Urfa'da Pamuk Üretiminde Düşüş Oldu

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası (TMMOB) Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik yaptığı yazılı açıklamada Urfa'da pamuk üretiminin bu yıl düştüğünü açıkladı.

Urfa'da Pamuk Üretiminde Düşüş Oldu

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası (TMMOB) Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik Konu ile ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada şunları belirtti:

Türkiye’de bu yıl Pamuk ekim alanlarının geçen yıl yaşanan olumsuzlukların etkisiyle ve üretim maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle 350 bin hektara kadar düştüğünü açıklayan Abdullah Melik, Türkiye’nin yaklaşık % 50 pamuk üretimini yapan Şanlıurfa’da ise üretim maliyetlerinin yüksek olması, desteklemelerin düşük olması nedeniyle 2019 yılında 2.850.000 dönüm ekilen pamuk alanından 2020 yılında %60 ekim alanı daralaraktan yaklaşık olarak 1.200.000 dönüm pamuk alanı ekildiğini belirtti.
    Stratejik bir ürün olan Pamuk, işlenmesi açısından çırçır sanayisinin, lifi ile tekstil sanayisinin, çekirdeği ile yağ ve yem sanayisinin, linteri ile de kâğıt sanayisinin hammaddesi durumundadır. Petrole alternatif olarak pamuğun çekirdeğinden elde edilen yağ, giderek artan miktarda biodizel üretiminde de hammadde olarak kullanılmaktadır. Birçok sektörün hammaddesi konumundaki pamuğun üretimini mutlaka arttırmamız gerekmektedir. TÜİK verilerine göre 2019-2020 sezonunda pamukta üretimin tüketimi karşılama oranı %61’dir. Yani yaklaşık % 40 dışa bağımlı durumundayız pamuk ithalatına yaklaşık 1,5 ile 2 milyar dolar arasında para ödeyerek başka ülkelerin çiftçilerini desteklemiş oluyoruz. 
   Türkiye’de son 3 yılda dolar % 54 artış göstermiş ve mazot, gübre, tohum, zirai ilaç fiyatları ise en az 3 katı kadar artmış ama pamuk fiyatları hep yerinde saymıştır. Çiftçi pamuk ekiminden hızla uzaklaşmaktadır. 
   Üretici mutlaka daha fazla desteklenmeli Kilogramda 80 kuruş olan desteklemeyi en az 1,5 TL yaparak kendi çiftçimizi desteklemeliyiz.
  “Ülkemiz pamuk üretiminde yüksek girdi maliyeti, üreticinin rekabet gücünü olumsuz yönde etkilemektedir. Şanlıurfa’da pamuk sulamasında sulama maliyetleri çeşitli şekillerde farklılık gösterdiği için maliyetlerde farklı değişkenlikler oluşmaktadır. 2020 yılında Harran Ovasında cazibe sulamayla yapılan sulamada kütlü pamuk üretim maliyetinin 4,58 TL/kilogram Bozova-Suruç-Akçakale ilçelerinde pompaj sulamasıyla yapılan sulamada kütlü pamuk üretim maliyeti 5.10 TL/kilogram,Viranşehir-Siverek-Hilvan ilçelerinde derin kuyu elektrik enerjisiyle yapılan sulamada kütlü pamuğun üretim maliyeti 5.53 TL/kilogram olacağı tahmin edilmektedir. Beklenti, çiftçinin eline geçecek paranın 1 kilogram kütlü pamuktan en az 6.0 TL aşağı olmaması gerekmektedir. Fiyatın düşük olması durumunda üretici, önceki yıllarda olduğu gibi pamuk üretiminden uzaklaşacaktır.