediye öncelikle bu hatların araçlarını aktif çalışır hale getirmelidir yetmezse araç almaya gitmelidir. Özel halk otobüs yönetmenliğine göre hattı olup ta araç çalıştırmamak suçtur ancak bu hukuksuzluk belediye eliyle yapılmaktadır.
Normalde esnafa aracı olup düşük kredilerle yeni araç alımları özendirilmesi gerekirken Urfa belediyesi tersine toplu taşımadan esnafın araçlarını çektirmekle meşgul buda aslında esnafı uzun vadede sistem dışına itip Belsan taşımacılığının önünü açmaktır.
BELSAN'IN İŞLETME BAŞARISIZLIKLARI
Fakkıbaba yönetimi bazı hatlarda yoğunluk olduğunu söylüyor buda doğrudur ancak bu hatlar belediyenin tekel olarak çalıştığı 74,62.36.73,71,81,62,TOKİ gibi hatlardır.
Belediye burada tekel olduğu için vatandaşında başka tercihi olmadığı için araç sayılarını tasarruf amaçlı olarak azaltmaktadır. Urfa kart sitesindeki yolcu şikayetlerine bakıldığında çoğunlukla bu tekel hatlardaki şikayetlerdir.Bu araçları ise rekabette olduğu sırrın,Karaköprü'nün 72 nolu hattında, Eyyübiye hattında gibi temel hatlarda çalıştırmaktadır.Yine ortaya çıkan durum şudur ki araç eksikliği sadece bahanedir amaç esnaftan intikam almaktır.
R-1 'DE YASAKLAMA SÜRERKEN
Fakkıbaba ringde araç eksikliğimiz var diyor ancak kooperatif araçları R-1'i kazanmasına rağmen sadece bir kooperatife izin veriliyor diğer 5 kooperatifin araçlarına ise yasak konmuştur en son panzer gücüyle r-1'deki güzergahtan çıkarıldık. R-1'de kamu yararı olarak belediyenin taşımacılığının ötesinde kendi şirketine ticari alan açma merkezli hukuksuzluktan dolayı araç sıkıntısı var.
Fakkıbaba samimiyse kooperatif araçlarından 10 tanesine ringde çalışmasına izin versin vatandaş da rahat etsin.Hem ringde araca ihtiyaç var deyip hem de oraya boşta olan 120 esnaf aracından dönüşümlü olarak 10'nun bile girmesine izin vermemenin yöneticilikle,hukukla,vicdanla,kamu yararı ile açıklanabilir mantığı yoktur.Olsa olsa orman kanunu ile zorbalıkla açıklanabilir.
Ringi babalarının malı gibi savunuyorlar ki BELSAN orada para kazansın.Şu denebilir ki ringde bir saat içindeki aktarmalar ücretsiz taşınıyor doğrudur ancak ringdeki yolcuları kendi toplama merkezlerine getirip oradan da kendi araçlarıyla mahallelere taşınması da ticari kardır günlük böylece 25 bin yolcu taşınıyor ki belediyenin toplam taşıması içerisindeki beşte birlik oran olarak en büyük gelir kalemi ringden gelmektedir.
Yani buradaki ücretsiz taşıma kamu yararı değil e kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez mantığında şark kurnazlığıdır.
MECLİSE SAYGISIZLIK
Fakıbaba belediyesi 31.10.2012 tarihinde 55 araç ve 20 idare malı aracın işletilmesi için ihaleye çıktı. Bu ihaleden bir gün sonrada araç eksikliğinden dolayı 50 araç için daha meclisten yetki istiyor. Burada mantık dışı durumlar söz konusu neden bir gün önceki ihaleyi toplamda 75 araç değil de ihtiyaç olduğunu savunduğu 50 araç daha katarak 125 araç olarak yapmadı? Bir gün önceki ihale konusu 55 araç için meclis kararı istenmiyor da neden şimdi 50 araç için yetki isteniyor?
Buda Fakıbaba'nın meclisi ne kadar ciddiye aldığını göstermektedir ki canı istediğinde meclise işine gelmediğinde benim yetkim var diyor.
AYLIK 2 MİLYON TL'LİK
ZARARLA İFLASA
DOĞRU GİDİYOR
Fakıbaba belediyesi toplu taşımada bir batağa saplanmıştır.15 aylık süre içinde 30 milyon tl'lik dev bir zararla belsan ve belediye olarak zarar etmektedirler, Aylık 2 milyon tl'lik bir zarar söz konusudur.
Fakkıbaba'nın övündüğü günlük 125 bin rakamının parasal karşılığı günlük 70 bin tl'dir buda günlük 90 bin tl olan akaryakıt masrafını bile karşılamamaktadır.
Bunun yanında 500 personelin gideri ve 230 aracın kirası bakımı vs alındığında aylık 2 milyon tl'lik dev bir bütçe açığı ile toplu taşıma işine devam etmektedir. Toplu taşıma batağa saplanmıştır.
Belediyenin toplu taşıması Fakıbaba'nın gösterdiği gibi güllük gülistanlık değil,4 aydır esnafın kiraları geç ödeniyor,akaryakıt alımında problemler had safhada,taşınan yolcu mazot parasını bile çıkarmıyor,akaryakıta yapılan zamlar ve toplu taşımada 5 yıldır alınamayan rayiçler ve artık etkisini gittikçe artıran ekonomik kriz ve belediyenin azalan gelirleri ve bunun üzerine aylık 2 milyon tl'lik toplutaşıma zararı ile toplu taşıma her an patlayabilir.Fakkıbaba'nın bu kızgınlığı,agresifliği de bu yüzdendir.
50 ARACIN MALİ VE SİYASİ BOYUTU
50 araçlık yetki istenmesi aslında meclisten yaklaşık 40 milyon tl civarında dev bir borçlanma talebidir. Borçlanmada Türkiye ikincisi olan bir belediyenin sırf bir kişinin egosunu tatmin etmeye yönelik intikamcı bir alıma izin vermekte insaf ve adalet ile örtüşmemektedir.
Fakkıbaba burada bir taraftan esnaftan intikam alırken diğer taraftan da Ak Partiye tuzak kurmaktadır.Artık seçim startını vermiş büyükşehir belediye başkanlığını açıklamış Fakkıbaba bu hamlesi ile Ak partiyi de köşeye sıkıştırma derdindedir.Eğer ki yetki alırsa bunu esnafı bitirmek ve intikam almak ve seçimlerde gövde gösterisi olarak kullanacaktır.
Eğer AK aparti esnafın itirazlarını dikkate alırda bunların gerçek olduğunu gördüğünde yetki vermediğinde ise hemen beni çalıştırmıyorlar iftirasına sarılacaktır.
SONUÇ YERİNE
Fakkıbaba'nın 50 araç getirme talebi yukarda verdiğimiz sayısal veriler incelendiğinde görülecektir ki araç ihtiyacı bulunmamaktadır. Araç talebinin bir tek gerekçesi var oda Fakıbaba'nın bitmez bilmez kini sonucu intikam almak istemesidir.
Fakıbaba sadece toplu taşıma esnafı ile değil;9 yıl içinde kavga etmediği esnaf grubu kalmamıştır ve en son kurbanda toplu taşıma esnafıdır.
İlimizde 9 yıldır Fakıbaba'nın egosunu tatmin etmeye dönük ,kişisel intikam üzerinden işler yapılmaktadır.
Seçimlere bir yıl kalmışken ve şehrimiz büyükşehir olurken bir kişinin çıkardığı ateşe odun mu taşınacaktır yoksa herkes gücü yettiği oranda su mu dökecektir ?
Bizler Urfa esnafı olarak mutlaka yanlışlarımız olmuştur ancak bu kadar ağır müeyyideleri hak edecek bir iş yapmadık.120 tane aracımız iş yapamaz duruma getirilmişken bunların yerine Adıyamanlı, Antepli holdinglerden aylığı 10 bin liradan araç kiralanması insaf değildir, vicdan değildir.
AK Parti, Fakıbaba'nın kişisel intikamında bir araç olmamalıdır. Artık uzatmaları oynayan bir yönetimin ihtiraslarına göre değil de gelecek dönemde belediyeyi alacak bir partinin şimdiden Urfa'daki tüm esnafı kucaklayan, hem belediye hem e esnafın lehine çözümler için bu 50 aracın reddedilmesi gerekmektedir. Bu 50 araç esnafın ağır ekonomik durumunu daha da kötüleştirecektir.
Veysel Polat/Gap gündemi