Vanlı kuyumcular umduğunu bulamadı
Her yıl havaların ısınmasıyla başlayan düğün sezonuyla birlikte kuyumcularda hareketlilik başlarken, bu yıl siyasi belirsizlikten dolayı Vanlı kuyumcular umduğunu bulamadı.
Vanlı kuyumcular her yıl olduğu gibi bu yılda sonbahara kadar yoğun bir şekilde yapılması beklenen düğünlerin, sektörlerini hareketlendireceklerini umuyordu, ancak işler umdukları gibi gitmedi.
Konuyla ilgili İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) konuşan Vanlı Kuyumcular, siyasi belirsizlik, yaşanan olaylar ve halkın tedirgin olmasından dolayı, son zamanların en kötü düğün sezonunu geride bıraktıklarının altını çizerek, 1 Kasım 2015 genel milletvekili seçimlerinden sonra işlerinin tekrar düzelmesini umuyor.
“Altın satışında yüzde 80’lik düşüş oldu”
Bu yıl ekonomik olarak halkın gelirinin çok düşük olduğunu belirten kuyumcu Fatih Yılmaz, altın satışlarında yüzde 80’lik bir düşüş olduğunu vurgulayarak, “Halk bu yıl düğün sezonunda altın almak yerine, altın bozdurmayı tercih etti. Buna rağmen altın alımında yüzde 80’lik bir düşüş oldu. Van halkında gerçekten bu yıl para yoktu. Bunu da halkın kıyıda köşede biriktirdiği altınları bozdurmasından anlıyoruz. Seçim sürecinden sonra bölgedeki kötü atmosferden dolayı düğünler de çok az oldu ve bizim de altın satışlarımız çok düşük oldu. Bununla birlikte bu sezonu çok kötü bir şekilde kapatmış olduk.” diye konuştu.
Siyasi belirsizlik ve olaylardan dolayı düğün sezonunda kazançlarının düşük oluğunu belirten Yılmaz, “Siyasi belirsizlik ve halk arasındaki tedirginlik işlerimizi etkiledi. Ayrıca yaklaşık 3 ay boyunca kapalı olan sınır kapısı, Van'daki giyim ve otel sektörlerini etkilerken, biz kuyumcuların da işlerini geriletti. İran’dan gelen turistlerin bize doğrudan olmasa da, dolaylı olarak somut bir yansıması vardı. Genel anlamda son birkaç yıldır en kötü düğün sezonumuzu geride bırakmış olduk ve bu yıl zararımız çok fazla oldu.” dedi.
“İşlerimizde zincirleme düşüş oldu”
Aynı durumdan yakınan Vedat Ayık isimli başka bir kuyumcu ise “Düğün sezonu gelip geçti, altın fiyatlarının da yüksek olmasıyla halk, altın almak yerine bozdurma işine girdi. İşlerimiz düğün sezonunun gelmesiyle artmaktadır. Fakat bu yıl çok kötü bir sezonu geride bırakmış olduk. Kapıköy Sınır Kapısı’nın kapalı olmasına bağlı olarak işlerimizde zincirleme bir düşüş oldu. Sınır kapısında yapılan ticaret ve turizmden elde edilen gelirin Van ekonomisine katkısı çok fazlaydı. Ekonomik açıdan gelir yüksek olunca tek kuyumcular değil, neredeyse tüm sektörler kazanmaktaydı. Yaşanan olaylardan kaynaklan belirsizlik, Van ekonomisini bitirdi diyebiliriz. Bizim ticaretimiz de altın üzerine olduğundan, en çok etkilenen sektörler arasındayız. Şimdi ise tek temennimiz seçimlerden sonra olayların bitmesi ve açılan sınır kapısıyla birlikte, ekonominin tekrar canlanmasıdır.” ifadelerini kullandı. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)