Urfa'da Keşfedildi! Göbeklitepe'den 3 Bin Yıl Eski
Kültür Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Şanlıurfa'da Göbeklitepe'de 3 Bin yıl önce inşa edilmiş bir kent bulunduğunu açıkladı.
Şanlıurfa'da ilk kazmaların 2018 yılında vurulan Karahan tepe'nin tarihi yapısıyla ilgili ilk kez en üst makamdan açıklama geldi.
Katıldığı bir televizyon programıda gündemle ilgili soruları yanıtlayan Kültür Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Karahantepe için 15 Bin yıllık şehir, Göbeklitepe'den 3 bin yıl önce inşa edildiğini açıkladı.
15 BİN YILLIK KEŞİF
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy açıklamasında şunları söyledi: Kültür 15 bin yıllık biz kazı bulduk. Karahantepe, Göbeklitepe gibi bir tapınak. Aynı mantıkla yapılmış. Yaş olarak 3 bin yıl daha eski. Bu şehir de gün yüzüne çıkarılıyor
GÖBEKLİTEPE YILI ZİYARETÇİLERİ 7 KAT ARTIRDI
Şanlıurfalıları mutlu eden göbeklitepe yılı ile ilgili de konuşan Bakan Ersoy, Her şeyden önce Göbeklitepe yılı olsun, Patara yılı olsun ilan edince büyük destek veriyoruz. Patara için de büyük bütçe ayırdık. Sezon geç açıldığında gerekirse Patara yılını uzatırız. Patara'nın hakkını Patara'ya veririz. Göbeklitepe yılı ilan edilince ziyaret sayısı 7 kat arttı.
KARAHANTEPE NEDİR?
Tarihin en eski yerleşim yeri olan Şanlıurfa Göbeklitepe'nin ardından aynı ören yerine benzeyen Karahan Tepe'de ilk kazma 2018 yılında vuruldu. iŞanlıurfa Büyükşehir Belediyesi desteğiyle, Şanlıurfa Müze müdürlüğü öncülüğünde yapılacak olan kazı çalışmaları ile ilgili o dönemde demeç veren doç. Dr. Bahattin Çelik, bölgede daha önce kaçak kazılar yapıldığını söyledi. Doç. Dr. Çelik; "Kaçak kazı yapılan alanda temizleme çalışmaları yaptık. hanüz bilimsel olarak önemini açıklayabilecek durumda değiliz. önümüzdeki sezon başlayacak olan kazı çalışmaları sonucunda tarihsel önemini daha iyi öğreneceğiz" demişti.
Karahan Tepe’nin önemi nedir?
Karahan Tepe, Göbekli Tepe büyüklüğünde bir ören yeridir. Bu ören yerinde “T” şeklinde Dikmetaşlar halen yerli yerinde ve 10.500 yıl önce konulduğu gibi durmaktalar. En önemlisi, Göbekli gibi bu ören yeri üstünde herhangi bir geç dönem kültür tabakası bulunmamaktadır. Yani nasıl terk edildiyse öylece günümüz kadar gelmiştir.
Karahan Tepe’nin Göbekli Tepe ile ilişkisi nedir? Dönem olarak çağdaşlar mı? Benzerlikleri, farklılıkları nelerdir?
Ardahan İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Elemanı Doç. Dr. Bahattin Çelik, Karahan Tepe ile Göbekli Tepe’nin benzerliklerini ve raklılıklarını şu şekilde sıralıyor: "II. tabakası ile aynı döneme tarihlenmektedir. Bu dönem yaklaşık olarak M.Ö. 9100-8400 yılları arasına tarihlenen bir dönemdir. Ancak Karahan Tepe’de henüz kazılara başlanılmamıştır. Bu nedenle, Karahan Tepe ören yerinin alt tabakalarında Göbekli Tepe’nin en eski tabakası olan III. tabaka ile çağdaş tabakaların var olup olmadığı bilinmemektedir. Karahan Tepe’nin kültür dolgusu 7-8 m derinliğinde olduğundan tahminimiz, Göbekli Tepe’nin III. tabakası ile çağdaş tabakaların var olabileceği yönünde" dedi.