Urfa emlak fiyatlarına müdahale gerekiyor

Urfa emlak fiyatlarına müdahale gerekiyor

Güneydoğu Anadolu bölgesinin 1 milyon 700 bin nüfusuyla büyük illeri arasında yer alan Şanlıurfa’da emlâk fiyatlarının normal seyrinin dışında yükselmesi, acaba Şanlıurfa’da da emlak ve gayrimenkul fiyatlarına bir müdahale yapılabilir mi sorusunu gündeme getirdi.

 

Daire fiyatlarının 75 bin lira ile 750 bin lira arasında değiştiği kentte, hızlı nüfus artışı ve göç gibi çeşitli nedenlerden dolayı arsa ve konut fiyatları her geçen gün ciddi oranda artırıyor. Birikimlerini gayrimenkul ve arsa alarak değerlendirmek isteyenlerin talepleri de fiyatları arttırıyor. Bölgede arsa fiyatlarının yüksek oluşu nedeniyle TOKİ'nin de yeterince ucuz konut üretememesi, inşaat sektöründe rekabetin yeterince gelişememesine neden oluyor. Kentte gayrimenkul fiyatları da talep yoğunluğu nedeniyle her geçen gün artarak ev sahibi olmak isteyen binlerce vatandaşı karamsarlığa sürüklüyor. Emlâk fiyatlarının normal seyrinin dışında yükselmesi acaba Şanlıurfa’da da emlak ve gayrimenkul fiyatlarına bir müdahale yapılabilir mi sorusunu gündeme getirdi.

 

Şanlıurfa'da arsa ve konut fiyatlarındaki artış değişik çevrelerce farklı yorumlanılıyor. Belediye Şanlıurfa’da “Harran Ovası ve Edessa Antik şehri arkeolojik SİT alanları, hariç her tarafta imar var” diyor. Kentte faaliyet gösteren Emlak şirketinden bir yetkili ise emlak fiyatlarının yüksek oluşunun; arsa fiyatlarının yüksek oluşundan dolayı konut üretiminin azlığı ve yeni imara açılan bölgelerdeki altyapı çalışmalarının olmayışından kaynaklandığını ifade ediyor. Ayrıca bazı spekülatörlerin çıkarları doğrultusunda çalışmalar yapması da piyasayı olumsuz yönde etkileyerek fiyatların yükselmesine sebep olduğu ifade ediliyor. Bu yükselişe nasıl bir çalışmayla dur denebilir sorusu geliyor insanın aklına, acaba Şanlıurfa’da da emlak ve gayrimenkul fiyatlarına bir müdahale yapılabilir mi?

 

Konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanvekili Osman Baysal Şanlıurfa’daki arsa ve gayrimenkul fiyatlarına da bir müdahalenin gerekli olduğunu vurgulayarak belediye ve il özel idaresi yetkililerini göreve davet etti.

 

Osman Baysal değerlendirmesine şöyle devam etti. “Şanlıurfa, gerek kozmopolit yapısı, gerekse kültürel yapısıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en farklı kentlerinden biri. GAP ile yoğun göç alan kentimizde meydana gelen nüfus artışı, beraberinde gayrimenkul fiyatlarında da normalin dışında bir artış getirdi.  Bu artış bazı çıkar gruplarının işine de geliyor. Çünkü bu işten para kazanıyorlar. Üretim yapmak yerine, yeni iş alanları ve istihdam oluşturmak yerine gayrimenkul alarak piyasayı yükseltiyorlar. Olan yine vatandaşa oluyor. Arsa ve gayrimenkul fiyatlarına acil olarak bir müdahale gerekiyor. Belediye ve il özel idaresi yetkililerini buradan göreve davet ediyorum. Bu olumsuz durumu, en kısa zamanda yerinde müdahalelerle normal seviyeye getirmek için çalışmalara başlamaları gerekiyor” dedi.

www.balikligol.com