ŞUYERGEP Toplantısında Bakan Çelik'ten hibe atağı VİDEO

Şanlıurfa Yerel Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Platformu (ŞUYERGEP) toplantısına Bakan Çelik ve Milletvekilleri katıldı.

ŞUYERGEP Toplantısında Bakan Çelik'ten hibe atağı VİDEO

2010 ve 2011 yıllarında toplam 268 projeye 41 milyon TL hibe desteği sağlayan Karacadağ Kalkınma Ajansı, 2012 yılında da 19 milyon TL destek verecek.

Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın Mali Destek Programları, Şanlıurfa Dedeman Otel’inde düzenlenen Şanlıurfa Yerel Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Platformu (ŞUYERGEP) toplantısında tanıtıldı. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Şanlıurfa Milletvekilleri Abdulkerim Gök, Mehmet Akyürek, Seydi Eyüpoğlu, Yahya Akman ve Mahmut Kaçar, Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref  Fakıbaba, Harran Üniversitesi Rektör Yrd. Ahmet Yılmaz, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, Şanlıurfa İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Yavuz, Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya ile çok sayıda iş adamı katıldı.


Bakan Faruk Çelik: Teknoloji ile ancak dünya pazarlarında yer alabiliriz.

Toplantıda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa’nın son dönemde gelişiminde Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın yürüttüğü çalışmaların büyük katkısı olduğunu söyledi. Hükümet olarak mali disiplini koruyarak küresel krize karşı başarılı bir şekilde ekonomiyi yönettiklerini belirten Bakan Çelik, “Yoğun rekabetin yaşandığı bir dönemde sağladığımız teşvikler ile şirketlerimize destek oluyoruz. Türkiye’de firmaların yüzde 98’i 30 işçinin altında istihdam sağlayan KOBİ’ler. Bunların ölçeklerini büyütmek zorundayız. Bu konuyu önemsiyoruz. Artık sadece maliyet odaklı bir yaklaşımla, üçüncü dünya ülkesi konsepti ile rekabet politikalarımızı belirleyemeyiz. Teknoloji ile ancak dünya pazarlarında yer alabiliriz. Teknolojiyi kullanmak adına kalifiyeli eleman sorunumuzu çözmeliyiz. Bakanlık olarak İş-Kur aracılığıyla bu konuda önemli çalışmalar yürütmekteyiz. Girişimcilerimizin bu imkânları sonuna kadar kullanmalarını istiyoruz. Öte yandan Bakanlığımız da AB fonlarında 85 milyon Euro’luk bir kaynak insan kaynaklarının gelişimi için tahsis edilmiş. Şanlıurfalı işadamlarımızın proje hazırlayarak bu kaynağı işletmelerini büyütmek için kullanabilirler. Bunları yaparken diğer yandan uygulamaya koyduğumuz teşvik politikaları ve Kalkınma Ajanslarımız ile bölgesel gelişmişlik farkını ortadan kaldırmaya yönelik çalışmaları sürdürüyoruz. Bu çerçevede Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın 2013’te vereceği 19 Milyon TL’lik kaynağı önemsiyoruz. Ajansın yürüttüğü çalışmalar Şanlıurfa’nın gelişimine önemli katkı sağladı, bunda sonra da bu katkının devam edeceğine inanıyoruz” dedi.

YEŞİL KARLILARA YA İŞ YADA KART İPTALİ

Kamuoyunda ''Yeşil Kart''lı olarak ifade edilen, primleri kamu tarafından yatırılan kişilerle ilgili çalışmalarının olduğunu ifade eden Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:''İl bazında yeşil kartlı olup çalışabilecek, meslek sahibi olabilecek insanlara biz iş teklifinde bulunuyoruz. Hani 'işsiz işçi bulamıyoruz' diyorsunuz ya biz bunlara çok seri olarak bir işi teklif edebiliriz. İl bazında bunu müdürlüklere çağırabilirsiniz ve bu teklifleri hızlı bir şekilde yaparsınız. Eğer kendilerine tebliğ edilen, önlerine konan işlere gitmezlerse yeşil kartı iptal ediyoruz. Bu uygulamaya geçmiş bulunuyoruz ve şu anda 15 bin kişi yeşil kartlı iken şimdi çalışıyor. Yeşil karttan çıktı işi var, gücü var, maaşı var ve o kapsamdan prim ödeyen, prim yatıran kapsamına geçmiş bulunuyor. Yine yeşil kartlılardan 12 bin 700 kişi şu anda mesleki eğitim kurslarında kendilerine iş garantili kurslarda yetiştirilip işe yetiştirme konusunda kursiyer olarak çalıştırılıyorlar. Yani şu 5-6 aylık çalışma içerisinde yaklaşık 30 bin yeşil kartlı çalışıyor noktasına taşınması konusunda bir gayretimiz var. Bunu Şanlıurfa'da da hızlandırmamız gerekiyor. Sosyal devlet çok önemli, tabi ki sosyal devlet ekonomik kriz dönemlerinde de piyasanın hareketliliği açısından önem arz ediyor. Bizim krizden çıkışımızın nedenlerinden bir tanesi de bu. Sosyal devlet imkanları vatandaşların ayağına götürmeniz tabi ki yaygın bir şekilde hem vatandaşın mutluluğu hem piyasa hareketliliği açısından önem arz etmektedir. Fakat sosyal devletin mutlaka bir sınırı, ölçüsü vardır. Hak edenin sosyal devletin imkanlarından yararlanması, yararlandırılması konusu öne çıkmaktadır. Bundan dolayı hak etmeyen, çalışabilecek pozisyonda olan, engeli olmayan vatandaşların mutlaka mesleki eğitim kurslarına, mutlaka istihdama kazandırılmaları konusunda yanınızda olduğumuzu da belirtmek istiyorum" dedi.


Vali Güvenç: Şanlıurfa’nın sanayileşmesindeki sorunlarını ortak akılla çözeceğiz.

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Suriye’deki çatışmalara rağmen Bursa ve İstanbul başta olmak üzere birçok ilde işadamları heyetlerinin Şanlıurfa’da yatırım yapmak için ziyaretlerde bulunduklarını söyledi. Vali Güvenç, “Tüm sorunlara rağmen ümitliyiz. Şehrimizin sorunlarının ele alındığı, Şanlıurfa’nın ‘ortak aklını’ temsil eden Şanlıurfa Yerel Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Platformu (ŞUYERGEP) toplantısına yoğun katılım bize güç katmakta, geleceğe ilişkin umutlu olmamızı sağlamaktadır. Karacadağ Kalkınma Ajansımızın 2013’te sağlayacağı hibe programlarına girişimcilerimiz rahatlıkla başvurabilirler. Şanlıurfalı yatırımcılar projelerini Ajansımızın ilimizdeki yatırım destek ofisine ulaştırabilir. Kalkınma Ajansımızın bölgesel gelişmişlik farkını azaltmaya yönelik çalışmaları her geçen gün meyvelerini veriyor. Destek alan firmalar bir yandan üretimlerini artırırken diğer yandan rekabette bir adım öne geçmeyi başarmaktadır” diye konuştu.


Milletvekili Gök: Bölgemizdeki sorunlara rağmen yatırımları konuşmamız, son derece önemlidir.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkerim Gök ise, Şanlıurfa’nın teşvik uygulamalarından en üst düzeyde faydalanan illerden biri olduğuna dikkat çekti. Şanlıurfa’da şuana kadar 150 projeyi hayata geçirdiklerini belirten Gök, “Kalan projeleri her geçen gün gündemimize alıyoruz. Tüm sorunlara rağmen Şanlıurfa’da bugün yatırımcılarımızın sorunlarını konuşmamız, ilimizin potansiyelini ortaya koyması açısından önemli buluyorum” dedi.

ŞUTSO Başkanı Ertekin: Her yıl 800 milyon TL’lik yatırım çekmeliyiz.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı E. Sabri Ertekin, yeni teşvik uygulamaları çerçevesinde 495 milyon TL’lik yatırımı şehre kazandırdıklarını söyledi. Ertekin şunları ifade etti: “Bu yatırımlar sayesinde 5 bin kişiye istihdam sağlanacak. Şanlıurfa, yeni teşvik uygulaması kapsamında yatırımcılardan yoğun ilgi görmektedir. İkinci OSB’de yer tahsisi yapmaya devam ediyoruz. Öte yandan ek OSB alanları için görüşmeler hızlandı, en kısa zamanda yeni alanlarımızı yatırımcılarımıza açacağız. Hükümetimizin 2023 yılı hedeflerine paralel olarak Şanlıurfa olarak 2023 yılından 2 milyon 500 bin nüfus ile bölgesinde lider konuma gelmek istiyoruz. Bunun için her yıl yaklaşık 800 milyon TL’lik yatırımı şehrimize çekmeliyiz.”

Karakoyun: 3 Ayrı Programda 19 Milyon TL Destek Vereceğiz!

Bu yıl üç ayrı program kapsamında projeler destek vereceklerini açıklayan Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, toplam 19 Milyon TL hibe vereceklerini açıkladı. Son iki yılda proje sahiplerinin katkıları ile toplam 77 Milyon TL’lik kaynağı Diyarbakır ve Şanlıurfa’da yatırımlara aktardıklarını vurgulayan Karakoyun, “Bu yıl KOBİ’lere yönelik Ekonomik Gelişme Mali Destek Programı, bölgemizde turizmin gelişimine katkı sağlayacak Turizm Altyapısı Mali Destek Programı ile kurulacak İŞGEM, OSB ve KSS’lerin altyapılarının iyileştirilmeye yönelik Sanayi Altyapısı Mali Destek Programı’nı uygulayacağız. Amacımız firmalarımızın kapasitesini artırmak, yeni ürünler ile başta ulusal olmak üzere dünya pazarlarına açılmasına katkı sağlamak, ölçeklerini büyütmek. Sonuç olarak bölgemizin en büyük sorunu olan işsizliğin çözümüne katkı sağlamak” dedi.


Proje Başvurusu Yapılacak Programlar şunlardır:

1- Ekonomik Gelişme Mali Destek Programı

Bu Programın amacı; Diyarbakır ve Şanlıurfa Bölgesi’nde imalat sanayi ve turizm sektöründe faaliyet gösteren mikro ve küçük işletmelerin kurumsallaşma çalışmalarının desteklenerek fiziki ve beşeri altyapılarının geliştirilmesi suretiyle ölçeklerinin büyütülmesi, finansal kaynaklara erişimlerinin artırılması, planlama ve pazarlama konularındaki kapasitelerinin geliştirilmesi, yüksek katma değerli mal üretim kapasitelerinin artırılması, yenilikçilik ve Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi, ihracata yönlendirilmesi veya mevcut ihracat kapasitelerinin geliştirilmesi, kendi işini kurabilecek özelliklere sahip ve kendilerinde var olan girişimcilik özelliklerini ortaya çıkarmaya istekli girişimcilerin desteklenerek yeni iş alanları ve istihdam olanakları yaratılması, böylece işsizlik ve yoksulluğun azaltılmasıdır.

Program Bütçesi: 13.000.000 TL

Proje Başına Verilecek Destek Tutarı:

Asgari: 40.000,00 TL

Azami: 400.000,00 TL

Kimler Başvurabilir?

Bu programa,

}  Özel işletmeler (mikro ve küçük işletmeler),

}  Üretici kooperatifleri,

}  Üretici birlikleri,

}  Diğer gerçek ve tüzel kişiler,

Proje hazırlayarak başvuruda bulunabilecektir.

Projelere % 50’ye kadar hibe desteği verilebilecektir.

Son Başvuru Tarihi: 28 Aralık 2012

2- Turizm Altyapısı Mali Destek Programı

Bu Programın amacı; Diyarbakır ve Şanlıurfa Bölgesi’nde turizm altyapısını iyileştirmek, turizm potansiyelini harekete geçirmek ve sürdürülebilir kılmak, bu amaçla Bölgedeki turistik öneme sahip tarihi, kültürel ve doğal unsurların restore ve rehabilite edilerek turizm sektörüne kazandırılmasını sağlamak, bölgede turizm türlerini çeşitlendirerek (kültür, doğa, inanç, sağlık, kongre ve fuar... gibi) etkili bir tanıtım faaliyeti ile Bölgeyi turizm merkezine dönüştürmek, gelen turist sayısını ve konaklama süresini artırmak, sektörde yeni istihdam olanakları yaratmak ve böylece işsizlik ve yoksulluğu azaltarak bölge ekonomisine katkı sağlamaktır.

Program Bütçesi: 3.000.000 TL

Proje Başına Verilecek Destek Tutarı:

Asgari: 75.000,00 TL

Azami: 750.000,00 TL

Kimler Başvurabilir?

Bu programa,

}  Valilikler,

}  Kaymakamlıklar,

}  Bölge, İl ve İlçe Müdürlükleri,

}  Bakanlıklara Bağlı Kurum ve Kuruluşlar ile Enstitüler,

}  Yerel Yönetimler (İl Özel İdareleri, Büyükşehir Belediyeleri ve Belediyeler, Köy Tüzel Kişilikleri),

}  Mahalli İdare Birlikleri (Köylere Hizmet Götürme Birlikleri dâhil),

}  Fakülte, Yüksekokul ve Enstitüler,

}  Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları (Odalar, Borsalar… vb),Sivil Toplum Kuruluşları (Vakıflar, Dernekler, Birlikler, Federasyonlar… vb).

Proje hazırlayarak başvuruda bulunabilecektir.

Projelere % 75’e kadar hibe desteği verilebilecektir.

Son Başvuru Tarihi: 28 Aralık 2012

 

3- Sanayi Altyapısı Mali Destek Programı

Bu Programın amacı; Diyarbakır ve Şanlıurfa Bölgesi’ndeki mevcut ve yeni kurulacak İŞGEM, OSB ve KSS’lerin altyapılarının iyileştirilerek üretim ve istihdam kapasitelerinin artırılması ve yeni yatırımcılar/girişimciler için altyapısı hazır organize yatırım alanları oluşturulmasıdır.

Program Bütçesi: 3.000.000 TL

Proje Başına Verilecek Destek Tutarı:

Asgari: 75.000,00 TL

Azami: 750.000,00 TL

Kimler Başvurabilir?

Bu programa,

}  Valilikler,

}  Kaymakamlıklar,

}  Bölge, İl ve İlçe Müdürlükleri,

}  Bakanlıklara Bağlı Kurum ve Kuruluşlar ile Enstitüler,

}  Yerel Yönetimler (İl Özel İdareleri, Büyükşehir Belediyeleri ve Belediyeler, Köy Tüzel Kişilikleri),

}  Mahalli İdare Birlikleri,

}  Fakülte, Yüksek Okul ve Enstitüler,

}  Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları (odalar, borsalar… vb),

}  Sivil Toplum Kuruluşları (vakıflar, dernekler, birlikler, federasyonlar… vb).

}  OSB Müdürlükleri,

}  KSS Kooperatifleri.

Proje hazırlayarak başvuruda bulunabilecektir.

Projelere % 75’e kadar hibe desteği verilebilecektir.

Son Başvuru Tarihi: 28 Aralık 2012

Haber : Ömer ASLAN / www.balikligol.com