Urfa İl Afet Kurumunun kurtarma başarısı
Şanlıurfada yıkım çalışmaları sırasında meydana gelen göçükte yapılan kurtarma çalışmalarıyla Şanlıurfa Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tecrübesini ortaya koydu.
Meydana gelen olay, çevredeki vatandaşlar tarafından itfaiyeye bildirilmesiyle birlikte; İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri de yedi dakika gibi kısa bir sürede tam donanımlı bir şekilde olay yerine ulaşarak, kurtarma çalışmalarına başladı.
İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mahmut Sönmez başkanlığında; 2 şube müdürü, 15 arama kurtarma teknisyeni ve bir inşaat mühendisi ile olay yerinde yeni bir göçük riskine rağmen çalışmalar başlatıldı.
Uzman ekip tarafından olay yerinde yapılan ilk incelemede, binanın arama kurtarma çalışmaları için son derece riskli olduğu tespit edilmesine rağmen bina içerisinde açılan bir dehlizle arama ve dinleme faaliyetleri gerçekleştirildi. Çalışma sonucunda enkaz altında her hangi bir canlı emaresine ulaşamayan kurtarma ekibi; yıkım çalışmalarına katılan işçilerden enkaz altında bir kişinin kaldığını öğrenerek gösterilen bölgede çalışmalarını yoğunlaştırdı.
2 vinç ve bir ekskavatör ile enkaz kaldırma çalışmalarının sürdüğü olay yerinde; çalışmaların daha güvenli yürütülebilmesi için Diyarbakırdan da arama kurtarma ekibi istendi. Şanlıurfadaki arama kurtarma çalışmalarına müdahale zorunluluğu olan ve Türkiyede 11 ilde bulunan köpekli Arama Kurtarma Ekibiyle destek veren Diyarbakır AFAD Müdürlüğü ve tedbir amaçlı çağrılan Adıyaman AFAD Müdürlüğü kurtarma ekipleriyle çalışmalar sorunsuz bir şekilde gerçekleştirildi. Çalışmalar sonucunda göçük altında kalan işçinin cansız bedenine saat 14.10 da ulaşıldı.
Yürütülen kapsamlı çalışma hakkında bilgi veren Şanlıurfa Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mahmut Sönmez; arama kurtarma faaliyetleri açısından girilemeyecek derecede riskli olmasına rağmen risk alarak kurtarma çalışmalarına başladıklarını belirtti. Karşılaşılabilecek ikinci bir göçme gibi olumsuz bir duruma karşın yeterli sayıda ekibin de olay yerinde hazır bekletildiğini kaydeden Sönmez; il müdürlüğünün olaya müdahale için yeterli donanım ve eğitime sahip olduğunu, ancak Şanlıurfanın da dahil olduğu 10 ilde (Elazığ-Malatya-Bingöl-Adıyaman-Batman-Mardin-Tunceli-Şırnak) meydana gelen kapsamlı ve riskli afet ve acil durum olaylarında 100 arama ve kurtarma personeli kadrosu ile köpekli arama ve kurtarma ekibine sahip Diyarbakırdan yardım istenilmesinin kurumsal zorunluluk olduğunu belirtti.
Yaşanan göçük olayında Şanlıurfadan bir il müdürü, iki şube müdürü, bir inşaat mühendisi ve 15 arama kurtarma teknisyeninden oluşan ekibe; Adıyamandan 1 İl müdürü, 1 Şoför, 4 Arama ve Kurtarma Teknisyeni ve Diyarbakırdan da 1 İl müdürü, 19 arama ve kurtarma teknisyeni, 1 arama ve kurtarma köpeği ve 3 tam donanımlı arama ve kurtarma aracıyla destek verildiği öğrenildi.