Urfa'da yaşayanlara müjde: Güneş Enerjili İsot Kurutma Makinasını Geliştirdiler
Damda ve balkonda kırmızı biberleri kurutmaktan kurtaracak yeni icat Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Personeli Ziraat Yüksek Müh. Ahmet Bedei Emen tarafından geliştirildi.
Türk mutfağının vazgeçilmez baharatlarından olan isotun ana vatanı Şanlıurfa'da isot üreticilerinin maliyetini düşürecek ve güneş enerjisi ile üretim yapmalarını sağlayacak “İsot Kurutma Makinası Prototipi" GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirildi.
GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen enerjisini güneşten alan “İsot Kurutma Makinası" ile Türkiye'deki isot üretiminin önemli miktarını üreten Şanlıurfa'lı İsot Üreticisi Fabrika işletmeleri enerji tasarrufu ile önemli miktarda enerji ve zaman tasarrufu sağlamış olacaklar.
“Kırmızı Biberde Güneş Enerjisiyle Çalışan Prototip Bir Kurutucu Tasarımı" adlı TAGEM Destekli Projenin yürütücüsü GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü personeli Ziraat Yüksek Müh. Ahmet Bedei Emen tarafından geliştirilen “İsot Kurutma Makinası" hakkında Enstitü Müdürümüz Dr. İbrahim H. Çetiner; “Kurutma kabini içerisinde altı adet tava bulunmakta ve tavalar kromdan imal edilmiş olup delikli bir şekilde dizayn edilerek sıcak hava akışının homojen bir şekilde bibere temas etmesi amaçlanmıştır. Kurutucunun dış muhafazası ve tavaları kromdan imal edilerek pas gibi kontaminasyonun oluşması engellenmiştir. Kurutucuda sıcak hava kaynağı olarak solar hava kollektörleri kullanılmıştır. Enerjisinin güneşten alan bu sistemde hava sıcaklığı 100 derecelere kadar çıkabilmektedir. Biber kurutma için optimum sıcaklık olan 70 derece, geliştirilen otomasyon sistemiyle sabit tutulmaktadır ve yine bu otomasyon yardımıyla istenen sıcaklık ayarlana bilinmektedir. Kurutucu içerisindeki tavaların yerleştirildiği düzenek dairesel hareket edecek şekilde dizayn edilmiş olup tavaların yüzü sürekli yukarı tarafa bakacak şekilde bir tasarım gerçekleştirilmiştir. Bu tasarımın amacı da kurutucu içerisinde homojen bir kurutma ortamı sağlamaktır. Bu dönme hızı yine otomasyon sisteminde bulunan bir sürücü yardımıyla ayarlanabilmektedir. Biber kurutma mevsiminde kurutma denemelerinde 1,5 günde biberin tamamen kurutulabildiği gözlemlenmiş, açıkta geleneksel olarak yapılan kurutma denemelerinde biberin 5 günde kuruduğu belirlenmiştir. Açıkta yapılan kurutmaya göre biberin daha kısa sürede ve daha hijyenik bir ortamda kuruduğu gözlemlenmiştir" diyerek makinanın isot üreticilerinden ilgi gördüğünün altını çizdi.