Uzmanlar uyarıyor! Kalbiniz için fiziksel aktivite yapın!

SAĞLIK HABERİ - Günümüzde fiziksel aktiviteden uzak yaşamın kalbe verdiği zararlara dikkat çeken uzmanlar, önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Uzmanlar uyarıyor! Kalbiniz için fiziksel aktivite yapın!

BALİKLİGOL.COM / Batman’da özel bir hastanenin Kalp ve Damar Cerrahi (KVC) Uzmanı Opr. Dr. Recep Tüten, fiziksel aktiviteden uzak yaşamın kalbe verdiği zararlara dikkat çekerek, önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Sağlıklı bir kalp ve beden için aşırı sıcak, aşırı soğuk, aşırı yorgunluk, uykusuzluk ve çok yemekten kaçınmasını tavsiye eden Opr. Dr. Tüten, sağlıklı bir insanın uygun şekilde fiziksel aktiviteler yapılması gerektiğini ve gece mutlaka 7-8 saat uyuması gerektiğini söyledi.

İnsanın mutlaka gece uyuyarak bedeni dinlendirmesi gerektiğini belirten Opr. Dr. Tüten, "Bedenin en büyük tamir zamanı uyku ve dinlenme anıdır. Bedendeki zararlı birikimlerin arındığı anlar uyku anıdır. Bunun dışında besleme modeli olarak da insan her türlü besinden alması gerekiyor. Her çeşitten az miktarda yiyerek hayatını devam etmesi gerekiyor. Onun dışında günlük hayatını sürdürürken fiziksel yönden aktif olmalıdır. Yani yürümesi, koşması bedensel olarak faaliyette bulunması ve bunları bir ömür boyu yapması gerekiyor. Genç yaşta başlayıp bir ömür boyu yapması gerekir. Bir insan özellikle13-15 yaşlarından sonraki hayat sisteminde dinlenmesini bilecek. İnsan hem fizikisel olarak aktif yaşamasını bilecek hem de beslenme modeli olarak sağlıklı ve çok çeşitli her besinden az miktarda yiyecek şekilde bir hayat sürmesi gerekiyor." dedi.

"İnsanlarda yüzde 60-70 oranında şişman mevcuttur"

Asansör ve kısa mesafeler için sık sık araç kullanılmasını eleştiren Opr. Dr. Tüten, "Çağımızda en çok fiziksel aktiviteyi engelleyen yani insanı tembelleştiren biri asansörlerin çok sık kullanılması ve her gidilen yere araçla gidilmesidir. 50 yıl önce herhangi bir bölgedeki insanların profilini çıkarsak insanlar arasında yüzde bir belki şişman insana rastlarız. Ama şimdi bakıyoruz, yüzde 60-70 oranında şişman insan mevcuttur. Bunun bir nedeni uygunsuz ve fazla beslenme diğer nedeni de fiziksel aktiviteden uzak yani gideceği en yakın mesafe dahil araçla gitmesi, çıkacağı en ufak merdivende dahi asansör kullanma alışkanlığı gibi hayat tarzıdır. Bu hayat tarzı hiç istemediğimiz ve sağlıklı olmayan bir hayat tarzıdır." şeklinde konuştu.

Kalp için risk taşıyan hususları hatırlatarak uyarılarda bulunan Opr. Dr. Tüten, kalp için insan bedenini zorlayan her şeyin risk taşıdığını söyledi. Opr. Dr. Tüten, konuşmasının devamında şunları kaydetti: "İnsan bedenini aşırı sıcak, aşırı soğuk, aşırı yorgunluk, uykusuzluk ve çok yemek zorlar. Bu gibi insan bedenini zorlayan her türlü şey kalp açısından da ciddi şekilde risk teşkil eder. Çağımızda birçok diyet yaklaşımları artık tek edilmek üzeredir. Daha önceleri herkes kırmızı etten çok uzak durulmasını özellikle balık ve tavuk gibi etler tüketilmesi tavsiyeleri vardı. Günümüzde artık bunlar değişti. Kırmızı eti de yiyebiliriz ancak en önemli şey miktar olarak çok fazla yememeliyiz. Bir insan 50 gram ile 100 gram arasındaki kırmızı etten doyar. Dolayısıyla biz kırmızı et yensin diyoruz ama, çok fazla yenilmemelidir. Çok miktarda, tıka basa ve sürekli kırmızı et yenilmemelidir." (M. Sait Çelik -İLKHA)