Web siteleri kişisel bilgileriniz topluyor

Web siteleri kişisel bilgileriniz topluyor

Sanal ortamda büyük siteler çok masum kişisel “üyelikler” üzerinden büyük rant elde ediyorlar…  Haber7.com sitesinin yazarı “Tekno Ajan”  bu hafta köşesinde çok önemli uyarılarda bulunarak; “Sitelere üye olurken sözleşme maddelerini mutlaka okuyun” dedi.

 

İşte çok önemli yazı; Bu hafta internet dünyasının iki devi Facebook ve Google birbirlerine girdi. Bu tartışmaların arka planında ise her kullanıcının korkması gereken gerçekler gizli.

 

Tüm internet kullanıcıları, Facebook olmasa bile mutlaka Google’ın hizmetlerini kullanıyor. Yaptığınız aramalar ile birlikte Google’ın güçlenmesini sağlıyorsunuz. Facebook’a karşı olan insanlar olsa da Türkiye tüm dünya çapında bu siteyi en çok kullanan ikinci ülke oldu.

 

Milyar dolarlık bu iki internet devi geçtiğimiz hafta içerisinde kelimenin tam anlamıyla birbirine girdi. İlk önce Facebook, Google’ın bilgi hırsızı olduğuna dair bir dedikodu ortaya çıkarttı. Google’ın sosyal ağ sitesini karalama kampanyası yapmakla suçlaması üzerine Facebook iddialarını kanıtlayan bir açıklama yaptı.

 

Olayın nedeni Google’ın Facebook kullanıcıların fişleyip bu bilgileri kendi yeni sosyal ağ sitemi için altyapı oluşturmakta kullanmasıydı. Bu iki şirket arasındaki anlaşmazlık karşılıklı dilenen özürlerle birlikte unutulup gitti. Peki ama milyarlarca internet kullanıcısının, piyondan bile değersiz hale konulduğu bu tartışmanın gerçek boyutları niye unutulmak isteniyor?

 

Ücretsiz Hizmet Bir Masal mı?

 

Bunun nedeni aslında çok basit, hem Facebook hem de Google kullanıcılarının özel bilgilerini depolayıp bunları içeriğinden para kazanıyor. İki internet devinin reklam bütçesinin bu kadar büyük olmasının en büyük nedeni, şirketlere yüzde 100 kesin olan istatistik bilgileri sunabilmesi.

 

Facebook firmalara, elimizde 5 milyon 18-20 yaş arası genç var ve bunların hepsi sizim markanızı çok seviyor reklam verin onlara hitap edin diyerek milyar dolarlar kazanıyor.

 

Google ise bilgilerinizi kullanarak, reklamdan çok yeni teknolojik ürünler ve yazılımlar geliştiriyor.

 

Her kullanıcı bu siteleri kullanırken özel bilgilerini depolanması için aslında izin veriyor. Sonuçta, bu iki devi bir birini düşüren en büyük neden kesinlikle etik çekinceler değil. İnsanların piyon gibi kullanıldığı bu pazarda bir sitenin diğerine göre daha fazla kullanıcı bilgisine sahip olması rakibinin dayanamayacağı bir hareket haline geldi.

 

Tecrübesiz ve öfkeli Facebook yönetimi durumu halka açıklayarak Google’a gözdağı verdi. Sonuçta bu işte o kadar tatlı bir kâr var ki iki sitede insanların uyanması yerine sahip oldukları parayı bir birlerine paylaşmayı tercih ediyor.

 

En önemlisi, insanlar hem Google’a hem de Facebook’a üye olurken tüm bu şartları kabul ediyor. Nasıl olurda ben bunu kabul ettim diyorsanız, sadece üye olurken çıkan o UP UZUN anlaşma maddelerini bir kez olsun okuyun. O zaman bu sitelerin hayır sever ve bedava hizmet anlayışının aslında hiç de göründüğü gibi olmadığını anlarsınız.

 

Eski bir söz der ki; "Ücretsiz peynir sadece fare kapınında bulunur"