Urfaya iki yeni tesis yapıldı
Kırsal Kalkınma Yatırımların Desteklenmesi Programı (KKYPD) kapsamında tesisylerin açılışı Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan’ın katılımıyla yapıldı. Açılışta bir konuşma yapan Vali Okutan “Bu tür tesislerin açılışında il valisi olarak fevkalade heyecanlanıyorum” dedi. Açılış törenlerine Vali Nuri Okutan’In yanı sıra, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ve İl Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Tesislerin açılışında bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan şunları söyledi: “Bu tür tesislerin açılışında il valisi olarak fevkalade heyecanlanıyorum. Bu heyecanı ve minnet duygularımı ifade etmekte zorlanıyorum. Kelimeler yetmez ama buradan devletin temsilcisi Şanlıurfa valisi olarak müteşebbislerimizi yürekten kutluyorum. Bu heyecanın daha fazlasi bakanlığın merkezin de hissedaha fazla ilgisi alakası var. Biz de şimdi yerelden bu heyecanı ayak uydurma, bu heyecana cevap vermek gayreti içindeyiz. Bu gün açılışını yaptığımız tesislerin sahipleri de bu heyecana cevap veren insanlar. Onları da yürekten kutluyorum. Belediye başkanımız, rektörümüz, Ticaret Odası Başkanımız ile birlikte ekip oluşturduk Şanlıurfanın Rekabetini Güçlendirme Platformu diye. Ayda bir yatırımcıların, ilin genel sorunlarını masaya yatırıyoruz. Sorunları çözmeye çalışıyoruz. Ama alınacak çok mesafe var. İhtiyaç da potansiyel de çok yüksek ilde. Hükümetimizin bölge ile ilgili çok ciddi planları programları var. O programları doğru bir şekilde halkımıza ve müteşebbislere aktarmak bize düşüyor. Biz bunları sadece kamu görevlisi olarak değil, birer vatandaş olarak gerçekleştirmek zorundayız. Bu yatırımları gerçekleştirenler bunun adımını atmıştır. Bu tesislerin diğer açılacak tesislere öncülük etmesini diliyorum. Bu tesisler inşallah daha başka sanayi ve gıda yatırımlarına yönelik çalışmalara öncülük edecektir. Açılan tesisler ile aş ve iş verip, Şanlıurfa’nın büyümesine katkıda bulunuyorsunuz. Şanlıurfa’nın büyümesi demek Türkiye’nin büyümesi demektir” dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli ise, GAP Eylem Planı`yla birlikte bölgede ciddi gelişmelerin sağlandığını belirterek, “Hükümetimiz döneminde ülkemizde ve bölgemizde önemli yatırımlar yapıldı. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan`ın 2008 yılında GAP Eylem Planı`nı ilan edilmesiyle birlikte özellikle bölgemizde önemli gelişmeler kaydedildi. Bütün bu çalışmalar ve projeler bu planını eseridir. GAP Eylem Planı`nın meyvelerini toplamaya başladık. Şanlıurfa`da 350–400 bin ton civarında mısır üretiliyor. Türkiye`deki üretimin yüzde 10`u bu kentten sağlanıyor. Açılışını yaptığımız bu tür işletme tesisleriyle birlikte Şanlıurfa sadece tarımsal üretim merkezi olmanın yanı sıra tarıma dayalı sanayi bakımından bölgenin ve bu coğrafyanın bir üssü haline geliyor. Bakanlığımız bugüne kadar Şanlıurfa`da tarıma dayalı 69 tesisi tamamlayarak 700 istihdam oluşturdu. Toplam da 169 tesis yapmayı hedefliyoruz. Bunların 80 tanesi yapım aşamasında ve yıl sonuna kadar bu tesislerin bitirilmesiyle kentimizde bin 700 istihdam sağlanacaktır” dedi. Konuşmaların ardından açılışı gerçekleştirilen tesisi bilgi alarak gezen Ferhat Şelli ve beraberindeki heyet, daha sonra Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`nın hibe programı kapsamında 18 çiftçiye verilen ekipmanların teslimini de gerçekleştirdi.