VAKIFLARA ZEKAT VERİLEBİLİR Mİ?
ABDURRAHMAN DATLI'NIN SORUSU
Abdurrahman Bey....Zekatı müeseselere vermenin caiz olmadığını söyleye İslam alimleri vardır. Fakat özellikle son iki asırda sivil toplum kuruluşu veya vakıf dediğimiz kurumlar çoğaldığı için, artık onlara da zekat vermenin caiz olduğunu söyleyen alimler olmuştur. Çünkü bu kurumlar hayatın bir parçası haline gelmişlerdir ve zaruretten doğmuşlardır.
20 ve 21. asırın en büyük özelliği kalabalık kentlerin meydana gelmesidir.Dikkat ederseniz küçük bir köyde vakıf gibi şeyler olmaz. Oralarda zekat oranın fakirlerine verilir. Fakat nüfusu artan kentlerde hayat köylerdeki gibi değildir. Bana sorarsan ben de aynı fikirdeyim. Yani bana göre zekat kurumlara ve vakıflara verilebilir. Çünkü Böylesi kurumlar, öğrencileri alıp yetiştiriyorlar, onlara yurt ya da ev temin ediyorlar, kısacası, tek başımıza ulaşamayacağımız fakir öğrencilere ulaşıp onlara imkan hazırlıyorlar.
Peki bu görüşün İslam'da bir kaynağı var mıdır? Malum zekatın sarf yerlerini anlatan Tevbe 60. ayette "Ve Fi Sebiliillahi" şeklinde bir kısım vardır. yani, Allah yolunda çalışanlara da zekat verilebilir. Eski İslam alimlari bu ayetin bu kısmını, cihat için at besleyen ve Ribatları (kışlaları) inşa edenlere yorumlamışlar ve onlara zekatın verilebileceğini söylemişler. 20. asrın en büyük alimlerinden olan Muhammed Abduh ise bu ayeti tefsir ederken şöyle der: "Günümüzde Ribat (kışla) ve savaş için at besleyiciliği olmadığına göre, özellikle saldırgan Batı kültürüne karşı talebe yetiştiren kurumlara da zekat verilebilir. Çünkü günümüzde savaş artık bu şekilde yapılıyor. Yani muharebe-i bi's-Suyuf değil, Muharebe-i bi'l-Huruf artık devrede..."