Urfa Türkiye rekoru kırdı, Vali tebrik etti
Gastronomi alanında Türkiye'nin önde gelen illerinden biri olan Şanlıurfa, bu alanda yaptığı çalışmalar ile Türkiye rekorunu kırdı.
Türkiye'nin en çok marka tescili yapan iller başında gelen Şanlıurfa 27 ile Türkiye patent ve marka Kurumu'ndan coğrafi işaret tescili aldı konu ile ilgili olarak sosyal medya hesabından açıklama yapan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Bu başarı tebrik ettiğini belirtti.
Aralarında çiğ köfte sade yağ şıllık tatlısı ve tırnaklı ekmeğin de bulunduğu 27 için marka tescili alan Şanlıurfa'yı tebrik ettiğini belirten Vali Abdullah Erin şu paylaşımda bulundu;
"Şanlıurfa’mız, aralarında çiğ köfte, sadeyağ, ciğer kebabı, şıllık tatlısı, tırnaklı ekmeğin de yer aldığı 27 ürünümüzle, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan en çok coğrafi işaret tescili alan İl oldu. Tebrikler!"
Gastronomi nedir?
Gastronomi için iyi yemek düşkünlüğü, iyi yemek sanatı, yemekten anlama ve yemek bilimi gibi tanımlamalar yapmak mümkün. Gastronomi için özet olarak yemeğin alfabesi bile diyebiliriz. Gastronomi nedir soruları muhakkak kafamızı kurcalıyor, çünkü her geçen gün gastronomiyi daha çok duymaya başladık. Gastronomi son dönemde gözde bir meslek haline de dönüşmüş durumda. Yeni yeni açılmaya başlanan Gastronomi ve Mutfak bölümlerinden de bunu anlayabilmek mümkündür.
Peki gastronomi sadece en yemek yemek midir? Elbette değil. Gastronomi denilince aklımıza yemek yemenin ve yemen yapmanın kültürel bir derinlik olduğunun bilincinde olan, asla bitmeyen bir yolculuk olduğunu keşfetmiş olan kişiler gelmelidir. Yemeklere düz bakmayıp daha genel çapta değerlendirmeyi tercih edilmesidir.
Bahsettiğimiz şey yalnızca yemek yemek ya da karın doyurmak değil. Yemek aslında bizi birbirimize bağlayan kültürel bir bağdır. Ve dünya üzerindeki bütün ülkeler, insanlar, uluslar arasında en kuvvetli köprülerden biri de yemeklerdir. Gastronomi de yemek ve kültür arasındaki ilişkiyi incelemektedir.
İyi bir gastronom, matematiği bilen, iyi bir müzisyen gibidir. Tattığı bir lokma yemekteki bütün malzemeleri ve oranları hissedebilir. Kullanılan malzemelerdeki gerek doku gerekse renk olarak uyumlu olması da bir gastronomun muhakkak bilmesi ve hakim olması gereken bilgiler arasında yer almaktadır.
Gastronomide birbiriyle çok da alakası olmayacağını düşündüğümüz besinleri bir araya getirmek de öncelikli hedefler arasında yer alır. Bütün lezzet detaylarına hakim olmak öncelikli esastır. Dört yıllık lisans programı olarak yer alan Gastronomi ve Mutfak bölümlerinde gerek yiyecek-içecek yöntemleri, gerek yemek pişirme teknikleri ve restoran gerekse sanat-kültür gibi alanlarda çeşitli eğitimler verilmektedir. Bu noktada Türk mutfağının zengin yapısı Türk gastronomlar için önemli bir avantajdır.
İnsanoğlu yemek yemeye her zaman ihtiyaç duyacağı için gastronomi de uçsuz bucaksız bir deniz gibidir. Gıda sektöründen turizm ve otelciliğe kadar pek çok alanda gastronomlar çalışabilmektedir. Akademik kariyer yapabileceğiniz gibi kendi işinizi de kurabilmeniz mümkündür. Genel olarak ise özel müşteri portföyüne sahip yemeklerin verildiği büyük restoranlarda çalışma imkanı bulunulabilir.