Urfa’daki bir hastanın safra kesesinde taş çıktı

Şanlıurfa Özel Metrolife Hastanesine karın ağrısı şikayetiyle başvuran hastaya yapılan tahlillerde, safra kesesinde yüzlerce miktarda taş olduğu belirlendi.

Urfa’daki bir hastanın safra kesesinde taş çıktı



Genel Cerrahi Uzmanı  Opr.Dr. Turgay Yüksel  yapmış olduğu Safra kesesi ameliyatında hastamız sağlığına kavuşarak Sağlıklı bir şekilde taburcu edildi.
Safra kesesi taşları nasıl oluşur?
Safra karaciğer tarafından üretilir ve safra kesesinde depolanıp, yoğunlaştırılarak ortak kanal ile onikiparmak barsağına boşalır. Yağlı gıdaların sindirimi için burada besinlerle karışır. Safra kesesindeki safranın kimyasal yapısındaki dengesizlikler sonucu safra taşları oluşur. Kadın olmak, 40 yaşın üzerinde olmak, kilolu olmak, ailede bu hastalıkların bulunması, yüksek kolesterol seviyeleri, herediter sferositoz gibi kan hastalıkları bulunması gibi bazı risk faktörleri de mevcuttur. Yiyeceklerin taş oluşumuna doğrudan bir katkısı yoktur. Safra taşlarının %80’i kolesterol taşlarıdır.  Ancak yine de yağ ağırlıklı beslenmeden kaçınılması gerekir. Özellikle yağlı, yumurtalı ve kızartmalı yemek sonrası hazımsızlık, şişkinlik, bulantı, karnın sağ üst kısmında ve sırtta, özellikle kürek kemikleri arasına yayılan ağrı gibi şikayetlere yol açabilirler.