Van halkı soba zehirlenmelerine karşı bilgilendirildi
Van İl Sağlık Müdürlüğü, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı halkı bilgilendirdi.
Van Halk Sağlığı Yönetim Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından ev ev gezerek vatandaşlara karbonmonoksit zehirlenmesi ve alınması gereken önlemler konusunda bilgilendirme yapıldı.
Konuyla ilgili olarak bilgi veren Van il Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz, kış aylarında meydana gelen soba zehirlenmelerine dikkat çekmek için vatandaşlara bilgilendirici broşürler dağıtılarak bir dizi tavsiyede bulunulduğunu ve zehirlenme vakalarında neler yapılması gerektiği konusunda çeşitli bilgiler verildiğini ifade etti.
Van’da yeterli bilgilendirme yapılamaması, sobaların yanlış kullanımı ve ihmaller yüzünden can kayıplarının yaşandığını belirten Dr. Yanmaz, “Halk Sağlığı Şube Müdürü Yunus Akıncı ve şube çalışanlarımızla ev ziyaretleri yapılmakta soba yakan vatandaşlara, sobadan sızan karbonmonoksit gazı ve zehirlenmelere karşı tedbirli olunması gerektiği yönünde halkımıza bilgiler verdiler.” dedi.
Dr. Yanmaz, Van’da soba kullanımının yoğun olduğunu ve sık sık yaşanan fırtına nedeniyle karbonmonoksit kaynaklı can kayıplarının fazla olduğunu ifade etti.
“Karbonmonoksit zehirlenmelerine müdahale edilmezse ölümle sonuçlanabilir”
Karbonmonoksit gazının renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı ve zehirli olduğunu ifade eden Dr. Yanmaz, “Bu gaz, vücuda solunum yolu ile girerek doğrudan kana geçerek oksijen alımını engellediği için zehirlenme ve ölüme neden olur. Havagazı, kömür vb. ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla kapalı ortamlarda, açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında, yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir.” şeklinde konuştu.
“Fırtınalı havalarda sobanızı yatmadan önce mutlaka söndürün”
Özellikle soba yakan ailelere uyarılarda bulunan Dr. Yanmaz, sobaların nasıl yakılması gerektiği konusunda Türkçe ve Kürtçe dillerinde bilgilendirme broşürleri hazırladıklarını ifade ederek, “Ayrıca karbonmonoksitten zehirlenen kişilerin mutlaka hastanede tedavi edilmesi gerekiyor. Bunun yanında ortaya çıkabilecek acil sağlık sorunlarında 112 Acil Çağrı Merkezi aranarak yardım istenmeli ya da Sağlık Bakanlığı’na bağlı, ücretsiz aranabilen Zehir Danışma Merkezi (114) aranılarak zehirlenmelerde yapılacak ilkyardım hakkında gerekli bilgi alınmalıdır.” diye konuştu. (Murat Dalgın- İLKHA)