Urfa'da okul yapma anlayışı çarpıktır
Özgür Eğitim Sen Milli Eğitim Müdürlüğünün okul yapma aylayışını eleştirdi.
konuyla ilgli yazılı bir açıklama yapan Özgür Eğitim Sen Şanlıurfa Şube Temsilcisi Abdulgani Demir; " Bize göre, ilimizin kronikleşmiş sorunlarından biri, milli eğitim müdürlüklerinin okul yapma anlayış ve uygulamalarındaki çarpıklıktır.
İlimizdeki yöneticilerin belli aralıklar ile değiştirilmelerine rağmen okul yapma anlayışındaki çarpıklık ve yanlış uygulamaların değişmemesi kamuoyunun kafasında soru işaretleri bırakmaktadır.
Çarpık kentleşmeden dolayı, okul yapımları için yerleşim yerlerine yakın yerlerde yer ayrılmamakta veya ayrılan yerler bir şekilde farklı amaçlar için kullanılmaktadır.
Milli eğitim müdürlüklerinin okul yapımı konusundaki anlayış ve uygulamalarından Bizleri ve kamuoyunu rahatsız eden durumları özetlersek:
1. Okul binaların olur olmaz yerlere yapılması:
Okulun yapılacağı arazinin çevresinde yerleşim yeri var mı? Belediye buraların alt yapı çalışmasını bitirmiş mi? veya alt yapı çalışmasını yapabilecek mi? Bu kriterleri hiç umursamadan yerleşim yerlerinin bayağı uzağına bile okul binası dikilebilmekte. Dere yataklarına bile okul yapmaktan çekinilmemektedir.
2. Okulların çok yüksek maliyetlere mal edilmesi:
Daha önceki valimiz Sayın Nuri Okutan bu konuda bir çok toplantıda şikayetçi olmuş. Köylerde ki bir okulun ve lojmanın 200 bin TL civarına mal edildiğini söylemişti.
3. Okulların yapımı konusunda valilik, il özel idaresi ve belediyeler ile işbirliği içinde çalışılmaması:
Eğitim-Öğretimde başarıyı yakalamış illere baktığımızda valilik, belediye ve milli eğitim müdürlüklerinin uyum içerisinde başarıyı yakalamak için çalıştıkları görülür. Bizde ise bu koordineli çalışmayı göremiyoruz.
4. Yeni yapılmış okulların ihtiyaçları ile ilgilenilmemesi:
Bina yapılıp teslim edildikten sonra ; yolu, suyu, kanalizasyonu, elektriği, interneti, teknolojik araçları, mobilya ve benzeri ihtiyaçlarının temini konusunda çaba gösterilmemesi o konulardaki bütün yükün kurucu müdürlere havale edilmesi.
5. Yeni yapılmış okullardaki müteahhitlik kusurlarının giderilmesi için çaba gösterilmemesi bilakis görmezden gelinmesi:
İlimizde yeni yapılmış birçok okul binasında fayansların dökülmesi, çatıların damlaması, duvarların vida tutmaması, tuvaletlerin tıkanması, kapı ve kollarının düzgün çalışmaması, elektrik ve data prizlerinin bozuk olması, boyaların dökülmesi, elektrik bağlantısı için yapılan güç hesaplamasında uygun kablo kesiti yerine (maliyeti düşürmek amacı ile) düşük kesitteki kabloların kullanılması vb. durumun yeni yapılmış binaların adeta kaderi haline getirilmiş.
Yukarıda sıraladığımız maddelerde görüldüğü gibi okul binası dikmek ile iş bitmiyor.
Özgür eğitim sen olarak, olur olmaz yere okul yapılmaması, okul yapılmadan önce belediye vb. kurumlar ile irtibata geçilerek okulun ihtiyacı olan altyapının (yol,kanalizasyon, su vb.) tamamlanması, okul binalarının kabullerinde gerekli titizlik ve hassasiyetin
gösterilmesi, binadaki müteahhitlik kusurlarının tespit edilip giderilmesi için gerekli özenin gösterilmesi, okulların eğitim-öğretim faaliyetleri için ihtiyaç duyduğu her türlü malzemenin temini için gerekli mekanizmaların doğru çalıştırılması, okul müdürlerinin yeni binadaki kusur ve aksaklıklarla ve eksik malzemelerin temini için harcayacağı zamanı eğitim -öğretim faaliyetleri için harcama yolunun açılmasını talep etmekteyiz." dedi.
www.balikligol.com