Uzmanlardan erken doğum riski uyarısı

​Özellikle 32'inci haftadan önce doğan bebeklerde; büyüme ve zeka geriliği, beyin felci, körlük, solunum ve bağırsak problemleri görülebileceğini belirten uzmanlar, gebelik öncesi muayenenin önemine dikkat çekti.

Uzmanlardan erken doğum riski uyarısı

Diyarbakır Memorial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Aydın Ilgın, “17 Kasım Dünya Prematüre Günü” nedeniyle erken doğumun nedenleri ve önlemenin yolları hakkında tavsiyelerde bulundu.

Erken doğumun, 37’inci haftaya kadar olan doğumları kapsadığına dikkat çeken Op. Dr. Ilgın, 17 yaşın altı ve 35 yaşın üstü anne adaylarının erken doğum riski ile karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Tek çocuk gebeliklerinde erken doğumun riskinin yüzde 10, ikiz gebeliklerde ise bu oranın arttığını belirten Op. Dr. Ilgın, erken doğumun bebeğin yaşamını tehdit edebileceğinden, gerekli önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizdi.

Gebelik öncesi muayene önemlidir

Anne adaylarının gebelik öncesi mutlaka doktor kontrolünden geçmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Ilgın, bu sayede erken doğuma neden olabilecek hastalıkların saptanıp tedaviye başlanabileceğini söyledi.

Normal bir gebeliğin yaklaşık 40 hafta sürdüğünü dile getiren Op. Dr. Ilgın, “Ancak gebeliğin 37’inci haftasından önce olan doğumlara erken doğum, doğan bebeklere de prematüre denildiğini Özellikle 32’inci haftadan önce gebeler dikkatli davranmalı ve doktor kontrollerini ihmal etmemelidir.” dedi.

32’inci hafta öncesi doğuma dikkat!

Erken doğan bebeğin yoğun bakım ünitesinde özel bakıma ihtiyaç duyduğunu söyleyen Dr. Ilgın, özellikle 32’inci haftadan önce doğan bebeklerde; büyüme ve zeka geriliği, beyin felci, körlük, solunum ve bağırsak problemleri görülebileceğini belirterek, prematüre bebek ölümlerinin başlıca nedenlerini solunumla ilgili problemler, enfeksiyonlar, beyin ve bağırsak kanamaları olarak sıraladı.

Op. Dr. Ilgın, erken doğuma yol açan risk faktörlerine şöyle sıraladı:

Gebeliğin son haftalarında görülen idrar yolu enfeksiyonu

Çoğul gebelikler

Bebeğin suyunun fazla olması (polihidroamniyoz)

Doğumsal rahim kusurları

Anne adayında ortaya çıkan kansızlık(anemi), tansiyon yüksekliği

Önceki gebelikte erken doğum hikayesi olup olmadığı

17 yaş altı 35 yaş üstü gebelikler

Kilonun normalin altında olması

Stres altında yoğun şekilde çalışılması

İki gebelik arası geçen sürenin 1 yılın altında olması

Sigara, alkol kullanımı

Erken doğum risklerine karşı önlem alınmalı

Dr. Ilgın, “Gebeliğin 24’üncü haftasında ultrason ile anne adayının rahim ağzı uzunluğuna bakılmalıdır. Çünkü rahim ağzı uzunluğu ne kadar kısa ise erken doğum riski o kadar fazladır. Rahim ağzı 2,5 cm’den az olan gebelerin yakın takibe alınması ve uygun tedavinin başlanması erken doğum riskini ortadan kaldıran önlemler arasındadır. Ayrıca annenin kilosunun ideal aralıkta tutulması, çalışıyorsa çalışma şartlarının iyileştirilmesi, iki gebeliğinin arasındaki zamanın 1 yıl üzerinde olması, sigara ve diğer risk faktörü oluşturan alışkanlıklardan uzaklaşması erken doğumu önlemede önemli kriterlerdir.” ifadelerini kullandı.

(İLKHA)