Urfa Eğitimde Çağ Atladı

İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, TEOG’da Urfa’nın başarısı Türkiye’nin üç katı olduğunu söyleyerek; "Şanlıurfa eğitimde çağ atlamaya başladı" dedi.

Urfa Eğitimde Çağ Atladı

Röportaj : Dilek Çiftçi
Geçtiğimiz yıllara göre başarı sırasında artış görünen Urfa’da yaşanan değişimleri ve başarı durumunu İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci’ye sorduk. İlci, Şanlıurfa’nın geleceğinin parlak olduğunu, yapılan yatırımlarla başarının gelmeye başladığını ifade etti. Yapılan derslik ve öğretmen atamalarının Urfa’daki eğitime olumlu anlamda katkı sağladığını söyleyen ilci, ileriki dönemlerde daha büyük başarılar sağlanacağına inandığını söyledi.
İşte o röportaj;
“Yatırımlar başarıya ve kaliteye yansıdı”
Şanlıurfa’da son yıllara baktığımızda Eğitimde bir yükselme olduğunu görüyoruz. Sınavlarda başarılı sonuçlar alan öğrenciler çıkmaya başladı. Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
2012’den itibaren eğitimde ciddi bir atılımın, yeniden inşa sürecinin içerisine girdik. 2013’ten itibaren yapılan yatırımlar, derslikler, yapılarla bir rahatlanma sağlanmış ve iş artık başarıya aksetti. İlimizde öğrencilerimiz ciddi bir atılım ve hareket içerisinde oldu. Öğrencilerimizin kendini rahat hissedeceği ortamda eğitim görmesi, öğretmen arkadaşlarımızın iyi sınıflarda ders yapması, eğitim - öğretimi sağlarken verimli şartlarda çalışması eğitime önemli anlamda yansıdı, öğrencilerimizin başarısına ve kalitesine yansıdı. Ben tüm yıl boyunca ilimizde emek veren öğretmen ve öğrencileri kutluyorum. Şanlıurfa her gün daha iyisini ve yenisini yapmaya hazır ve muktedir bir şehirdir.
“Yeni döneme 3294 öğretmen daha gelecek”
Ağustos’ta öğretmen ataması yapılmayacağı açıklaması yapıldı. öğretmen açığı bulunan Şanlıurfa’yı bu karar nasıl etkileyecek?
Ağustos’ta öğretmen alımı yok demek doğru değil. Öğretmen ataması Şubat ayında yapılmıştı. İlimize 3294 öğretmen ataması yapıldı ve bu öğretmenler şu an diğer illerde stajyer eğitimi alıyor ve yeni eğitim döneminde Şanlıurfa’da göreve başlayacaklar. Yani Ağustos ayında yapılmayacak olan atama aslında Şubat ayında zaten yapıldı. Atanan öğretmenler gerekli intibak eğitimlerini aldıktan sonra daha deneyimli bir şekilde ilimizde göreve başlayacaklar.

“Tayin isteyen öğretmen sayısında azalma var”
Şanlıurfa’da öğretmen açığı ne seviyededir ve bu yıl tayin isteyen öğretmen sayısı nedir? Geçen yıllara göre ilimizden giden öğretmen sayısında azalma var mıdır?
Şu an itibariyle 1489 öğretmenimizin il dışı tayini çıktı. Geçmiş yıllara baktığımızda bu sayı 2500 civarındaydı. Şimdilik bu 1489 sayısı ilimiz için sevindiricidir demek ki kalan öğretmenimiz daha fazla. Böylelikle öğretmenlerimiz daha fazla kalacak ve öğretmen açığı en aza inecek. Tabi bunda öğretmenler için yapılan lojmanlar ve hizmet puanlarındaki değişikliklerin de etkisi oldukça fazladır diyebiliriz.
Öğretmenlerin Urfa’da daha fazla kalması için bir çalışmanız var mı? Kendilerine sunduğunuz imkanlar nelerdir?
4,5 yıldır görev yapıyorum. Bu sürede öğretmenlerimizin gerek eğitim imkanlarına kavuşturulması, gerekse eğitim ortamlarının rahatlaması veya kırsal kesimde görev yaparken barınabilecekleri yerlerin temin edilmesi gerekiyordu. Bu amaçla 495 tane köy okuluna lojman yapıldı. Bu lojmanlardan yararlanan öğretmenlerimizin Urfa’da kalma süresinde artış yaşandı. Bu da kısmen de olsa ilimize katkı sağladı. Bunun dışında ilimizin hizmet puanları bakanlık tarafından yeniden güncellendi. Bu hizmet puanları artırılan ve hizmet bölgesi itibariyle puan alan öğretmenlerimiz de burada 1-2 yıl daha fazla kalıyor. Bu şekilde öğretmen sayımız her geçen gün artarak devam ediyor.

“Derslik sayısında Türkiye ortalamasına yaklaştık”
Geçtiğimiz yıllarda Şanlıurfa’da inşa edilen okul sayısında rekor yaşanmıştı. Bu okulların kaçı bitti ve eğitime başladı? Yeni okul projeleriniz var mı?
2013 yılı yatırım programı kapsamında 360 okul yatırım programına girmiş ve inşaatlarına başlanmıştı. Bu okulların tamamını bitirip hizmete açtık ve 7 bin civarı derslik tamamlandı. Bundan kazançlı çıkan, başarı elde eden Şanlıurfa ilidir. 2002 yılında Urfa’da 296 bin öğrenci varken derslik başına düşen öğrenci sayısı 70’ti. 2011’de 602 öğrenci varken derslik başına 58 öğrenci düşüyordu. 2013-2016 yıllarına geldiğimizde 614 bin öğrencimiz var ve derslik başına 35 öğrenci düşüyor yani 17 bin 496 dersliğe ulaştık. Bizim hedefimiz Türkiye ortalaması olan derslik başına 25-30 öğrenci arasıdır. 2013’ten sonra tamamlanan inşaatların dışında şu an 40 tane yeni okulumuz inşaat halindedir. Bunlar da eğitime açıldığında eğitim daha da rahat hale gelecek. Tabi sadece derslik yapmadık. Bunların dışında 495 tane lojman, 30 tane pansiyon, 19 tane spor salonu,31 atölye ve 1 tane de çok amaçlı salon yapmış bulunuyoruz. Bunlarla birlikte hem öğrencilerimize hem öğretmenlerimize daha iyi eğitim ortamı sağlanıyor.

Suriyeli öğrencilerin eğitimi ile ilgili neler yapılmaktadır? Kaç tane Suriyeli çocuğa eğitim veriliyor?
- 2011’de Suriye’de yaşanan olaylardan sonra ilimize yaklaşık 500 bin Suriyeli göç etti ve 130 bin tanesi çocuk. Bu çocukların 55 bin tanesinin eğitimini veriyoruz. Bunu yaparken ilimizde kendi öğrencilerimize yer açmanın sıkıntısını yaşarken bu kadar Suriyeli öğrenciye yer açmamış Şanlıurfa’nın kadirşinaslığını, büyüklüğünü gösterir. Eğitimleri bakanlığımızca hazırlanan müfredata göre yapılıyor ve bu Suriyeli öğrencilerin eğitimlerini başarıyla vermek için uğraşıyoruz.
“Temel liseler 2018’de özel okula dönecek”
Dershaneler kapatıldı ve yerlerine temel liseler ve özel eğitim merkezleri kuruldu. Bu uygulama bu sene ilkti. Bu dönem nasıl geçti, denetimlerini yapıyor musunuz bu kurumların?
- TBMM’nden çıkan 6287 sayılı yasa ile dershane diye bir şey kalmadı. Dershane açığının kapatılması için ilimizde ve bütün illerde destekleme ve yetiştirme kursları açıldı. Bu kurslar öğrencilerimize ücretsiz bir şekilde verilmektedir. Geçmiş dönemde dershanelere giden öğrenci sayısı ilimizde 15-20 bin civarındayken bu kurslara giden öğrenci sayımız 150 bin civarındadır. Yani halkın eğitim öğretim hizmetlerine ulaşması anlamında önemli bir sosyal devlet uygulaması gerçekleştiriliyor. Dershaneye gidemeyen öğrencilerimize dershane imkanı sağlamış olduk. Şu anda temel lise olarak açılan okullar 2018 yılına kadar izin almış ve o tarihten sonra özel okullara dönüşecekler. Temel liseler ile geçişi bu şekilde sağlıyoruz. Bunun dışında izinsiz ve ruhsatsız açılan kurslar var, bunların denetimi yapılıyor. İl ve ilçelerimizde bulunan izinsiz kurslar kaymakamlıklarca kapatılıyor. Bakanlıktan izin alan kurslara devletimiz tarafından izin veriliyor.
“TEOG’da Urfa’nın başarısı Türkiye’nin üç katı”
Destekleme ve yetiştirme kurslarında elde edilen başarı oranı nedir?Öğrencilerin başarılarına bu kursların etkisi var mı ve dershanelerin yerini alabilir mi?
İlimizde 150 bin civarı öğrencimiz destekleme ve yetiştirme kurslarımızdan yararlanıyor. Bu kurslarımızı Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu deneme sınavları ve soru bankalarıyla takviye ettik. Tüm yapılan dersler, deneme sınavları ve takviyeler dershaneye gidemeyen veya kırsal kesimdeki öğrencilerimize özgüven verdi. Öğrenci, ‘Ben okursam başarabilirm’ düşüncesini kafasına yerleştirdi. Şunu gururla belirtmeliyim ki Türkiye TEOG başarı ortalaması 1.88 oranında artarken Şanlıurfa’nın başarı ortalaması 4.54 oranında arttı. Yani Türkiye başarı artışının üç katı oranı başarımızı Urfa olarak artırmışız. Bu da Urfa için gurur kaynağıdır, Urfa eğitimdeki başarısını emin adımlarla artırmaya devam ediyor. Hiçbir şekilde öğrencilerimiz dershanelerin eksikliğini hissetmedi. Dersi veren öğretmenlerimiz de öğrencilerin birebir ne alıp almadığını bildiği için eksikleri üzerinde durdular ve öğretmenlerimize de 2 katı ders ücreti vererek nitelikli, gayretli olmaları için teşvik ettik bir bakıma.
“Önemli projeler yapmaya başladık”
Önümüzdeki eğitim yılı için hedefleriniz, çalışma planınız nedir?
Bu yıl birçok fuar, etkinliklerde bulunduk. Öğrencilerimizin yaptığı birçok çalışmayı sergileme fırsatı bulduk. Bakanlığımız tarafından Gaziantep’te yapılan uluslar arası robot fuarında ilimiz 1,2,3,4 ve 6. oldu. Bu da bizim için çok önemli bir başarıdır. Bunun dışında Prof. Dr. Aziz Sancar’ın başlatmış olduğu STEM projemiz var. Bu proje Avrupa’da yeni oturtulmaya çalışılırken biz Kayseri ve Şanlıurfa’da bu projeyi başlattık. STEM projesi geleceğin mühendislerini yetiştirmeyi amaçlayan bir projedir. Bu proje vesilesiyle öğrencimiz kendi robotunu, güneş enerjisiyle çalışan arabasını, hava basıncıyla çalışan vinçleri kendisi yapıyor. Bu da Şanlıurfa için takdir edilecek ve geleceğe adını altın harflerle yazacak bir çalışmadır. Böyle bir projeyi Avrupa Birliği desteğiyle burada başlatmış olmamız ilimiz, çocuklarımız ve geleceğimiz adına umut vaat etmektedir. Şanlıurfa her alanda olduğu gibi bu alanda da Türkiye birincisi olmayı hedefliyor.

“Kitabın önemini hissettirmeliyiz”
Geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa’da bir kitap fuarı açıldı ancak ilginin az olmasından şikayet edildi. Özellikle gençlerin kitaplara ilgisizliğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Cumhuriyet tarihinden bu yana Urfa’da ilk kez bu kadar büyük bir kitap fuarı düzenlendi. İlgi gösteren insanlarımız da vardı, fuara göz atanlar da . Bu da şunu gösteriyor; sizin kitabı insanların ayağına kadar götürmeniz gerekiyor, kitabı insanların yaşam biçimi haline getirmeniz gerekiyor. Onun okunması gerektiğini hissettireceksiniz. Bunu sadece milli eğitimin, öğretmenlerin değil ailelerin de görevi olduğu bilinmesi gerekir. Kitap okumanın ekmek, su ve hava kadar önemli olduğunu anlatmamız gerekiyor. Alman insanının yıl boyu kitap okuma süresini hesaplamışlar ve bir insanın ayda kitap okuma süresi 13 dakika olarak tespit edilmiş, Türkiye’deki aylık ortalama kitap okuma süresi ise 27 saniye olarak hesaplanmış. Aramızdaki uçurumu görüyor musunuz? Kitaba karşı bir antipati, önyargı var. Kitap okumuyoruz, gereksiz görüyoruz. Küçük yaşlardan beri kitap okuma sevgisini aşılarsak çocuklara inanıyorum ki gelecek nesil kitaba daha fazla bağlı olacak, daha çok okuyacak.

(Şanlıurfa Olay)