Vekillerden mısır taban fiyatını açıklamayan TMO'ya tepki

Mısır taban fiyatlarının açıklanmamasının çiftçiyi mağdur ettiğini belirten vekiller, TBMM'de düzenledikleri basın açıklamasıyla Toprak Mahsulleri Ofisini göreve çağırdılar.

Vekillerden mısır taban fiyatını açıklamayan TMO'ya tepki

Çiftçilerin mısır taban fiyatının açıklanmaması nedeniyle büyük sorun yaşadığına dikkat çeken Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, konuyla ilgili TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

CHP’li Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer ile CHP milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu, Orhan Sarıbal, İbrahim Özdiş ve Aydın Uslupehlivan’ın birlikte düzenlediği basın toplantısında, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) bir an önce mısır taban fiyatlarını açıklaması istendi.

Türkiye’de mısır üretiminin büyük bölümünün karşılandığı Çukurova bölgesindeki çiftçilerin de haklarını almak istediğini dile getiren Tümer, çiftçinin tarımsal faaliyetini devam ettirmesi ve ülke ekonomisine katkısının artması için üreticiyi memnun edecek bir taban fiyatının açıklanması gerektiğini belirtti.

Bir kilogram mısırın üretim maliyetinin 67 kuruş olduğunu aktaran Tümer, "Çiftçinin kara gün dostu olarak bilinen Toprak Mahsulleri Ofisi, bu rakamı göz önüne almalı, çiftçimizin geleceği için sağduyulu yaklaşmalı ve buna göre bir an önce alım fiyatlarını belirlemelidir." dedi.

"Fiyat açıklanmayınca çiftçi zarar etti"

Adana’da birinci ürün mısır hasadının yüzde 70’e yakınının tamamlandığını vurgulayan Tümer, “Şu anda mısır alımı yapan tüccarlar ve sanayiciler Toprak Mahsulleri Ofisi’nin müdahale fiyatını açıklamamasından dolayı piyasadaki belirsizlik nedeniyle mısır alımlarını geçen hafta durdurmuş, bu hafta da fiyatlarını tona 10 TL düşürmüşlerdir. Şu anda Adana’da çiftçimiz mısırın tonunu net 640 TL’den satabilmektedir. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin geçen yıl açıkladığı 680 TL’lik fiyatla karşılaştırıldığı zaman üreticinin mısırdan zarar edeceği açıktır.” diye konuştu.

“7 milyon ton mısıra ihtiyaç var”

Şu anda mısır alımı yapan tüccarların ve sanayicilerin, Toprak Mahsulleri Ofisinin fiyat açıklamamasından dolayı alımları durdurduğunu ve fiyatları düşürdüğünü ifade eden Tümer, mısır üreticilerinin zarar ettiğini dile getirdi. Türkiye’nin, yaklaşık 7 milyon ton civarında mısıra ihtiyacı bulunduğunu anımsatan Tümer, bu yıl rekoltedeki artışa rağmen mısır ithalatının devam edeceğini belirtti.

Milletvekili Gaytancıoğlu ise mısırda istikrarsız bir tarım politikası uygulandığını savunarak, "Ülkemiz çiftçisi, düşük fiyatlarla mağdur oluyor" değerlendirmesinde bulundu. Milletvekili Sarıbal da tarımın sorunlarının siyasi olduğunu savunarak, kararlı bir siyasi iktidara ihtiyaç bulunduğunu dile getirdi.

(İLKHA)