Urfa'da 'Geleceğe Bir Damla Su' konferansı düzenlendi
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Şanlıurfa Ziraat Odasıyla birlikte düzenlediği programda dünya da yaşanan su sorununa dikkat çekildi.
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Şanlıurfa Ziraat Odası ortaklaşa düzenlediği Geleceğe Bir Damla Su Çalıştayı yapıldı. Çalıştayla dünyada yaşanan su sorununa dikkat çekildi.
Şanlıurfa Ziraat Odası Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, Japonya İnsanlık ve Doğa İçin Araştırma Enstitüsü (RIHN) yetkilileri, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Temsilcileri, Sulama Birliği ve Çiftçi Temsilcileri katıldı.
Panelde suyun daha verimli şekilde kullanabilme konusu üzerinde yoğunlaşan konuşmacılar, dünyada artık savaşların su yüzünden çıkabileceğini, bu projenin okullara, öğrencilere ve vatandaşlara örnek olması gerektiği üzerinde durdular.
Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın çalıştay ile ilgili şunları söyledi;
Yapmış olduğumuz çalıştayın amacı suyun önemine dikkat çekmek. Önümüzdeki yıllar için bir planlama yapılması gerekiyor. Eğer bir planlama yapılmazsa 10 yıl sonra kıtlık ile karşı karşıya kalabiliriz. Bugünden planlama yapmalıyız ki çocuklarımız su ile ilgili gelecekte sorun yaşamasınlar. Çiftçilerin sorunlarını dile getirmesi gerekiyor. Karşılıklı bir iletişim problemimiz var. Çiftçi desin ki bizim su ile ilgili sorunlarımız var, biz her zaman çiftçimizin yanındayız. Üniversite bir bilgi deposudur. Zaten hocalarımızda su ile ilgili deneyler yapıyorlar. Eğer çiftçiler sorunlarını dile getirmezlerse bizimde yapabileceğimiz pek bir şey kalmıyor.
Japonya İnsanlık ve Doğa İçin Araştırma Enstitüsü (RIHN) Başkan Vekili Prof. Dr. Jumpei Kubota, Şanlıurfa Ziraat Odasında düzenlenen "Geleceğe Bir Damla Su Çalıştayı"nda, Türkiye, Japonya, Mısır ve Endonezya'da suyla ilgili sorunları tespit etmek amacıyla yaklaşık 5 yıldır çalışma yürüttüklerini belirterek çözüm önerilerine ilişkin araştırma başlattıklarını söyledi.
Projede alınan mesafeden memnun olduklarını ifade eden Kubota, şöyle devam etti:
"Küresel ısınma, hepimiz için ciddi bir sorun ancak bunu çözmek şu an için çok zor. Biz, bu nedenle su sorununu çözmeye odaklandık. Yaklaşık 2 yıl önce yaptığımız çalıştayın ardından gece sulaması projesini başlattık. Proje sonuçları, oldukça mutluluk verici çünkü bu sayede hem su tasarrufu sağlandı hem de verim artışı elde edildi. Bu çalışmanın en önemli tarafı, projenin değişik aktörler tarafından yönetilmesi ve yürütülmesiydi."
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu da gelecekte su ve gıda konusunda ciddi sorunların öngörüldüğünü vurguladı.
Çalıştay Genel Sekreteri Mehmet Ali Çullu konuşmasında; Açlık, kuraklık, kıtlık dünyanın problemi haline geldiğini, bu konuda hep beraber hareket edip önlem alınması gerektiğini, su konusunda herkese iş düştüğünü söyleyerek; Çiftçilerimizden gece sulama yapmalarını, suyu daha verimli ve tasarruflu kullanmalarını istedi.
Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu şunları söyledi: "Özellikle çiftçilerimiz, daha dikkatli olmalı. Harran Ovası'nda suyu belki yüzde 40 daha fazla kullanıyoruz. Yarın, bu su bu kadar bol olmayacak. Gelecekte bu suyu daha iyi nasıl yönetebiliriz, onu konuşmamız gerek. Şu an ki göstergeler, yarı kurak bölgelerde yağışın azalacağını, Fırat ve benzer nehirlerin debilerinin azalacağına işaret ediyor. Aynı şekilde yarı kurak bölgeler, sıcaklığın en fazla etkileyeceği alanlar olarak gösteriliyor. Sıcaklığın artması, sadece tarımı değil sağlığı, enerjiyi, ekonomiyi ve tüm sektörleri etkileyecektir."
Çalıştaya aralarında GAP Kalkınma İdaresi, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğünün bulunduğu kuruluşlardan çok sayıda uzman katıldı.
Haber: Mehmet Kahraman www.balikligol.com