Uyuşturucuyla mücadele böyle mi olmalı?
Son zamanlarda hızla artan uyuşturucu bağımlılığına toplum olarak aynı hızda karşılık veriyoruz.
Şanlıurfada başta valilik olmak üzere, Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri, Emniyet Müdürlüğü, Harran Üniversitesi Rektörü, Cumhuriyet Başsavcılığı, Yeşilay ve ismini sayamadığım birçok Sivil toplum kuruluşu uyuşturucu müptelasıyla mücadele etmek için ortak çalışmalar yapıyorlar.
Şanlıurfada Tüm kurumlar uyuşturucuyla mücadele için ortak hareket ediyorlar. Bu birliktelik gerçekten ihtiyaç duyduğumuz bir birliktelik.
Son zamanlarda güvenlik güçleri çok sayıda uyuşturucu satıcısı yakaladı. Ama sadece uyuşturucu satıcısı yakalamakla da bu iş çözülmez.
Madde Bağımlılığı ve Sosyal Haklar Konferansında konuşan Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük; Okul önlerinde sürekli tedbir halindeyiz, mahallelerde sürekli tedbir alıyoruz. Bağımlılık ile ilgili mücadelede ise, bir Bunun dışında tedavi edilmiş kişileri muhakkak iş sahibi ediyoruz. Bunun için çabalıyoruz. Bu mücadelenin en önemli parçalarından birisi de bu. Bu tedavi edilen kişi, bir daha aynı mahalle aynı sokağa girdiği anda bilin ki, keskinlikle tekrar madde bağımlısı olacak. Bir insan karamsarlığa niye bağlanılır? Ümitsizlik, umutsuzluktur yani o insanlara umut vermeliyiz. Yeni bir hayatın daha güzel bir hayatın, kendini ispat edeceği bir hayatın kapısını açmalıyız. Bunu yapmadığınız anda o karamsarlık bağımlılığa sürükler demişti.
Eyyubiye İlçe Belediyesi daha da samut bir adım atarak madde bağımlıları için Rehabilitasyon Köyü kurmaya karar verdi. Bu tespitler de güzel yapılan çalışmalar da güzel ama uyuşturucuyla mücadelede başlangıç noktası yanlış.
Uyuşturucuya başlamak için ilgisizlik, toplum tarafından itilmişlik, mutsuz bir yaşam başlıca nedendir. Fakat bütün bunların başlıca nedeni SİGARADIR evet, uyuşturucuyla mücadeleye sigaradan başlanmalı.
Herhangi bir uyuşturucu madde kullanmak için sigara içiyor olmak birinci şart bence!.. Bunun için elimde bir veri yok. Yetkili kurumlar isterlerse küçük bir anketle bunun gerçek olduğunu göreceklerdir.
Sigara içen genç için diğer uyuşturucu maddeleri kullanması kolaylaşıyor. Sigara ile etkin bir şekilde mücadele edilmeli. Özellikle okul çevrelerinde açık sigara satan bakkallar denetlenmeli. Satış devam edenleri ruhsatı iptal edilmeli. Eğer ciddi anlamda mücadele edilecekse bir işin ortasından başlamak olmaz. Kökten çözüm lazım.
Çok stresli bir ve yoğun dezenformasyon altında yaşayan aileler yeterince mutlu olamıyorlar. Bu mutsuz aile yaşantısı çocuğa da yansıyor. Mutsuz çocuk mutsuzluğunu örtmek için sigara kullanmaya başlıyor. Bir süre sonra mutsuzluğu devam eden çocuk bu kez daha değişik yollara daha ağır maddeler doğru kayıyor. Sonunda geri dönülmez bir yola giriyor.
Bundan sonra uyuşturucu almak için para lazım. bu çocuk parayı bulma macerasıyla çıkıyor yola. Sonrasında hırsızlıktan terör olaylarına uzanan, hem kendine hem de çevresine zararlı bir kişiliğe dönüşme serüveni başlıyor. Biraz uçuk olacak belki ama teröre kadar giden yolun başında sigara vardır.
Şimdi sigara içenler bana kızacaklar. Ben her sigara içen uyuşturucu kullanacak demiyorum lakin her uyuşturucu kullanan işe sigaradan başladığı bir gerçek.
Sorunun çözümü için YEŞİLAYVARİ bir yol izlenmeli. Kötü alışkanlıkları az zararlısı çok zararlısı yoktur. Zararlı zararlıdır.