Urfa'da İşçiler, Bayramlarını Kutladı

Şanlıurfa’da 1 Mayıs İşçi Bayramı, sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen açık hava mitingiyle kutlandı. İşçiler, şarkı söyledi, güneş altında halay çekti.

Urfa'da İşçiler, Bayramlarını Kutladı
Barış ve Demokrasi Partisi ile sivil toplum bileşenlerinin Topçu Meydanı’nda düzenlediği 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları için güvenlik güçleri sabahın erken saatlerinden itibaren güvenlik önlemleri aldı. Öğle sıralarında başlayan kutlamalara gelen işçileri, arama noktasından geçirildikten sonra alana alındı. İşçiler, müzik eşliğinde bayramlarını kutladı. Şarkılarla sıcak havaya rağmen halay çeken işçiler, çalıştıkları yerlerde yaşadıkları sorunları da zaman zaman ellerinde taşıdıkları dövizlerle duyurmaya çalıştı.

Yaklaşık 2 saat süren kutlamalara CHP İl Başkanı Halil Nimetoğlu, BDP İl Başkanı Fatma İzol ve birçok sivil toplum örgütü temsilcileri ve üyeleri katıldı.

1 MAYIS’IN KARNESİ

İlk kez 1856`da Avustralya`nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi`nden Parlamento Evi`ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.



1 Mayıs 1886`da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Chicago(Şikago)`da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil`de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil`deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park`a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, `Böylece önyargı duvarı yıkılmış oldu` şeklinde yorumlanmıştı.


Bu gösteriler 1 Mayıs`ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs`ta kanlı Haymarket Olayı`na yol açtı.


Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 1889`da toplanan İkinci Enternasyonal`de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada `Birlik, mücadele ve dayanışma günü ` olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.
Mucahit Yolcu, Abdullah Toprak / urfahabermerkezi