Vaka Sayısındaki Artış Şanlıurfa Valiliğini Harekete Geçirdi

Şanlıurfa’da son günlerde Koronavirüs vaka sayılarındaki artış dolayısıyla Tedbirlerinin Çerçevesi Genişletildi

Vaka Sayısındaki Artış Şanlıurfa Valiliğini Harekete Geçirdi

Şanlıurfa Valiliği, içerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminde, koronavirüs salgınıyla mücadelenin genel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra her bir faaliyet alanı/iş kolu için alınması gereken önlemler ayrı ayrı belirlenerek bu kural ve tedbirler çerçevesinde faaliyetlerin sürdürülmesinin sağlanmasıyla yapılacak denetimlerin çerçevesinin genişletildiğini duyurdu.
Bu amaçla berber/kuaför/güzellik merkezi, alışveriş merkezleri, ticari taksiler, pazar yerleri, sosyete pazarları, şehiriçi ve şehirlerarası toplu ulaşım, camiler, lokanta, restoran, kafe, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, çay bahçesi, sahil bantları, park/piknik alanları vb. yerler, dernek lokalleri, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, SPA ve spor merkezleri, düğün ve nikâh yapılan yerler, internet kafe/salon ve elektronik oyun yerleri ile sinema, tiyatro ve diğer kültürel aktivite yerlerinin faaliyetlerinde uymaları gereken kurallar ve alınması gereken önlemler belirlenerek,  genelge ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarına gönderildi.
Hayatın her alanı için geçerli olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra her faaliyet alanına yönelik belirlenen kural ve esaslara gerek işletmeler gerekse vatandaşlar tarafından riayet edilmesinin, salgınla mücadele açısından büyük önem taşıdığına vurgu yapılan genelgede şu bilgilere yer verildi:
Yukarıda belirtilen işyerleri ile mekânlar düzenli olarak denetlenecek.
Denetim planlaması, her bir işyeri ya da mekân ayda en az bir kez denetlenecek şekilde yapılacak.
Denetim ekipleri, her bir iş kolu ya da mekânın uzmanlık bilgisi göz önünde bulundurularak ilgili kamu kurum ve kuruluşları (kolluk, yerel yönetimler, il/ilçe müdürlükleri vb.) ile meslek odalarının temsilcilerinden oluşacak şekilde belirlenecek.
Özellikle akşam saatlerinden itibaren yoğunlaşan ve eğlence mekânlarına dönüşebilecek yeme içme yerleri ile işin doğası gereği günün belli saatlerinde yoğunluk yaşanan işletmeler ile toplu taşıma araçlarında yoğunluk saatlerinde denetimler arttırılacak.
Vatandaşların, kurallara uymayan işletmeleri 155, 156 ve 112 numaralarını arayarak ihbar edebileceklerine yer verilen genelgeye göre, bu kapsamda yapılacak ihbarlara gecikmeksizin müdahale edilecek.       
Tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilecek. Aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacak. Konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.