Vitiligonuzla barışın
Vitiligonun bulaşıcı ve hayatı tehdit eden bir hastalık olmadığını söyleyen uzmanlar, ancak hastalığın sosyal açıdan sorun oluşturduğunu, kişiyi depresyona bile sokabileceğini belirtti.
Vücudun bazı bölgelerinde cilt renginin beyazlaşması sonucu ortaya çıkan vitiligonun hayatı tehdit eden bir hastalık olmadığını belirten uzmanlar, ancak hastalığın sosyal açıdan sorun oluşturduğuna dikkat çekti.
Nedeni tam olarak bilinmeyen vitiligonun yakın akrabalarda olmasının bu hastalığa yakalanma olasılığını arttırdığını söyleyen Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emel Güngör, vitiligonun bulaşıcı bir hastalık olmadığına dikkat çekti.
Dr. Emel Güngör, “Vitiligo hayatı tehdit etmeyen bir hastalık ve genel sağlığa olumsuz bir etkisi yok. Ancak hastalık sosyal açıdan sorun yaratabiliyor ve sosyal hayattan uzaklaştırıyor, vitiligosu olan kişi depresyona bile girebiliyor.” dedi.
Güneşten korunun ve solaryumdan uzak durun
Vitiligonun deri, saç, ağız içi ve genital bölgede görülebildiğini söyleyen Dr. Güngör, “Farklı tipleri olan vitiligonun en çok göz çevresi, ağız çevresi, el parmakları uçları, el bilekleri, diz ve dirseklerde beyaz renk değişiklikleri oluyor. Zaman içinde vitiligo artabiliyor ya da aynı kalabiliyor. Az sayıda kişide de gerileyebiliyor. Tedavide kremler, UV ışık tedavileri, bazı hastalarda cerrahi yöntemler kullanılabilir. Hastanın yaşına, vitiligonun yerleştiği bölgeye, vücuttaki yaygınlığına göre farklı tedaviler planlanıyor. Ama hastalığın nasıl ilerleyeceğini öngörmek ve söylemek mümkün değil.” diye konuştu.
Dr. Güngör şu tavsiyelerde bulundu: “Güneşten korunun. Güneşten koruyucu kremler ve kıyafetler kullanılabilir. Vitiligo alanları güneşte daha kolay kızarır, yanar ve şiddetli güneş yanıkları vitiligo alanlarını büyütebilir. Açık tenli kişiler bronzlaşmazsa vitiligo alanları zor fark edilir, oysa bronzlaşmış deride kontrast daha belirgin hale gelir. Aynı sebeplerden dolayı solaryumdan da uzak durulmalıdır.
Vitiligo alanlarını saklamak için dövme yaptırmayın. Hem vitiligonun genişlemesine hem de yeni vitiligo alanlarının oluşmasına yol açabilir.
Vitiligo hakkında doğru bilgi edinin. Dermatoloji hekiminizle konuşup aklınıza takılanları açıklığa kavuşturabilirsiniz ve tedavi alıp almak istemediğinize karar verebilirsiniz.
Vitiligonuzu kabullenin. Sağlığınıza bir tehdit oluşturmadığını bilmek önemli. Ayrıcalık olarak düşünenler de var.”
(İLKHA)