URFA VE KENTSEL DÖNÜŞÜM

URFA VE KENTSEL DÖNÜŞÜM

Kentsel dönüşüm, bozulma, çökme ve çarpık yapılaşma olan kentsel alanın ekonomik, toplumsal, fiziksel ve çevresel koşullarının kapsamlı ve bütünleşik yaklaşımlarla iyileştirilmesine yönelik olarak uygulanan strateji ve eylemlerin bütününü ifade ediyor. Bu yöntem ve stratejilerin faaliyet alanı ve doğası gereği, mevcut şehrin yapısına ve burada yaşayan insanların fiziksel, sosyal ve ekonomik geleceği üzerine ve buna bağlı olarak da kentin bütün geleneklerine etki ediyor. Bu nedenle, bütün planlama çalışmalarında, sosyologlar, ekonomistler, mühendisler, mimarlar, plancılar ve peyzaj mimarları gibi farklı disiplinlerin birlikte çalışması gerekiyor. Geçmişten günümüze, kentin, sosyal ve ekonomik yapısının değişimine paralel olarak pek çok dönüşüm yöntemi ve stratejisi geliştirilmiş. Kentsel dönüşümün bağlı olduğu kriterlerin çok fazla olması, geliştirilebilecek olan stratejilerin zamana ve mekâna göre farklılaşmasını, pek çok bilim dalından beslenmesini gerektiriyor. Yukarıdaki tanımlar Şanlıurfa’mızın kenar mahalleleri özellikle Süleymaniye, Bağlarbaşı ve Eyyübiye semtleri için geçerlidir. Çünkü bu mahallelerimizde çok eski yapılar avlulu(kargir)tipi bitişik evler genelde 2 oda bir salon olarak yapılan evler, mevcuttur  
          Şanlıurfa nın kaderimi böyle yoksa siyasi kaprislerden mi? ŞANLIURFA’MIZ geçmişten günümüze hep geride bırakılıp ihmal edilmiş ve Türkiye nin en büyük köyü yapılmak istenmiştir. GAP Projesi ile başlayan ekonomik kalkınma, gelişme hamleleri ile birlikte göç veren şehrimiz göç alır duruma gelmiştir. Canlanmanın başlaması ve getirilerini bölgede tutmak ve sahiplenmek de o kadar önemli ve hakkımızdır. Örneğin GAP’ın başkenti Antep değil Urfa dır ve bunu elimizde tutmak da her Urfalının başta siyasilerin görevidir.Bu bağlamda en büyük görev belediye ye düşmektedir.

AK PARTİ iktidarının birinci dönem belediye başkanı olan Dr A.Eşref fakıbaba iktidarın nimetlerini de kullanarak seçildiği andan itibaren hemen harekete geçip çok güzel bir ekip kurarak işe koyuldu çok iyi hizmetlere imza attı. Halk o kadar sevdi ki adını FAKİR BABASI koydular. O dönemde iktidarın imkânları ve destekleri ile şahane işler başarıldı. Lakin modern kentleşme için olmazsa olmazı olan ve hayati önem taşıyan kentsel dönüşüm projesi konusu o dönemde hiç gündeme getirilmedi getirilseydi belki çözülebilirdi. Ancak yerel seçimler öncesi bir ceket meselesi ile sayın başkan ikinci dönem başkanlığı da garantileyip “bağımsız” olarak seçildi. Fakat birinci dönemin nimetlerini Ak Parti ile birlikte elinden kaçıran sayın başkan kendini haklı çıkarmak için bu dönemde bu hayati projeden söz etmeye başladı. Ne var ki bağımsız bir belediyenin böyle büyük ve o kadar da önemli bir projeyi hayata geçirmesi Kaf dağının ardı gibi zor bir mesele.

Çünkü bu işe çok büyük paralar gerekiyor sadece konut değil bununla birlikte çevre düzenlemesi, sosyal alanlar, AVM, otoparklar vs gerekiyor öyle basit bir iş değil. Ama çözümsüzde değil şu sıralarda canlı örnekleri yaşanıyor. Şimdi kenar mahallelerde parası olup az çok inşaat’tan anlayan insanlar yap sat işi yapmaya başladılar. Adı üstünde yap-sat, bir kat bodrum üç kat da üstüne yapılıyor ve katlar ayrı ayrı satılıyor. Alıcısı da hazır insanlarımız kiradan kurtulmak için alıyorlar hem de çok ucuza mal ediyor örnek verecek olsak anahtar teslimi bodrum kat 20 ile 30 bin üst katlar ise 38 ile 55 bin TL arasında değişiyor.  Bu örneği vermemdeki amaç şayet belediye bu işe el atsa sanırım yeşil alan sosyal paylaşım alanları dahil bu işte belediye karlı çıkar mesela on evi birleştirip metrekare olarak hesaplasak ortalama yüz metrekareden bin metrekare eder. Tabi bazı arsalar yüz metreden daha fazladır. Çift daireli on katlı yirmi daireli bir bina dikse her ev sahibine bir daire verirse geriye kalan on daire satar ise hem kar eder hem de kendiliğinden kentsel dönüşüm olmuş olur. Ancak burada bir hususu da belirteyim yapsatçıların yaptıkları en fazla üç katlı olduğu ve bitişik nizam olması sebebi ile sağlıksız aynı zamanda ne otopark ne de sosyal alanlara sahip kalıcılığı da uzun süreli değil gelecekte yapılacak olan kentsel dönüşüm projesi için maddi olarak bir engel teşkil edecektir. Çünkü yüz metre karede inşa edilen borum ile birlikte dört kat’tır yani eski ev olursa bir hisse yap sat olursa dört hisse olacak yani gelecekte bir yerine dört hisse parası verilmiş olacak. Nitekim belediye başkanı sorunluluğu üzerinden atmak için aşağıdaki açıklamayı yapma gereği duymuş ve ak partili meclis üyelerini kentsel dönüşüm konusunda engel olarak göstermiştir.     

07 Temmuz 2010 tarihli Urfa haber sitesinde yer alan habere göre:  FAKIBABA: KENTSEL DÖNÜŞÜM VE GELİŞİM AK PARTİ ENGELİNE TAKILMIŞTIR.

Şanlıurfa’da kentsel dönüşümün halen hayata geçirilmemesi yüzünden Şanlıurfa Belediyesi’ni suçlayanlara seslenen Başkan Fakıbaba, “Bakın durum ortada. Bizi bu yüzden suçlayanlar durumun neden kaynaklandığını artık görsünler. Şanlıurfa Belediyesi olarak kentsel dönüşümü hayata geçirmeyi planlıyoruz ancak AKP engeline takılıyoruz. Şanlıurfalı hemşerilerim şunu çok iyi bilsinler ki Allah’tan başka kimse bizi engelleyemez. Biz bir yolunu bulup bu projeleri mutlaka hayata geçirmenin yoluna bakacağız. Belediyecilik hizmetlerimiz kaldığı yerden devam edecektir. Yapamadığımız işlerde de çıkıp halkımızın karşısına neden yapamadığımızı samimi bir şekilde anlatacağız” şeklinde konuştu. Birde sayın başkanımıza sesleniyorum bahanelere sarılarak hayati öneme haiz konuları geciktirmenin bir anlamı yok. Geçmiştekilerin ihmalinden İlimiz hep geri kalmıştır. Yapılacak dönüşümle elli yıl sonrasını görerek yapılacakların yapılmasında bir engelin olmadığı kanaatindeyim eserlerinizle yenisinin eklenmesi dileğimle esen kalın, her şey Şanlıurfa için.