Vali Erin: Yılda bir defa bilim şenliği yapmakla sorunlarımızı çözemeyiz

Şanlıurfa'da bugün başlayan Bilim Şenliği açılış töreninde konuşan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin; "Yılda bir defa bilim şenliği yapmakla sorunlarımızı çözemeyiz. maddi manevi anlamda mükemmel insan yapısını oluşturacak etkinlikleri yıl boyuna yayacağız” dedi.

Vali Erin: Yılda bir defa bilim şenliği yapmakla sorunlarımızı çözemeyiz

18-20 Ekim 2018 tarihleri arasında TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı kapsamında gerçekleştirilen “Şanlıurfa Bilim Şenliği” açılış töreni yapıldı.

TÜBİTAK tarafından Türkiye’ye örnek organizasyon olarak gösterilen, Piazza AVM’nin sponsor olduğu “Şanlıurfa Bilim Şenliği” açılış töreninde bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, çocuklara yeni bir bakış açısı kazandırmayı amaçlayan bu organizasyonun hayırlara vesile olmasını dileyerek, projeye destek veren Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne, GAP Bölge Kalkınma İdaresine ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü proje ekibine teşekkür etti.

Vali Erin, Şanlıurfa’da bilimsel çalışmaların uluslararası çapta gerçekleşebileceğini geçen yıl konuştuklarını, bu yıl da uluslararası çalışmaların ilkine imza atıldığını kaydetti.

Çocuk ve gençlerin bilimsel çalışmalara yönlendirilmesi, ufuklarının açılmasını sağlayacak bu türdeki organizasyonların önemine değinen Vali Erin, “Yılda bir defa bilim şenliği yapmakla sorunlarımızı çözemeyiz. Bu sadece bir başlangıç olacak. Devamında arkadaşlarımızla, Büyükşehir Belediyemiz, GAP İdaremiz, Kalkınma Ajansımızla ve ilgili tüm kurum kuruluşlarımızla senenin tamamına yayılacak, çocukları sadece sınıflara hapsedecek bir anlayışın ötesinde sahada, toplumun içinde, tarihin, kültürün bilincinde olan, zamanın gerektirdiği matematiği, coğrafyayı, kimyayı, fiziği bunlarla bir araya getiren ve bunun sonucunda da maddi manevi anlamda mükemmel insan yapısını oluşturacak etkinlikleri yıl boyuna yayacağız” dedi.

SODES finansman desteğiyle uygulanan binlerce projenin somut verilerinin verimli olmadığını gördüklerini dile getiren Vali Erin, yeni dönemde yapılacak projelerin kapatıldıktan sonra somut verilerinin ortaya çıkacağı, sürdürülebilir veriler görmek istediklerini ifade ederek, “Önümüzde 30 milyon liralık SODES projeleri var. 100’den fazla proje geldi ve yüzde 80’ini ilk değerlendirmede bir tarafa bıraktık. Bunları değerlendirirken, hedeflediğimiz bazı sonuçlar var. O sonuçlara hizmet etmeyecek hiçbir proje desteklenmeyecek. Projelerin, yürütülebilir olması, verimli bir şekilde yürütülebilir olması, sürdürülebilir olması, çocuklarımıza gençlerimize bir şeyler katıyor olmasını artık herkesin kabul etmesi lazım. Sonuçları açıkladığımız zaman kimse benim projem niye kabul edilmedi diye bir şey söylemesin” diye konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan da, Şanlıurfa Bilim Şenliği hakkında bilgiler verdiği konuşmasında, şenliği 300 bin katılımcının ziyaret etmesini beklediklerini söyledi. Turan, organizasyona destek veren Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin başta olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Açılış törenine katılan Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Sarıışık, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ve Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi de birer konuşma yaparak, Şanlıurfa’da gerçekleştirilen bilim şenliğinin önemine değinerek, düzenlenecek bu tür organizasyonlara destek vermeye devam edeceklerini söylediler.

Açılış töreninden sonra stantları gezerek öğrencilerin hazırladığı projeleri inceleyen Vali Erin ve beraberindekiler, öğrencilerle yaptıkları çalışmalar hakkında sohbet edip, projeleri hakkında bilgi aldılar.

20 Ekim 2018 tarihine kadar Şanlıurfa Piazza AVM’de gerçekleşecek olan Şanlıurfa Bilim Şenliği'nde 18 ayrı alanda 90 atölye çalışması yapılacak.

Şanlıurfa Bilim Şenliği süresince Astronomi Öğretmen Semineri ve Teknoloji Destekli Matematik Eğitim Çalıştayı da düzenlenecek. 9 Farklı sahne gösterisi ve konserlerin de yer alacağı şenlikte, Uluslararası STEAM Yarışması da sonuçlanacak. TÜBİTAK 4007 Şanlıurfa Bilim Şenliği kapsamında Türkiye’nin en büyük STEAM proje yarışması, ortaokul, lise ve üniversite kategorilerinde düzenleniyor.

Şanlıurfa Valiliği öncülüğünde İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün koordine ettiği Bilim Şenliğine Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Harran Üniversitesi, Karacadağ Kalkınma Ajansı, TÜBİTAK, bazı üniversiteler, özel eğitim kurumları, sivil toplum kuruluşları ve ticari firmalar destek veriyor.