Urfa'daki Eski Köy Odası Bakanlıkça Tescil Edildi
Günümüzde sayıları oldukça azalan Köy Odasılarını bir çoğumuz merak ediyoruz. bunun farkında olan Kültür ve Turizm Bakanlığı Şanlıurfa ili, Bozova ilçesi, Umutlu Mahallesinde bulunan iki köy odasını kültür varlıkları adına tescil etirdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığının Resmi gazetenin bugünkü sayısında yayınlanan kararı ile yok olmaya yüz tutmuş olan köy odalarının Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescilledi.
İŞTE RESMİ GAZETEDE YAYINLANAN O KARAR:
Kültür ve Turizm Bakanlığından:
ŞANLIURFA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR
Şanlıurfa ili, Bozova ilçesi, Umutlu Mahallesi, 380 ve 381 nolu parsellerde, mülkiyeti özel şahıslara ait yapının 2863 sayılı Yasa kapsamında tescil edilmesi talebine ilişkin, Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün 06.05.2019 tarih ve E.384714 tarihli yazısı, Kurulumuz Müdürlüğü uzmanlarının 19.07.2019 tarihli raporu okundu. Konunun dosyası, öneri tescil fişi, koruma alanı haritası, fotoğraflar, bilgi ve belgeler incelendi. Yapılan görüşmeler sonucunda:
Şanlıurfa ili, Bozova ilçesi, Umutlu Mahallesi, 380 ve 381 nolu parsellerde yer alan, mülkiyeti özel şahıslara ait yapının;
• 2863 sayılı Yasa kapsamında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı özelliği gösteren ve günümüzde örnekleri azalmış olan "Köy Odası” yapısının müştemilatı ile birlikte tesciline, 1/1000 ölçekli haritada koordinatları gösterildiği şekliyle koruma alanının uygun olduğuna,
• Yapı grubunun “II. Grup Yapı” olarak belirlenmesine,
• Tapu Müdürlüğünce, tescil edilen taşınmazın tapu kütüğünün beyanlar hanesine “Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığıdır” ve “II. Grup Yapıdır” şeritlerinin kaydedilmesine, karar verildi.
Köy Odaları Hakkında Bilgi
Köy odası nedir? Köy odalarının kültürümüzdeki yeri ve önemi nedir?
Köy odaları konulu araştırma yazısı.
Köye gelen misafirleri ağırlamak ya da köylülerin toplanıp sohbet ettikleri, özel günlerde eğlendikleri, köy ile ilgili bazı konuların konuşulup tartıştığı, köyün ortak malı kabul edilen köy içindeki yapılara “köy odası” denir. Köy odaları, Türklerin misafirperverliğini ve birlik, beraberlik değerlerini gösteren, Türk kültürünün önemli kaynaklarındandır.
Her köyde mutlaka en az bir köy odası bulunur. Bu odalarda köye gelen konuklar ağırlanır. Köylüler bu konuklara ikramda bulunurlar, rahat etmeleri için ellerinden geleni yaparlar. Odalarda yorgan, yastık, soba, çay takımı gibi bir insanın günlük olarak ihtiyaç duyabileceği her şey hazır bulunur. Konuklar, bu odaları kendi evleri gibi kullanabilirler, orada yer içerler, orada istirahat ederler ve hiç bir ücret ödemezler.
Köy odalarının birer sorumlusu bulunur. Bu sorumlu genellikle köyün en zengin ailelerinden seçilir. Veya dönüşümlü olarak her hane zaman zaman bu odaların temizlik ve düzeninden sorumlu olur. Bazı köylerde de bu sorumluluk köyün muhtarına aittir.
Köy odaları misafir ağırlamak dışında köylülerin toplandığı bir yer olarak da işlev görür. Köylüler, köy ile ilgili bazı sorunları burada toplanıp çözüme kavuştururlar. Düğün, nişan, bayram gibi özel günlerde de köylüler burada toplanıp sohbet eder, gülüp eğlenirler. Köylülerin sosyal yaşantılarının en etkin olduğu yerler buralarıdır.
Günümüzde köyden şehre göçün hızlanması ve ulaşım imkanlarının kolaylaşması nedeniyle, köy odaları eski önemini yitirmiş bulunmaktadır. Bazı köyler hala köy odalarına gereken önemi verse de genel olarak köy odası kültürü zaman geçtikçe yok olmaktadır.