Urfa'da Halfeti ve Akçakale'de Sit Alanları İlan Edildi
Şanlıurfa ili, Akçakale ilçesi, Büyüknaneli Mahallesi ve Şanlıurfa ili, Halfeti ilçesi, Gürkuyu Mahallesinde bazı bölgelerin SİT alanı olmasına yönelik Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararları Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayınlandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığından:
ŞANLIURFA KÜLTÜR VARLIKLARINI
KORUMA BÖLGE KURULU
KARAR
Toplantı Tarihi ve No : 28.03.2019 - 264 Toplantı Yeri
Karar Tarihi ve No : 28.03.2019 - 4450 ŞANLIURFA
Şanlıurfa ili, Halfeti ilçesi, Gürkuyu Mahallesi sınırları içerisinde yer alan, anakaya yüzeyine çizikleme tekniğinde yapılmış bir adet erkek figürünün yer aldığı Antik Taş Ocağının tescil edilmesine ilişkin Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün 21.02.2019 tarih ve 157500 sayılı yazısı ve eki Şanlıurfa Müze Müdürlüğü uzmanlarının 21.02.2019 tarihli raporu, Kurulumuz Müdürlüğü uzmanlarının 27.03.2019 tarihli raporu, okundu. Konunun dosyası, 1/2000 ölçekli öneri sit alanı haritası, tescil fişi, fotoğraflar, bilgi ve belgeler incelendi. Yapılan görüşmeler sonucunda:
Şanlıurfa ili, Halfeti ilçesi, Gürkuyu Mahallesi sınırları içerisinde yer alan, anakaya yüzeyine çizikleme tekniğinde yapılmış bir adet erkek figürünün yer aldığı Antik Taş Ocağının 2863 sayılı Yasa kapsamında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı özelliği göstermesi nedeniyle sınırları ekli 1/2000 ölçekli koordinatlı haritada gösterildiği şekilde I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tesciline,
Gürkuyu Antik Taş Ocağı I. Derece Arkeolojik Sit Alanı Koruma Kullanma Koşulları’nın:
- Bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak bir sil alanıdır.
- Kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilemez.
- Resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu durumlarda yapılacak ah yapı uygulamaları müze müdürlüğünün ve varsa kazı başkanmın görüşü alınarak Kurulumuzca değerlendirilir.
- Yeni tarımsal alanlar açılamaz. Mevcut ağaçlardan iirün alınabilir. Sınırlı mevsimlik tarımsal faaliyetlere devam edilebilir.
- Taş. toprak, kum vb. alınmasına, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. ocakların açılmasına, toprak cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzeme dökülmesine izin verilemez.
- Parsellere ilişkin tevhit ve ifraz işlemleri, taşınmaz kültür varlıklarının mahiyetine tesir etmeyecek şekilde Kurulumuzdan izin almak koşuluyla yapılabilir.
-
Kültür ve Turizm Bakanlığından:
ŞANLIURFA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR
Toplantı Tarihi ve No : 27.03.2019 - 263 Toplantı Yeri
Karar Tarihi ve No : 27.03.2019 -4421 ŞANLIURFA
Şanlıurfa ili, Akçakale ilçesi, Büyüknaneli Mahallesi 178 ada, 1 nolu parsel üzerinde birden fazla mağara ve birçok kaya mezarının bulunması nedeni ile gerekli işlemlerin yapılmasına ilişkin 31.01.2019/1900284836 sayılı ÇİMER başvurusu, Kurulumuz Müdürlüğü uzmanlarının 26.03.2019 tarihli raporu okundu. Konunun dosyası, 1/5000 ölçekli öneri sit alanı haritası, tescil fişi, fotoğraflar, bilgi ve belgeler incelendi. Yapılan görüşmeler sonucunda:
Şanlıurfa ili, Akçakale ilçesi, Büyüknaneli Mahallesi 178 ada, 1 nolu parsel üzerinde bulunan, lahit mezarlar ve kaya mezarlarından oluşan Büyüknaneli Nekropolü’nün 2863 sayılı Yasa kapsamında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı özelliği göstermesi nedeni ekli 1/5000 ölçekli koordinatlı haritada sınırları gösterildiği şekilde I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tesciline,
Büyüknaneli Nckropolü I. Derece Arkeolojik Sit Alanı Koruma Kullanma Koşulları’nın:
- Bilimsel çalışmalar dışında ayııen korunacak bir sil alanıdır.
- Kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilemez.
- Resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu durumlarda yapılacak ali yapı uygulamaları, müze müdürlüğünün ve varsa kazı başkammn görüşü alınarak Kurulumuzca değerlendirilir.
- Yeni tarımsal alanlar açılamaz. Mevcut ağaçlardan ürün alınabilir. Sınırlı mevsimlik tarımsal faaliyetlere devam edilebilir.
- Taş. toprak, kum vb. alınmasına, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. ocakların açılmasına, toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzeme dökülmesine izin verilemez.
- Parsellere ilişkin tevhit ve ifraz işlemleri, taşınmaz kültür varlıklarının mahiyetine tesir etmeyecek şekilde Kurulumuzdan izin atmak koşuluyla yapılabilir.
-
şeklinde altı madde olarak belirlenmesine karar verildi.
- Kültür ve Turizm Bakanlığından:
ŞANLIURFA KÜLTÜR VARLIKLARINI
KORUMA BÖLGE KURULU
KARAR
Toplantı Tarihi ve No : 26.03.2019 - 262 Toplantı Yeri
Karar Tarihi ve No : 26.03.2019 - 4386 ŞANLIURFA
Adıyaman ili, Sincik ilçesi, Dilcktepe Mahallesi Kısreç Mevkiinde bulunan, Adıyaman Müze Müdürlüğü uzmanlarınca tespiti yapılan alana ilişkin, Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün 11.02.2019 tarih ve 125743 sayılı yazısı ve eki Adıyaman Müze Müdürlüğü uzmanlarının 28.11.2018 tarihli raporu. Kurulumuz Müdürlüğü uzmanlarının 25.03.2019 tarihli raporu okundu. Konunun dosyası, 1/1000 ölçekli öneri sit alanı haritası, tescil fişi, fotoğraflar, bilgi ve belgeler incelendi. Yapılan görüşmeler sonucunda;
Adıyaman ili, Sincik ilçesi, Dilektepe Mahallesi Kısreç Mevkiinde bulunan, Kısreç Höyüğü’nün 2863 sayılı Yasa kapsamında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı özelliği göstermesi nedeni ekli 1/1000 ölçekli koordinatlı haritada sınırları gösterildiği şekilde I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tesciline,
Kısreç Höyüğü I. Derece Arkeolojik Sit Alanı Koruma Kullanma Koşulları’nın:
- Bilimsel çalışmalar dışımla aynen korunacak bir sil alanıdır.
- Kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilemez.
- Resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu durumlarda yapılacak ali yapı uygulamaları için müze müdürlüğünün ve varsa kazı başkanıııın görüşüyle yapılmak islenen uygulama Kurulumuzca değerlendirilir.
- Yeni tarımsal alanlar açılamaz. Toprağın sürülmesine yönelik tarımsal faaliyetler yapılamaz. Mevcut ağaçlardan ürün alınabilir.
- Taş. toprak, kum vb. alınmasına, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. ocakların açılmasına, toprak, cüruf, çöp, sanayi alığı ve benzeri malzeme dökülmesine izin verilemez.
- Parsellere ilişkin tevhit ve ifraz işlemleri, taşınmaz kültür varlıklarının mahiyetine tesir etmeyecek şekilde Kurulumuzdan izin almak koşuluyla yapılabilir.