Urfa'nın Kaderi mi? LPG'den sonra Pamuk Fabrikaları tekel oluşturdular

ŞANLIURFA - Pamuk alımı yapan çırçır Fabrikaları Urfa pamuk fiyatlarında tekel oluşturdukları iddia edildi. Çiftçiler isyan ediyor. LPG fiyatlarından sonra Pamuk alımlarında tekel oluşması "Urfa'nın Kaderi mi" dedirtti

Urfa'nın Kaderi mi? LPG'den sonra Pamuk Fabrikaları tekel oluşturdular

 Şanlıurfa Organize sanayinde bulunan Çırçır Fabrikaları pamuk alımında tekel oluşturarak 40 Randıman pamuk için Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen 2 TL'lik fiyatı yok sayarak 1,80 kuruş üst fiyat belirledikleri iddia edildi. Hiç bir fabrika 1,80 kuruşu aşmayacak fiyat vermeleri için kendi aralarında anlaşan fabrikalrın bu dayanışması serbest piyasa ekonomisine darbe vurarak "tekelleşmeye" neden olduğu belirtildi.

Pamuk üreticilerini mağdur etmeye yönelik bu tekelleşme çiftçileri isyan ettirdi. Şanlıurfa'da günlerdir tartışılan LGP'deki tekelleşmeden sonra pamuk alımı yapanların tekel oluşturması "Urfa'nın kader mi bu" dedirtti.

ÇİFTÇİ İSYAN EDİYOR

Yıl boyunca bir sürü borçla üretim yaptıklarını söyleyen çiftçiler: "Çiftçilik haram olmuş. elektrik için gübre için mazot için ilaç için Çiğit için Sulamaci için pamuk amele için çuval için işçilik her kalemde masraf yapıyoruz. bizler ilk pamuk çıktığında mecburen götürüp fabrikaya döküyoruz. Fabrikalar da kendisine mecbur olan çiftçiye ne fiyat verirse kabul etmek zorunda kalıyor. Kısaca külelik yaptırıyor çiftçiye" diyerek dert yandılar.

PAMUK FİYATLARI NE KADAR OLMALI

Pamuk üreticiler pamuk fiyatının 2.50 kuruştan aşağı olması çiftçi için zarar olduğunu belirttiler. Harran Çiftçileri de: "2 TL'ye razı olduk ama 1,80 kuruş üst sınır gerçekten zarar. kalduk ki 1,80 tam değil üst fiyat olarak belirlemişler" dediler.

MEHMET KAYA: "HABERİMİZ YOK!"

Şanlıurfa Ticaret Borsası (SUTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, fiyat konusunda haberleri olmadığını söyleyerek; "Bize de bu konuda şikayetler geliyor. Tekelleşme yapıldığına diar şikateyler var. ama bizim bu konuya dahlimiz yok. müdahale etme yetkimiz de yok. bu çiftçi ile Fabrikalar arasında serbest piyasa ekonomisi çerçevesinde kendi aralarında yapılan pazarlık sonucu alışveriş yapılır" dedi.

6 MİLYON KİŞİ İSTİHDAM EDİLİYOR

Pamuk, tekstilden film malzemelerinin yapımına kadar 50 çeşit sanayi kolunun ham maddesini meydana getiren en önemli tarımsal ürünlerden birisidir.
Pamuk sahip olduğu özellikleri nedeni ile stratejik bir ürün olup uluslararası ticaret de yeri büyüktür. Sentetik elyaf üretimi karşısında dahi öneminden bir şey kaybetmemiştir. Pamuk tüm bu özellikleriyle de Türkiye’de altı milyondan fazla kişiye iş olanağı vermektedir.

www.balikligol.com / ÖZEL HABER