Valilikten 'Öcalan'ın köyü' açıklaması

Valilikten 'Öcalan'ın köyü' açıklaması

Şanlıurfa Valiliği, terörist başı Öcalan'ın köyünde negatif ayrımcılık yapıldığı iddiasına ilişkin açıklama yaptı.

 

Şanlıurfa Valiliği, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın doğduğu Halfeti ilçesinin Ömerli köyüne ''negatif ayrımcılık'' yapılmadığını, köyün kentteki diğer yerleşim birimleri gibi Sosyal Destek Programları (SODES) ve İl Özel İdaresinin diğer bakım, onarım ve altyapı programlarından her zaman olduğu gibi faydalandığını bildirdi.

 

Valilik basın bürosundan yapılan yazılı açıklamada, 10 Nisan Pazar günü bir gazetenin manşetinde ''Öcalan'ın köyü için özel paket'' başlıklı özel haberin yer aldığı belirtildi.

 

''Gazetenin ilimize ve bölgemize göstermiş olduğu duyarlılık olumlu karşılanmakla birlikte, haberde ilimiz Halfeti ilçesine bağlı Ömerli köyüne yapılan kamu yatırımlarında negatif ayrımcılık yapıldığı, hizmet verilmediği ve ödeneklerin kısıtlandığı yönünde eksik bilgiler mevcuttur'' denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

 

''Ülkemizin diğer yerlerinde olduğu gibi ilimizde de köylerin altyapı sorunlarının tamamlanması hususuna devletimiz büyük önem vermekte, Cumhurbaşkanlığımız ve Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgenin ve ilimizin altyapı sorunlarıyla da yakından ilgilendiği kamuoyu tarafından bilinmektedir. Ayrıca Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan ilçelerimizin ve köylerin sorunlarını yerinde görmek ve vatandaşların taleplerini yerinde dinlemek amacıyla birçok defa Halfeti ilçesine gitmiş ve bu arada Ömerli köyüne de ziyarette bulunmuştur.

 

2006 yılında uygulamaya başlanan KÖYDES projesinde ödeneklerin ilçelere dağılımı 2011 yılına kadar İl Tahsisat Komisyonu tarafından ilçelerin köy sayıları, nüfusları ve köy yolları ağı göz önünde bulundurularak yapılırken 2011 yılından itibaren Yüksek Planlama Kurulu tarafından yapılmıştır. Haberde bahsedilen 2009 yılına ait KÖYDES kapsamında Şanlıurfa iline tahsis edilen 17 milyon 45 bin TL ödenek, İl Tahsisat Komisyonu tarafından yukarıdaki kriterlerin ortalamaları göz önünde bulundurularak dağıtımı yapılmıştır. Şanlıurfa merkeze bağlı toplam 716, Siverek ilçesinde 521, Viranşehir ilçesinde 337, Birecik ilçesinde 143 köy ve bağlısı yerleşim yeri bulunurken Halfeti ilçesinde 55 köy ve bağlısı bulunmaktadır. Nüfus bakımından ise Siverek ilçesi 215 bin 988, Viranşehir ilçesi 162 bin 983, Birecik ilçesi 89 bin 435 nüfusa sahipken, Halfeti ilçesi toplam 39 bin 835 kişilik nüfusa sahiptir. Halfeti ilçesi yüz ölçümü, köy sayısı ve toplam nüfusu ile ilimizin en küçük ilçesi olmasına rağmen altyapı ve diğer yatırımlar yönünden diğer ilçelerimizden daha iyi durumdadır.''

 

KÖYDES projelerinde Ömerli köyünü de ilgilendiren projelerden de söz edilen açıklamada, ''Ömerli köyü, ilimizdeki diğer yerleşim birimleri gibi SODES ve İl Özel İdaresinin diğer bakım, onarım ve altyapı programlarından her zaman olduğu gibi faydalanmaktadır. Şanlıurfa'da Ömerli köyü gibi 2 bin 737 adet yerleşim yeri mevcut olup, maalesef Ömerli köyünden daha az imkanlara sahip köylerimiz de bulunmaktadır. Hala köylerimizde eğitim, yol, su, kanalizasyon bakımından bazı eksikler söz konusu olabilir. Fakat özel olarak Ömerli köyüne negatif ayrımcılık yapıldığından bahsedemeyiz. Bütün gayretimiz, bu yıl, başta içme suyu olmak üzere köylerimizin bütün ihtiyaçlarını gidermek, köylerimizi çağdaş yaşanılabilir yerler haline getirmektir'' denildi.

 

 

-''MİLLİ BİRLİK VE KARDEŞLİK PROJESİ''

 

 

KÖYDES projesiyle hem Türkiye'de hem de ilde bugüne kadar çok güzel sonuçlar alındığı ve alınmaya da devam edildiği dile getirilen açıklamada, şöyle denildi:

''Terör örgütü, son yıllarda hükümetimizin uyguladığı projelerle desteğini kaybetmekte ve Ömerli köyü ismi kullanılarak gerçek dışı haberler yaymaya çalıştıkları bilinmektedir. Ömerli köyü sakinleriyle başta idareciler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarımız arasında öteden beri sıcak ilişkiler mevcuttur. Bu tür yaklaşımlarla, oluşan huzur ortamının bozulması hedeflenmekte ve köy sakinleriyle Devletimiz arasındaki sıcak ilişkilere zarar verilmesi amaçlanmaktadır.

 

Şanlıurfa, tarihi süreç içerisinde kardeşlik ve hoşgörü anlayışını bünyesinde barındırmış, farklı dil ve kültür unsurlarının bir arada yaşadığı kadim bir şehirdir. Hükümetimizin açıklamış olduğu Milli Birlik ve Kardeşlik Projesinin en güzel bir şekilde uygulandığı ve olumlu sonuçların alındığı ilimizde değil Ömerli köyünün, herhangi bir köyümüzün özel olarak devlet hizmetlerinden yoksun bırakılması, KÖYDES ve İl Özel İdaresi'nin kaynaklarından köye aktarılması gereken ödenekte kısıtlamaya gidilmesi, ödeneğin dağılımı, kullandırılması, izlenmesi ve denetiminde negatif ayrımcılık yapılması söz konusu değildir. Kaynaklarımız, bürokratik işlemler en aza indirilerek hızlı, etkin ve yerinde kullanılmaktadır” dedi.

www.balikligol.com