Urfa’nın Sorunlarını Bakan Pekcan’a İletti

ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İ.Halil Peltek, Gaziantep’te düzenlenen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla düzenlenen Gaziantep İş Dünyası İstişare Toplantısı’na katılarak ilimizin ekonomik ve ticari sorunlarını resmi yazı ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’adosya halinde sundu.

Urfa’nın Sorunlarını Bakan Pekcan’a İletti

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İ.Halil Peltek, ilimizin ekonomik sorunlarınıTicaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a dosya halinde sundu.
ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İ.Halil Peltek, Gaziantep’te düzenlenen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla düzenlenen Gaziantep İş Dünyası İstişare Toplantısı’na katılarak ilimizin ekonomik ve ticari sorunlarını resmi yazı ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’adosya halinde sundu.
Başkan Peltek, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, şunları kaydetti: “İlimizin geçmişten süregelen, 2019 yılında çözülmesini beklediğimiz bazı ekonomik ve ticari sorunları var. Bu sorunları çözümü adına, geçtiğimiz Cuma günü Gaziantep İş Dünyası İstişare Toplantısı’nda bir araya geldiğimiz Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’a iletme şansımız oldu. Sayın Bakanımızın bizlere bu konuda destek olacaklarını umuyor, inşallah 2019 yılının bu sorunların çözüldüğü yıl olmasını temenni ediyoruz.
Şanlıurfa'nın çözümü adına Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a sunulan sorunları şöyle:
1.    Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliği maalesef Güneydoğudan çok Gaziantep’e hizmet etmekte Bölgede ihracatı geliştirmek adına en küçük bir etkinliği olmamakta, Mümkünse Şanlıurfa’da değilse Şanlıurfa ve Diyarbakır bölgesini kapsayan TRC-2 bölgesinde bir İhracatçı Birliğinin kurulması,

2.    Şanlıurfa havaalanı uluslararası standartlara sahip olup bu potansiyeli kullanılmamaktadır. Gümrük müdürlüğü yeri personeli her şey hazır olmasına rağmen ‘mobil’ olarak görev tanımlanması bölgenin ihracatına büyük zarar vermektedir. Bakanlık olarak her şeyi ile hazır olan bu yerin kısım amirliği yâda müdürlük olarak tanımlanması gerekmektedir.

3.    İhracatçıları, ihracata yönelik üretim yapan imalatçıları ve yurt dışında faaliyet gösteren müteahhit ve girişimcileri kısa, orta ve uzun vadeli nakdi ve gayrinakdi kredi, sigorta ve garanti programları ile destekleyen EximBank’ın ilimizde şubesinin açılması ihracat yapan ve yapacak olan firmalarımız için büyük önem taşıyor.

4.    Mevcut Gümrük Müdürlüğünün Şanlıurfa OSB’de 2. kısımda ayrılan 20 dönüme geçebilmesi ile ilgili olarak Parselizasyon planındaki değişikliğin bir an önce Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca onaylanması ve akabinde gerekli üst yapı (İdari Bina, Tır Parkı Kantar Alanı vb.) çalışmalarına Gümrük Müdürlüğünce başlanılması, bu konuda ihtiyaç duyulacak kaynağın ihtiyaçlara binaen hızlıca aktarılması,

5.    Şanlıurfa OSB sini limana bağlayacak olan Mürşitpınar Demiryolu, projesi ihalesi yapılmasına rağmen halen yapılmamıştır. Mürşitpınar demiryolu bağlantısının yeniden değerlendirilmesi bölge sanayisi için elzemdir. Hammadde ve Dış ticaret için büyük önem taşıyan demiryolu bağlantısı bölgeye yeni yatırımlarında gelmesine neden olacaktır.

6.    Şanlıurfa’da serbest bölgenin bulunmaması, Bölgedeki kamu kurumları arasında bütünlüğün olmaması, İl genelinde Kümelenmelerin olmaması ve kümelenme faaliyetlerine dair kamu desteklerinin olmaması. İlçe bazında imalat bölgeleri ve organize sanayi bölgesi gibi olanakların bulunmaması önümüze çıkan bir diğer konu.
Serbest Bölgeler, ülkenin sınırları içinde bulunmasına rağmen ayrı bir fiziki bölge olarak oluşturulmuş, ülkede geçerli ticari, mali ve iktisadi alanlara ilişkin hukuki ve idari düzenlemelerin uygulanmadığı veya kısmen uygulandığı, sınai ve ticari faaliyetler için daha geniş teşvik sisteminin uygulandığı gümrüklü sahalardır. Bölgenin serbest bölge olarak tanımlanması, sınır ticaretinin serbest bırakılması ile ilgili düzenlemelerin yapılması bir diğer önemli unsur olarak öne çıkmaktadır. Bu yönüyle Şanlıurfa’da serbest bölge kurulmasının ekonomik anlamda ilin gelişiminde katkı sunacağı değerlendirilmektedir.

7.    Şanlıurfa OSB 2. Kısım 2. Etap altyapı yapım işinin ihalesi 2017’de yapılmış ancak ödenek yetersizliğinden dolayı alt yapı işi tamamlanamamıştır. Normalde ilk ihalesi 2013’te yapılan ve işin tamamlanma süresi 30.10.2016 olan 2. Kısımda altyapının acilen tamamlanması gerekmektedir.

8.    Banka kredileri, teminat, KGF kredileri, ipotek değerleri, çeklerde yaşanan sıkıntılar, tefecilik sorunları ilimizde yaşanan başka bir sorun. Bu minvalde Yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle bankacılık sektöründe karşılaşılan sorunların çözümü ve finansmana erişimin kolaylaştırılması, ötelenen ve biriken banka borçlarının yeniden yapılandırılmasının sağlanması.

9.    Bankalardan işlem yapan üyelerimizce, ticari ve konut kredilerinde teminat olarak aldıkları gayrimenkullerin ipotek değerinin eksper firmaları tarafından taşınmazın bedelinin neredeyse yarısına kadar değerlendirme yapıldığı (örneğin 635.000TL’ye satılan bir dairenin eksperce 300.000.TL değer biçildiği), üyelerimizin söz konusu tespite itirazı durumunda ise diğer eksper firmalarının da aynı değerleri verdikleri belirtilmektedir.

10.    İplikte 2013 yılında biten ithalat kotasının ya da diğer adıyla ek verginin yeniden uygulamaya alınması yurtiçinde iplik fabrikalarının ayakta durabilmesi açısından elzemdir. Şanlıurfa da ithal iplikten dolayı iplik fabrikalarının %50 si kapanmıştır.