Van Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden grip uyarısı

​Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren son zamanlarda artış gösteren gribal enfeksiyonlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden grip uyarısı

Havaların soğumasıyla birlikte artış gösteren gribal enfeksiyonlarla ilgili açıklamalarda bulunan Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, hastalığa karşı hekime danışılmadan kesinlikle antibiyotik alınmaması uyarısında bulundu.

Grip mevsiminin soğuk havalara bağlı olarak Ekim-Kasım gibi başlayıp Nisan ayı sonuna kadar devam ettiğini ifade eden Dr. İmren, mevsim itibarı ile halkın soğuk algınlıklarına dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

“Grip ile soğuk algınlığı karıştırılıyor”

Gribin sıklıkla soğuk algınlığı ile karıştırıldığını anlatan Dr. Yakup İmren “Grip; influenza adı verilen bir virüsün neden olduğu,  bireyler ve toplumlar üzerinde ciddi olumsuz etkilere sahip, mevsimsel, yaygın, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Grip kendini ateş ya da titreme hissi, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, ciddi halsizlik, çocuklarda yetişkinlerden daha sık olmak üzere bazen kusma ve ishal ile kendini gösterir. Soğuk algınlığı ise bu belirtilerden daha çok burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile kendini gösterir." dedi.

Gribin yetişkinlerde 2 haftada, çocuklarda ise 7-10 gün içerisinde geçtiğini belirten Dr. İmren açıklamasında, “Ancak özellikle risk gruplarında olmak üzere bazen zatürre gibi hastalıklara neden olarak hayatı tehdit eden sağlık sorunları oluşturabilir. Dünya genelinde bu hastalık mevsimsel ve yaygın olarak her yıl görülür. Ülkemizde ve İlimizde gribin etkilerini azaltmak amacıyla Bakanlığımız ve Müdürlüğümüz tarafından özel programlar yürütülmektedir. Şu ana kadar ülkemizde grip hastalığına dair olağan dışı bir durum oluşmamış olsa da mevsim itibarı ile bazı önlemler almakta fayda bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.

Grip nedir ve belirtileri nelerdir?

Van’da geçmiş yıllara göre vaka sayısı ve laboratuvar sonuçlarında beklenenin üstünde bir durumun söz konusu olmadığını anlatan İmren sözlerini şöyle sürdürdü:

“Grip, influenza virüsünün sebep olduğu, solunum yoluyla bulaşan bir üst solunum yolu hastalığıdır. İnfluenzanın A, B, C olmak üzere 3 tipi ve birçok alt tipi olmakla birlikte insanlarda mevsimsel olarak sıklıkla görülen İnfluenza A (H1N1), İnfluenza A (H3N2) ve İnfluenza B tipleridir. Grip; özellikle ateş/titreme hissi, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, ciddi halsizlik ve vücut ağrıları gibi bulgularla kendini gösterir. Grip nezleden daha şiddetli bir hastalığa neden olur. Bazen pnömoni (zatürre) gibi hastalıkları beraberinde getirerek hayatı tehdit eden ve ölümle sonuçlanan şiddete ulaşabilir.”

Kimler daha çok risk altındadır?

Özellikle yaşlıların risk altında olduğunu aktaran Dr. İmren, “65 yaş üzerindeki kişiler, yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler, astım dahil kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar ile Kronik böbrek yetmezliği olanlar, Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar ile 6 ay- 18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin kullananlar ne yazık ki bu hastalığa karşı risk grubundadırlar. Ancak risk grubunda olanların grip aşı ücretleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında karşılanmaktadır. Bu kişiler hekime başvurarak reçete ile eczanelerden aşılarını alabilirler.” ifadelerini kullandı. 

“Antibiyotikler gribi tedavi etmezler”

Grip hastalığına yakalanmamız durumunda yapmamız gerekenleri anlatan Dr. Yakup İmren, “Gribe bağlı komplikasyonların önlenmesi, hastalığın hafif geçirilmesi, hastaneye yatışın azaltılmasında en etkili yol aşı ile korunmaktır. Ülkemizin bilimsel verileri değerlendirildiğinde grip aşısının Eylül-Aralık ayları arasında yapılması önerilmekle birlikte, grip mevsiminin Nisan ayı sonuna kadar devam etmesi sebebiyle Mart ayının sonuna kadar grip aşısı yapılabilir. Yumurta alerjisi olanlar (yumurta yediğinde ciddi alerjik reaksiyon geçirenler), geçmişte grip aşısı uygulamasıyla ciddi alerjik reaksiyon geçirmiş olanlar ve 6 aydan küçük bebekler grip aşısı yaptırmamalıdır. Orta dereceli ya da ciddi ateşli bir hastalık geçirmekte olan kişilerin geçirdiği hastalığın belirtileri azaldıktan sonra aşılanmaları daha uygun olacaktır. Antibiyotikler gribi tedavi etmezler. Bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanmayın.” uyarılarında bulundu.

(İLKHA)