Uzmanlar Uyarıyor: Ramazan Sonrası Beslenmeye Dikkat!
Ramazan bitti, sahur ve iftarda oluşan beslenme düzeni yerine yeniden 3 ana öğün ve ara öğünler oluyor.
Ramazana alışan metabolizma normal öğünlere geçiş sırasında sorun yaşanmaması için uzmanlara kulak vermek gerekiyor, OSM Ortadoğu hastanesi diyetisyeni Gözde Çankaya konuya ilişkin olarak şunları söyledi.
"Ramazan ayının son bulması ile beraber normal yeme düzenine üç öğünlük ana öğünlere geçmiş olacağız. Ramazan ayında olan bir aylık oruç periyodundan sonra normal yeme düzenine geçerken özellikle sindirim yollarındaki rahatsızlıkları engellemek adına ramazan ayı boyunca kilo aldıysak kilo kontrolü adına dikkat etmemiz gereken belli başlı noktalar olacak. Bu durumda özellikle hızlı tüketim yapmamaya aşırı miktarda besin tüketmemeye dikkat etmemiz gerekli. Normal üç öğünlük ana öğün düzenine geçerken bayram sabahı özellikle hafif bir kahvaltı ile başlarsanız çok aşırı yağlı kızartmalı tuzlu gıdalardan uzak duracak şekilde bir plan çıkarırsanız klasik Türk kahvaltısı peynir haşlanmış yumurta yanında bir iki dilim ekmekle domates salatalık mevsime uygun sebzelerle zenginleştirebilirsiniz.
Öğlen akşam menülerimiz bizim gün içinde istediğimiz 4-5 saati geçmeyecek şekilde öğün sıklığınızı korumanız en az 2 saat en geç 4-5 saat içinde ikinci besin alımını gerçekleştirmemiz. Bu düzende iki ara öğünle 3 ana öğünle günlük planınızı oluşturabilirsiniz. Özellikle ramazan boyunca havaların sıcak seyretmesi uzun oruç döneminin olması sıvı tüketimi açısından bireyleri zorluyor. Bu dönemde sıvı telafisi yapmak önemli özellikle ramazan çıkışında düzenli günlük en az 2,5-3 litre kadar bölgemizin sıcak olmasını da göz önünde bulundurarak su tüketimi yapmaya gayret göstereceksiniz. Tüketilen diğer sıvıları su tüketiminden ayırmaya çalışın. Suyu su olarak özellikle içmeniz gerekir. Birde bayramda özellikle tatlı tüketimine dikkat etmemiz gerekir.
Tatlı tüketiminde sıklıkla şerbetli şuruplu tatlılar ağırlıklı ikram edilecektir ama tükettiğiniz bir iki baklavanın size çok sıkıntısı olmaz. Bu gün içerisinde arkaya arkaya birkaç defa tekrar edilirse sorun olacaktır. Önerimiz daha çok sütlü tatlılar, meyveli tatlılar yönünde. Yine de gün içerisinde tüketmek durumunda kalırsanız porsiyon kontrolü yapamaya gayret göstereceksiniz. Tüketirken porsiyon küçültmek önemli normal tüketim alışkanlıklarında günlük tüketime değinmemiz gerekirse özellikle ana besin guruplarından bu süt-yoğurt gurubu et gurubu sebze-meyve-tahıl gurubu bu dört besin gurubundan porsiyon kontrolü yaparak çeşitlilik sağlayarak tüketime gayret göstereceksiniz. Bunlarla beraber ramazan ayı boyunda fiziksel aktivitenin azaldığını genellikle gözlemliyoruz.
Günlük fiziksel aktivitenizi en az yarım saat 45 dakika olacak şekilde orta şiddette arttırmaya çalışırsanız ramazan boyunca gelen fazla kilolar varsa onlardan daha çabuk kurtulmuş olursunuz. Ayın sonunda bayram beslenmesi ile normal düzene geçmiş olacağız. Bu süreçte yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini göz önünde bulundurarak normal beslenme düzenimize geçebilirsiniz."